Hur man introducerar barnmat
De första puréerna din bebis får är viktiga för hans eller hennes tillväxt. När ditt barn når sex månaders ålder är det viktigt att introducera barnmat så att han eller hon kan börja vänja sig vid nya smaker och konsistenser. På så sätt kan du sakta men säkert “träna” ditt barns matsmältningssystem.
Det är dock viktigt att veta vilka livsmedel som kan introduceras på det här sättet. Många tror att någon mjuk frukt, som en banan, räcker, men i själva verket är inte bananer ett bra första alternativ. Innan man introducerar bananer finns det andra frukter som är rika på fiber som är bättre som första mat.
Sätt att introducera barnmat
När din bebis smakar på sin första mat kan hans eller hennes gester och uttryck indikera att det känns lite konstigt. Det är helt normalt, eftersom maten har en konsistens som skiljer sig från vad barnet har upplevt i sin unga ålder. Därför är det viktigt för föräldrar att vara tålmodiga och fortsätta försöka.
Gör ett schema
Det är viktigt för din bebis att äta sin första mat runt samma tidpunkt varje dag så att kroppen blir van vid en viss tid. På så sätt undviker dessutom att övermata ditt barn. Kom ihåg att det inte är bra för din bebis att äta hela tiden.
Skapa en lugn miljö
Eftersom barnmat är något helt konstigt och nytt för din lilla är det viktigt för barnet att vara i en bekväm och lugn miljö. Helst bör det inte finnas några distraktioner och helst väldigt låg ljudnivå. Till en början kan det vara svårt för barnet att sitta i stolen ensam, så tvinga det inte. Ditt barn kan också äta i ditt knä.
Byt ut en flaskmatning
När du börjar introducera barnmat i ditt barns kost är det viktigt att inte helt sluta med flaskmatningen. Tänk på att det kan vara för plötsligt för barnet. Det är bäst att ersätta en flaskmatning om dagen med barnmat.
Ifall barnet matas med en flaska vid middagstid kan du ersätta den här matningen med barnmat. Om ditt barn har ätit tillräckligt är det inte nödvändigt att amma eller ge flaska. Om ditt barn knappt åt något av barnmaten kommer det dock vara nödvändigt att göra det.
Var ihärdig, men tvinga inte
Ge bara din bebis ytterst lite barnmat, och du måste vara tålmodig medan du matar din bebis. Många gånger tror föräldrar att eftersom deras barn äter all mat är allt bra.
Medan det förstås är idealt att bebisen äter upp all sin mat är det inte bra att tvinga honom eller henne att äta för mycket. Om du insisterar för mycket med skeden kan du få ditt barn att uppleva kräkreflexer, vilket gör det svårare att mata ditt barn i framtiden.
Tips för att introducera barnmat
Även om barn kan avvisa sin smakportion av puré betyder det inte att de inte gillar det alls. De kan avvisa det för att det är helt nytt eller för att det verkar lite konstigt. Nyckeln är att skapa en konsekvent rutin för att vänja barnets kropp vid att ta emot maten.
Här är några tips:
- Söta inte purén eller tillsätt något salt.
- Maten ska skäras i mycket små bitar för att förhindra att barnet kvävs.
- Maten bör vara varm.
- Puréns konsistens ska inte vara för flytande eller för tjock.
- Om bebisen vänder på huvudet när du erbjuder skeden kan det vara en indikation på att ditt barn är mätt och inte vill ha mer.
- När bebisen har ätit lite mat men fortfarande är hungrig, komplettera måltiden med en flaskmatning.
- Efter att ha ätit kan ditt barn vara törstigt. Ge ditt barn lite vatten.
- Vissa barn börjar inte äta ordentligt förrän efter 8 månaders ålder, så det är viktigt att vara ihärdig.
Vilka livsmedel bör du introducera först?
Innan du introducerar barnmat är det viktigt att rådgöra med din barnläkare. Han eller hon har ansvaret för att berätta exakt vilken mat som bör integreras i barnets kost först.
I allmänhet är dock dessa några av de mest rekommenderade:
- Spannmål: havre, ris, majs, sojabönor och tapioka.
- Grönsaker: potatis, morötter, sötpotatis, pumpa, purjolök, sallad och zucchini.
- Frukt: apelsiner, plommon, persikor, äpplen, päron och bananer.
Frukten måste vara naturlig eller serveras kokad som en kompott så att den inte förlorar alla egenskaper som barnet behöver.
Att introducera riktig mat till sina barn är väldigt viktigt eftersom deras tillväxt i stor utsträckning beror på vilka näringsämnen deras kroppar får. Lyckligtvis är det väldigt enkelt att erbjuda en varierad mängd livsmedel när man väl vet vad som är bäst.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Agencia de Salud Pública de Cataluña. (2016). Recomendaciones para la alimentación en la primera infancia (0 a 3 años). Consultado el 7 de febrero de 2023. https://scientiasalut.gencat.cat/bitstream/handle/11351/4354/recomendaciones_alimentacion_primera_infancia_0_3_años_2019_cas.pdf?sequence=2&isAllowed=y
- Fernández-Vegue, G. M. (2018). Recomendaciones de la Asociación Española de Pediatría sobre la alimentación complementaria. Asociación Española de Pediatría. Consultado el 3 de febrero de 2023. https://www.aeped.es/comite-nutricion-y-lactancia-materna/nutricion-infantil/documentos/recomendaciones-aep-sobre-alimentacion
- Fjeldberg, G. (n/f). Raising healthy eaters. Should kids clean their plate? Mayo Clinic. Consultado el 7 de febrero de 2023. https://www.mayoclinichealthsystem.org/hometown-health/speaking-of-health/raising-healthy-eaters-should-kids-clean-their-plate
- Gavin, M. L. (2021). Feeding your 4-to-7-month-old. Consultado el 7 de febrero de 2023. https://kidshealth.org/en/parents/feed47m.html
- My Health Alberta. Starting solid food: 6-12 months. Alberta Health Services. Consultado el 7 de febrero de 2023. https://www.healthyparentshealthychildren.ca/im-a-parent/older-babies-6-12-months/feeding-starting-solid-foods/
- Organización Mundial de la Salud (OMS). Lactancia materna. Consultado el 7 de febrero de 2023 https://www.who.int/es/health-topics/breastfeeding#tab=tab_1
- Unloock Food. ca. (2020). All about homemade baby food. Dietitians from Canada. Consultado el 7 de febrero de 2023. https://www.unlockfood.ca/en/Articles/Breastfeeding/Infant-feeding/All-about-homemade-baby-food.aspx