Ursprunget och betydelsen av namnet David

Om du vill veta ursprunget och betydelsen av namnet David, läs denna intressanta artikel. Du kommer älska det!
Ursprunget och betydelsen av namnet David
Samanta Ruiz

Skriven och verifierad av läraren Samanta Ruiz.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Det finns ett namn som är perfekt för din lille kung, och även om det har en lång historia är det alltjämt vanligt idag. I den här artikeln kommer vi därför att dela med oss av ursprunget och betydelsen av namnet David.

Traditioner och religioner ger oss värdefulla namn för våra barn, och i det här fallet det om ett mycket speciellt namn.

Betydelsen av namnet David

Namnet David kommer från det hebreiska språket och då stavas det דָּוִד samt läses fonetiskt som dôwd. Till en början användes detta ord för att säga ”att värma” eller ”att koka”. Senare, i bibeltexter översattes det bildligt som ”att älska”.

För närvarande är innebörden som tillskrivs det ”den älskade” eller ”den som älskar”, men det tolkas också som ”farbror”, en mycket kär och respekterad person i familjen.

Namnet överfördes till andra språk och spreds över världen från grekiskan Δαυίδ och senare, från latinets Davidus.

En glad bebis som sitter på en säng.
Ditt barns namn ska vara sött, harmoniskt och passa bra med ditt efternamn. Dessutom måste det inspirera till en styrka som fångade ditt hjärta så fort du hörde det.

Ursprunget till namnet David: bibliskt och kungligt

David är det bibliska och legendariska namnet på den andra kungen av Förenade kungariket Israel och Juda, efterträdaren till Saul. Han var en profet som erkänns och vördas av tre av världens mest inflytelserika religioner: judendom, kristendom och islam.

Början av hans regeringstid återberättas i Bibeln, när Gud valde honom till monark för Israels folk:

Men denne avsatte han och gjorde David till konung över dem. Honom gav han ock sitt vittnesbörd, i det han sade: ”Jag har funnit David, Jessais son, en man efter mitt hjärta. Han skall i alla stycken göra min vilja.”

– Apostlagärningarna 13:22 –

Enligt de heliga skrifterna var David en modig, passionerad och rättvis kung, såväl som en krigare och musiker. Krönikorna om hans liv och regeringstid finns detaljerade i Samuelsböckerna och Kungaböckerna.

Davids helgedom

Den 29 december är Davids, kungen och profetens, högtid för judar och kristna.

Men det finns också ett annat vördnadsdatum, den för David av Menevia, biskop och beskyddare av Wales, som är förklarad som helgon av både den anglikanska och den katolska kyrkan. Sankte David eller Dewi Santwalesiska, firas den 1 mars.

David, på andra språk

Namnet David spreds över hela världen och därmed har snart när varje språk eller dialekt sin egen version. Här är några av dem:

 • Engelska/spanska/katalanska/tjeckiska/franska/svenska: David
 • Baskiska: Bra
 • Finska: Daavid
 • Walesiska: Dawfydd
 • Italienska/galiciska: Davide
 • Isländska: Davíð
 • Polska: Dawid
 • Turkiska: Davud

Kända personer med namnet David

 • David Livingston: en skotsk missionär, läkare och upptäcktsresande från 1800-talet som bland annat upptäckte Victoriafallen vid Zambezifloden i Afrika.
 • David Copperfield: en amerikansk illusionist vars riktiga namn är David Seth Kotkin. Copperfield är också en turistentreprenör och äger ett museum tillägnat illusionism i Las Vegas.
 • David Beckham: en före detta engelsk fotbollsspelare och affärsman.
 • David Bowie: en brittisk kompositör, producent, musiker och skådespelare känd som ”Thin White Duke”. Han anses vara en innovatör inom musikscenen och spelade in mer än 20 album samt blev flerfaldigt prisbelönt under hela sin karriär.
 • David Guetta: en franskfödd DJ och musikproducent med 7 studioalbum och hundratals shower runt om i världen.
 • David Bisbal: en spansk sångare, skådespelare och kompositör, författare till hitlåten Bulería och många andra.
En pojke som ligger på en stickad filt.
Din bebis kommer att ha det vackraste namnet du någonsin har föreställt dig eftersom det är det som fängslar ditt hjärta så fort du hör det.

David: Namnet på en kung och mycket mer

Även om David var en kung och en profet, så är den mest kända historien om denna bibliska karaktär kampen med Goliat, som har förevigats inom en myriad olika konstnärliga manifestationer.

Davids episka strid och triumf över jätten har varit föremål för olika tolkningar och har varit källan till många lärdomar för livet. Det handlar om den lilles kamp mot en överlägsen kraft, som han besegrar med sina färdigheter och smarta strategi.

Om du väljer detta namn för ditt barn, kom ihåg att berätta den här historien för honom!

Men det kan hända att, även om du nu vet ursprunget och betydelsen av namnet David, så vill du fortsätta och leta efter andra alternativ för att välja namn på ditt barn.

I så fall rekommenderar vi att du till exempel letar efter pojknamn som börjar på din favoritbokstav. Du har också andra roliga listor som namn relaterade till havet, färger och mycket mer.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.