Ursprung och betydelse av namnet Abigail

Abigail är ett namn av hebreiskt ursprung och dess betydelse kan tolkas som "pappas flicka". Kanske är just det ett bra val för din dotter.
Ursprung och betydelse av namnet Abigail
Samanta Ruiz

Skriven och verifierad av läraren Samanta Ruiz.

Senaste uppdateringen: 09 december, 2022

En av de första sakerna att välja när en graviditet bekräftas är vad barnet ska heta. Detta kan bli en ganska svår uppgift på grund av antalet alternativ som finns därute, men det blir lättare om du börjar leta redan nu. Kolla in informationen vi delar med oss av om ursprunget och betydelsen av namnet Abigail. Kanske blir detta namnet det som du faktiskt väljer i slutändan!

Namnet Abigail är mycket populärt i USA. Enligt uppgifter från Social Security USA är det rankat som nummer 79 på listan över de 100 mest använda namnen under de senaste 100 åren. Det är också ett populärt namn för flickor i Kanada, Australien och i Storbritannien.

Lär dig allt om namnet Abigail!

Vad betyder namnet Abigail och var kommer det ifrån?

Abigail är ett namn av hebreiskt ursprung, vars originalversion på det språket är אֲבִיגָיל – Abhigayil. Detta gamla ord är bildat av elementen abh, som betyder “föräldrar” och gil, som syftar på “glädje”, “lycka” eller “förnöjsamhet”. Den bokstavliga översättningen tros vara “en fars glädje”, men ordets anda tolkas ofta för att syfta på “pappas lilla flicka”.

Variationer av Abigail på andra språk

Namnet Abigail är mycket gammalt och tack vare detta hittar vi det på flera språk. På vissa språk används det med små variationer:

 • Engelska, tyska och franska: Abigail
 • Danska: Abigael
 • Italienska : Abigaille
 • Ungerska : Abigél

Dessutom finns det kortare versioner som används som namn eller smeknamn. De mest kända är Abba, Abi, Abbie, Aby, Gail och Gayle.

Kända kvinnor och personer som heter Abigail

Skådespelerskan Abigail Breslin.
Abigail Breslin är en amerikansk skådespelerska som nominerades till en Oscar för sin roll i komedidramat Little Miss Sunshine.

Detta namn har varit känt sedan biblisk tid och är allt sedan dess i bruk. Vi hittar det hos kvinnor och fiktiva karaktärer genom alla tider. Här följer några exempel:

 • Abigail Adams: Namnet på hustrun till John Adams, USA:s andra president, och mor till John Quincy Adams, den sjätte presidenten i samma land.
 • Abigail May Alcott Nieriker: Amerikansk målarinna. Hon var yngre syster till Louisa May Alcott och blev inspirationen för karaktären Amy i romanen Little Women från 1868.
 • Abigail Kathleen Breslin: Amerikansk skådespelerska, nominerad till en Oscar för sin insats i Little Miss Sunshine.

“- Morfar, tycker du att jag är snygg?
– Du är den vackraste tjejen i världen.
– Du säger bara det.
– Nej. Jag är galet kär i dig. Och det är inte på grund av din hjärna eller din personlighet.”

Little Miss Sunshine

Fler kända personer med namnet Abigail

 • Abby Cadabby: En fiktiv karaktär i barnprogrammet Sesame Street.
 • Abigail Edna Disney: En vapenaktivist i USA och dokumentärfilmsproducent. Hon är en av arvingarna till Disneyimperiet.
 • Abigail Eaton: En bilsportsfantast som deltar i lopp i England.
 • Abigail Glines: Amerikansk författarinna av bästsäljande romantiska skönlitterära böcker.
 • Abigail Heyman: En amerikansk fotograf och feminist vars bok från 1974, Growing Up Female, blev en guide inom kvinnorörelsen.
 • Abigail Sciuto: Namnet på karaktären i serien NCIS. Hon är kriminaltekniker med goth-utstyrsel.
 • Abigail Van Buren: En pseudonym för Pauline Esther “Popo” Phillips, kolumnist sedan 1956 med Dear Abby. Det var namnet på hennes publikation som varade i mer än 40 år.
 • Abby Whelan: Namnet på karaktären för Vita husets stabschef i serien Scandal.

Abigail, den bibliska berättelsen om en modig kvinna

För judar är Abigail en av deras sju profetissor, tillsammans med Hanna, Ester, Hulda, Debora, Mirjam och Sara. I Gamla testamentet spelade Abigail huvudrollen i en berättelse som fick henne att bli känd som en intelligent, modig och försiktig kvinna.

Hon var gift med Nabal, en dåraktig man, som hon räddade från att bli dödad av David. Den unga kvinnan reagerade snabbt när hennes man tackade nej till en begäran om samarbete och hon tog själv proviant till soldaterna. Genom att göra detta hindrade hon David från att döda Nabal. När hennes man dog hörde David om det och mindes den vackra kvinnans mod. Så han sökte upp henne och bad henne att gifta sig med honom. Således blev Abigail till Davids hustru.

En scen från gamla testamentet.
I Gamla testamentet blev Abigail kung Davids hustru, efter hennes mans, Nabals, död.

Andra flicknamn att välja mellan: vilka föredrar du?

Antalet flicknamn du kan hitta på vår sida är omfattande, vi rekommenderar att du börjar leta i förväg. Det viktigaste är att du har en ungefärlig uppfattning om vad du vill ha, så att du sparar tid som du kan lägga på att förbereda lillans rum, kläder och andra viktiga saker.

Om du redan exempelvis har bestämt dig för att ditt flicknamn ska börja med bokstaven A, gå då direkt till den här listan som vi har tillgänglig och som ger dig många möjligheter. Sedan kan du även söka efter specifika namn, som Hannah, Emily eller Arya. Tre alternativ med personlighet och var och en med en unik historia.

Om inget av detta fungerar föreslår vi att du utforskar namn efter tema. Till exempel namn på drottningar och gudinnor, kända personer och mycket mer!

Börja leta efter det perfekta namnet för din lilla flicka redan idag!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.