Vad är råmjölk och vilka är fördelarna?

Den gulaktiga vätskan som kvinnor börjar utsöndra från brösten i slutet av graviditeten, och efter att ha fött, är inget annat än råmjölk. Av många anledningar är det ett viktigt ämne under de första dagarna av ett barns liv.
Vad är råmjölk och vilka är fördelarna?

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2020

Råmjölk är en gulaktig vätska som utsöndras ur bröstet. Det innehåller mycket proteiner och mineraler.

Produktionen av råmjölk påbörjas när mjölkkörtlarna förbereder sig för att producera den mjölk som kommer att bli den exklusiva födan för barnet under de första sex månaderna av livet.

Även om det finns kvinnor som börjar producera råmjölk redan i den senare delen av graviditeten ska du inte oroa dig om så inte är fallet för dig. Vissa kvinnor börjar inte producera den förrän barnet är fött.

Till en början utsöndras endast några droppar råmjölk. Detta är dock ingenting att oroa sig för; under de första dagarna behöver barn bara en liten mängd råmjölk. Även om den produceras i små mängder är den väldigt rik på näringsämnen och absorberas effektivt av spädbarn.

Fördelar med råmjölk

Råmjölken är mycket viktig för barnet under de första dagarna efter förlossningen. Tillsammans med bröstmjölken, som kommer lite senare, utgör den grunden för barnets föda under detta viktiga skede i barnets liv.

Här är några fördelar med råmjölk:

  • Stor källa till vitaminer, mineraler och kalorier. Nästan alla näringsämnen som ett barn behöver under de första dagarna kan hittas i hög koncentration i råmjölk.
  • Ger skydd mot sjukdomar.
  • Stimulerar den första avföringen, som kallas barnbeck eller mekonium. Barnbecket är en mörkgrön avföring som består av tarmens epitelceller, vatten, fostervatten och galla.

“Koncentrationen av näringsämnen i råmjölken är mycket hög, därför är den en mycket effektiv mat.”

5 vanliga frågor om råmjölk

När ska den ges till barnet?

I de flesta fall får bebisen råmjölk de första 48 till 72 timmarna efter förlossningen. Om födelsen har skett genom kejsarsnitt kan denna period förlängas med ytterligare några timmar.

När börjar produktionen av råmjölk?

Råmjölken börjar produceras under den andra trimestern. Vissa gravida kvinnor kan märka att deras kläder börjar färgas av små mängder gulaktig vätska.

De flesta gravida kvinnor börjar uppfatta det under de sista dagarna av graviditeten. Produktionen sker genom en helt naturlig process.

Ammande bebis dricker råmjölk

När börjar produktionen av bröstmjölk?

Cirka tre dagar efter förlossningen kan kvinnor märka att deras mjölk ökar i mängd. Detta är tack vare att barnet stimulerar mjölkproduktionen under amning, och denna bröstmjölk kommer från och med nu att vara den viktigaste energikällan för barnet.

Vilken färg har råmjölk?

På grund av det höga innehållet av betakarotener har råmjölk en gulaktig färgton. Om du å andra sidan märker att din råmjölk har en rosa eller brun färg kan det betyda att den har blandats med blod från bröstkanalerna. Det finns ingen anledning till oro om det händer, men det är alltid bäst att konsultera din läkare om du har några funderingar.

Hur mycket råmjölk ska du ge till ditt barn?

Under de första dagarna efter förlossningen bör barnet ammas varje gång det visar tecken på hunger, av två viktiga anledningar. Det första är att det förbereder kvinnans kropp för produktion av bröstmjölk.

Det andra är att även om spädbarn inte har många näringsbehov under de första dagarna kommer näringsämnena som de får i sig att utgöra grunden för deras tillväxt och mognad. Det gäller särskilt utvecklingen av immunsystemet.

Bebis suger på ett bröst

Vad innehåller råmjölk?

Som sagt är råmjölk en nödvändig källa till näringsämnen för spädbarn under de första dagarna efter förlossningen. Här är några viktiga komponenter i denna speciella mjölk:

  • Aminosyror som är viktiga för cellulär metabolism.
  • Immunoglobuliner som gör att kroppen kan försvara sig mot infektioner och andra hot.
  • Vitaminer som möjliggör metabolism av proteiner, fetter och kolhydrater.
  • Cytokiner som innehåller antivirala medel, och spelar en viktig roll i utvecklingen av leder.
  • Vita blodkroppar som bidrar till immunsystemet.

Råmjölken innehåller många andra element som är viktiga för olika funktioner. Den spelar också en viktig roll när det gäller tillväxt och immunitet.

Även om råmjölken endast produceras i begränsade mängder spelar den en viktig roll i livet för nyfödda. Det är viktigt att än en gång betona vikten av amning i början av ett barns liv.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Aguilar Cordero, M. J., Baena García, L., Sánchez López, A. M., Guisado Barrilao, R., Hermoso Rodríguez, E., & Mur Villar, N. (2016). Beneficios inmunológicos de la leche humana para la madre y el niño: revisión sistemática. Nutrición Hospitalaria, 33(2), 482-493.
  • García-López, R. (2011). Composición e inmunología de la leche humana. Acta pediátrica de México, 32(4), 223-230. https://www.redalyc.org/pdf/4236/423640330006.pdf
  • Parra, S. G., Hernández, Á. M., & Cravioto, A. (2002). Inmunoprotección por leche humana. Revista Mexicana de Pediatría, 69(3), 111-119. https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumen.cgi?IDARTICULO=9630
  • Pérez, L., Viada, A. M., & Rojas, J. M. (1980). Determinación de inmunoglobulinas en calostro humano. Revista chilena de pediatría, 51(2), 117-120. https://scielo.conicyt.cl/pdf/rcp/v51n2/art05.pdf
  • Reyes Vázquez H. (2011). Características de la leche materna. En: Reyes Vázquez H, Martínez González A. Lactancia Humana. Bases para lograr su éxito. 1a ed. México: Editorial Médica Panamericana; 2011. p. 80-6.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.