Brev till en nybliven mamma
Du har precis blivit mamma och din värld har förändrats totalt. Jag skriver det här brevet till dig som jag skulle ha velat få när jag var nybliven mamma. Först och främst, grattis, du har lyckats bära ditt barn i magen i nio månader och har fört det till världen! Du har tagit hand om varje centimeter av din kropp, du har skämt bort ditt barn, du har älskat det och du har sett till att göra allt du behövde göra för att ditt barn skulle komma till världen starkt och friskt. Känn dig stolt, för det här är ingen liten uppgift!
När du har tagit emot ditt barn och känt dig bli fylld av glädje, känner du också många osäkerheter och rädslor. Jag vet. Så kände jag också. Jag är säker på att du under hela din graviditet fick lära dig om allt som rör graviditet och förlossning. Men hur är det med perioden som kommer därefter? Oroa dig inte, det är normalt att känna sig rädd och vilse. Jag kände samma sak, och så känner alla nyblivna mammor…
Det är normalt att vara rädd som nybliven mamma
Nu när du har lämnat sjukhuset och är hemma själv med ditt barn, kan du säkert känna dig nervös. Du kan känna tvivel och undra om du kommer att klara det, om du kommer att bli en bra mamma. Så glöm inte att du är den bästa mamman för ditt barns behov. Medan du fortfarande håller på att återhämta dig från förlossningen har du samtidigt ansvaret att ta hand om en hjälplös bebis som behöver din uppmärksamhet konstant. Du får inte den sömn du behöver, inte tillräckligt med vila och har svårt att återhämta dig. Du går igenom en sårbar tid, både fysiskt och känslomässigt. Och du står inför den största utmaningen i ditt liv, den mest okända, och du känner att du inte är förberedd.
Men var lugn. Vi har alla känt så här. Jag kände också så. Trots att du tror att du inte är redo, så är du det. Du måste lita på dig själv och dina instinkter. Det enda ditt barn behöver nu är din kärlek, näring och omsorg. Om du mår bra, kommer ditt barn att också att må bra. Våra bebisar känner av vårt humör. Om vi är nervösa eller rädda känner de av det och blir upprörda. Kom ihåg att tills helt nyligen var ni en och samma, och även utanför din livmoder känns ditt barn fortfarande som en del av dig.
Du kanske också vill läsa: Vikten av att vara en flexibel mamma
Att vara mamma är en läroprocess
Bebisar föds inte med en instruktionsbok, och ingen förälder vet heller hur man gör allt i livet. Att vara mamma är också en läroprocess. Och naturligtvis har du din instinkt, som talar om för dig vad ditt barn behöver, hur det mår och vad du bör göra. Det kommer att komma stunder av trötthet där du säger till dig själv: “Jag orkar inte mer, jag är för trött!” Och det kommer att komma ögonblick av rädsla där du tänker: “Min bebis kommer att halka i badet, den är för liten!” Och naturligtvis, stunder av tvivel, där du frågar dig själv: “Gör jag rätt?” och av frustration, där du utropar: “Jag lyckas inte få bebisen att amma ordentligt. Jag vet inte vad jag ska göra!”
De första veckorna är komplicerade för en nybliven mamma
Tiden efter förlossningen är svårare för vissa mammor än för andra. I grunden är det en svår tid eftersom dina hormoner fortfarande är i obalans och du anpassar dig till din nya situation. Du känner varje känsla intensivt, du är trött, timmarna går och du känner som att du inte gjort något av de saker du tänkt du skulle hinna med. Detta leder till att du känner dig överväldigad. Men du behöver inte överanstränga dig. Du behöver bara göra det du kan. Och det du inte kan göra, gör det inte. Lär dig att be om hjälp och låt andra komma och hjälpa dig.
Nu har din relation med din partner också förändrats. Du har inte längre samma tid som tidigare att spendera med din partner. Ni är nu en familj. När det gäller intimitet, så har din kropp precis gått igenom en förlossning och håller på att återhämta dig. Du kanske inte känner dig redo eller har lust för att ha sex. Detta kanske inte är så lätt för män att förhålla sig till, och att acceptera att deras partner nu måste ta rollen som mamma, precis som de måste ta rollen som pappa. Men oroa dig inte; allt detta kommer att gå över och ni kommer att komma tillbaka till era intima möten som ger er båda tillfredsställelse.
Du kanske också vill läsa: Bröstmjölkens färg: vad du bör veta
Du kanske är nybliven mamma, men du behöver inga instruktioner från någon
Nu när du precis har blivit mamma, kommer många att vilja ge dig råd. Det kan bli överväldigande. “Bär inte barnet för mycket, då vänjer det sig för mycket vid det”, “Han är kall, hans händer är kalla, du måste linda in honom”, “Hon är hungrig, du måste amma henne lite mer”, “Lägg honom inte på ryggen”, “Han gråter för att han är hungrig” etc. Det här är bara några av de fraser du säkert kommer att få höra. Och vissa kommer att hjälpa dig, men andra kommer att kännas besvärliga, och göra dig arg eller osäker. Så kom ihåg att det är du som är ditt barns mamma, och ingen vet bättre än du vad ditt barn behöver.
Du måste ha tålamod: alla barn är olika och du känner ditt barn bättre än någon annan. Jag säger inte till dig att inte alls lyssna på några råd. När folk ger råd är det för att de vill försöka hjälpa till. Men kom ihåg det är du som avgör om rådet passar din situation och ditt sätt att uppfostra ditt barn eller inte.
Efter de första tre månaderna börjar det flyta på lättare. Du börjar komma in en rutin och allt är enklare. Om du har bestämt dig för att amma, har du förmodligen inga problem längre med att få bebisen att suga fast. Nu ser du moderskapet som något underbart, och du är åter igen den kvinna du var tidigare. Men nu är du också mamma. Vid det här laget kommer du att känna att du kan göra och uppnå mycket mer än du trodde i början.
Det är du som är den bästa mamman för ditt barn
Du är inte bara en nybliven mamma; du är din bebis mamma, dess värld. Du är den som matar ditt barn och ger det kärlek och allt det behöver. Låt ingen få dig att tro att du inte vet hur man gör, för du vet bättre. Du har burit ditt barn i magen i nio månader, och nu har du fört det till världen. Din kropp vet hur man skapar, och din varelse och din själ vet hur du ska uppfostra ditt barn.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Sáez, J. D. (2012). Escuchando a las mamás. Preocupaciones en el puerperio de una madre primeriza. Archivos de la Memoria, (9), 7. En internet: https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=4102745
- Rodríguez Gadea, S. (2013). Voy a ser madre primeriza,¿ me pueden ayudar? Proyecto educativo para madres primerizas sobre la lactancia materna. En internet: https://repositorio.comillas.edu/xmlui/handle/11531/17445
- Belintxon-Martín, M., Zaragüeta, M. D. C., Adrián, M. C., & López-Dicastillo, O. (2011, December). El comienzo de la lactancia: experiencias de madres primerizas. In Anales del sistema sanitario de Navarra (Vol. 34, No. 3, pp. 409-418). Gobierno de Navarra. Departamento de Salud. En internet: https://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1137-66272011000300007