Fördelarna med sötpotatis för bebisar

Fördelarna med sötpotatis är många. De är grundläggande för ditt barns rätta utveckling. Därför är det viktigt att göra dem till en del av ditt barns kost.
Fördelarna med sötpotatis för bebisar

Senaste uppdateringen: 01 april, 2019

Det finns många fördelar med att införa sötpotatis i ditt barns kost.  Förutom att det är hälsosamt tycker barn ofta om sötpotatis, samtidigt som det är ganska lätt att äta. I dagens artikel vill vi ta fram fördelarna med rotgrönsaker.

Fördelarna med att inkludera sötpotatis i ditt barns kost

Förutom att det är en stor näringskälla innehåller sötpotatis höga mängder C-vitamin. Barn kan börja äta sötpotatis från och med att de är 6 månader gamla, då potatisen är lätt att smälta.

En annan fördel med sötpotatis är att de är lite söta, därav namnet. Detta gör att de är väldigt lockande för unga gommar som ofta är benägna till att avvisa nya smaker.

Men detta är bara några få av alla fördelar med sötpotatis. Nedan listar vi ännu mer.

Sötpotatis stärker immunsystemet

Sötpotatis innehåller stora mängder C-vitamin. Därför har de antioxidantegenskaper och kan stärka barnets immunförsvar.

Detta är något som är väldigt viktigt för små barn, eftersom de är i en ålder där de borde undvika att bli sjuka. Genom att äta sötpotatis kan de minska möjligheterna att få en förkylning eller annan smittsam sjukdom.

Sötpotatis innehåller D-vitamin

D-vitamin är väldigt viktigt för kroppen, då det ökar energin, stärker skelettet och är stimulerande för hjärtat. Denna vitamin är också känd som “solstrålens vitamin” och är en viktig faktor i ditt barns tillväxt och utveckling.

Sötpotatisar är kaloririka

Till skillnad från vuxna måste bebisar gå upp i vikt ganska snabbt – särskilt under sitt första år. Under denna tidsperiod växer spädbarn snabbare än vid något annat tillfälle i livet.

De växer i snitt 25,4 cm och tredubblar deras födelsevikt. För att detta ska ske måste bebisar få i sig tillräckligt med kalorier.

Sötpotatis innehåller cirka 90 kalorier per 100 g. Detta gör dem till ett av de bästa alternativen för barn som behöver lägga på sin vikt.

sötpotatissoppa

Sötpotatis är en källa till A-vitamin

Förutom de vitaminer som vi redan nämnt ovan innehåller sötpotatisar även en stor mängt A-vitamin. Faktum är att de innehåller nästan lika mycket A-vitamin som morötter.

Betakaroten som detta vitamin ger är ett hjälpmedel vid förebyggande av synproblem, olika typer av cancer och kardiovaskulära defekter. Sötpotatisar med orangea rotknölar har därför mer fördelar än de med gula eller vita rotknölar.

Sötpotatis är också bra att äta vid graviditet

Sötpotatis förser kroppen med en hög mängd folsyra, vilket gör dem till ett utmärkt val vid graviditeter. Detta gäller särskilt när kvinnan har ett extra stort behov av detta vitamin.

Folsyra förbättrar dessutom hjärnfunktionen och förebygger vissa typer av sjukdomar.

Metoder att tillaga sötpotatis

En annan stor fördel är att det finns flera sätt att tillaga sötpotatisen. Dock bör du tillaga denna grönsak enligt följande anvisning för maximal effekt hos din bebis:

  • Du bör använda väldigt lite vatten när du tillagar sötpotatisen. Detta eftersom vattnet absorberar bort en del av mineralsalterna. Dock är majoriteten av sötpotatisens näringsämne i rotens insida.
  • Det är viktigt att tvätta och skala sötpotatisen innan bebisarna matas. Detta gör den enklare att smälta.
  • Ett annat bra sätt att tillaga sötpotatisar är att ånga dem. Denna metod möjliggör maximal retention av näringsämnena.
  • Från och med att din bebis har blivit 6 månader gammal kan du kombinera sötpotatisen med andra ingredienser som gröna ärtor eller zucchini.
  • Du kan också använda sötpotatis för att göra puré. Blanda sötpotatisen med en liten mängd olivolja för smak. Lägg inte till salt i receptet, om inte din bebis redan är ett år gammalt.
bebis äter sötpotatis

Varför bör du vänta 6 månader för att införa fasta livsmedel?

Innan du börjar ge din bebis sötpotatis bör du vänta tills att barnet har blivit 6 månader gammalt. Före denna ålder får bebisar alla de näringsämnen som de behöver genom amning eller genom välling.

Dessutom är risken för en allergisk reaktion mycket lägre om riktig mat införs vid rätt tillfälle. Även barn kan ha svårt att sova om de får fast mat när de är för små.

Riktig näring är en viktig del av bebisens tillväxt och utveckling. Därför måste föräldrar ägna särskilt mycket uppmärksamhet åt de livsmedel de matar sina bebisar med.

Utan tvekan är sötpotatis ett utmärkt alternativ när man introducerar fasta livsmedel.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Carr AC., Maggini S., Vitamin C and immune function. Nutrients, 2017. 9(11).
  • Nitsa A., Toutouza M., Machairas N., Mariolis A., et al., Vitamin D in cardiovascular disease. In Vivo, 2018. 32 (5): 977-981.
  • Zhao LG., Zhang QL., Zheng JL., Li HL., et al., Dietary, circulating beta carotene and risk of all cause mortality: a meta analysis from prospective studies. Sci Rep, 2016.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.