Respektfull avvänjning på natten

Om du har bestämt dig för att det är dags för ditt barn att sluta amma under natten bör du gå långsamt till väga. Idag berättar vi om respektfull avvänjning på natten.
Respektfull avvänjning på natten
Mara Amor López

Skriven och verifierad av psykologen Mara Amor López.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

När det handlar om respektfull avvänjning på natten rekommenderar experter att vänta tills barn är minst 12 månader gamla. När du väl har bestämt att det är dags att sluta amma under natten kan du uppleva blandade känslor. Mödrar vill ofta inte ta bort något som deras barn så gärna vill ha. Men de vill samtidigt också börja sova bättre och slippa behöva vakna flera gånger under natten. Detta kan leda till frågan om hur man gör för att på ett respektfullt vis kan sluta amma sin bebis på natten.

Anledningarna till att en mamma kan tycker att det är dags att avvänja sitt barn på natten kan variera. Men oavsett orsaken är det ofta bra att genomföra processen gradvis. Vill du veta hur du kan gå igenom processen på ett sätt som är tillfredsställande och respektfullt för både dig och ditt barn? Läs vidare så berättar vi hur.

Anledningar till avvänjning på natten

Enligt WHO (Världshälsoorganisationen) är det bäst att uteslutande amma barn tills de fyller 6 månader. Vidare rekommenderar WHO att mammor fortsätter att amma sina små till minst två års ålder, tillsammans med en kompletterande kost. Det finns förstås kvinnor som av en eller annan anledning avvänjer sina barn innan de fyller två år. Och samtidigt finns det mödrar som ammar sina barn i mer än två år. Oavsett fallet bör mödrar alltid avvänja sina barn med respekt, vilket innebär att processen bör ske gradvis.

Vissa barn slutar att amma så snart man börjar införliva en kompletterande kost. För andra barn fortsätter dock amning att spela en viktig känslomässig roll. Många spädbarn associerar amningen med trygghet, tillhörighet, tillgivenhet, avkoppling och sömn.

Det är normalt för mödrar att känna sig utmattade till följd av att de ständigt måste amma om nätterna. Även om de tycker om att kunna amma sina barn, är det svårt för dem att få den vila som de behöver. Och det är just därför som många mammor försöker avvänja sina barn med respekt.

Riktlinjer för respektfull avvänjning för din bebis på natten

Mor pussar på sin bebis kind.

Sätt inte dina egna känslor åt sidan

Du kommer utan tvekan att uppleva blandade känslor på vägen – både skuld och lättnad – i lika delar. Dessa känslor är normala, så var inte hård mot dig själv. Det är helt förståeligt att vilja sova bättre på natten, så det är inget du ska döma dig för.

Var samtidigt hänsynsfull mot ditt barns känslor

Det kan finnas tillfällen då du känner dig frustrerad, och till och med arg på ditt barn, under avvänjningsprocessen. Kanske är din lilla inte särskilt intresserad av idén att sluta upp att amma på natten. Men behåll tålamodet – att skrika och skälla ut ditt barn får honom eller henne bara att gråta mer. Kom ihåg att det här är en svår tid för din lilla, så gör ditt bästa för att vara respektfull.

Välj rätt tid för att respektfullt avvänja ditt barn

Det är viktigt att hitta rätt tidpunkt för att börja den här processen. Kom ihåg att det inte är rätt tid att börja avvänja ditt barn om viktiga förändringar samtidigt sker i ditt liv. Förändringar som till exempel tillkommandet av ett syskon, en flytt, eller att börja på daghem kan vara rätt svåra för barn att bearbeta. Därför är det bäst att vänta tills saker och ting har lugnat ner sig innan man beslutar sig för att avvänja.

Öka mängden tillgivenhet du visar mot ditt barn

Försök att kompensera genom att ge ditt barn mycket mer kramar och pussar än vanligt. På det sättet blir det lättare för honom eller henne att hantera förlusten av nattamning.

Erbjud ditt barn något annat att dricka om han eller hon vaknar under natten

Du kan till exempel ha vatten till hands, eller erbjuda någon annan dryck, om ditt barn vaknar under natten och vill amma.

Om ditt barn accepterar det kan du börja låta honom eller henne sova i ett annat rum

Du kanske tycker att det är lättare att respektfullt avvänja ditt barn på natten om han eller hon sover i ett annat rum, till exempel i sitt eget rum eller i ett syskons sovrum. Kanske kommer du att märka att din lilla i själva verket verkligen tycker om tanken på att sova med en äldre bror eller syster.

Du kan ta detta steg om ditt barn är mottagligt och entusiastisk över förändringen. Det är dock inte något du bör tvinga fram. Om din lilla inte är redo kan det vara kontraproduktivt.

Bebis och mamma gosar.

Låt din partner delta i avvänjningsprocessen

Din partner kan så klart vara till stor hjälp när det gäller avvänjning på natten. När barn gråter är det bra att båda föräldrarna tar ansvar för att erbjuda stöd, tillgivenhet eller underhållning. Ett tips är att placera barnets spjälsäng på den sidan av sängen där den icke ammande föräldern sover. Eller så kan den ammande mamman sova i ett annat rum tills avvänjningen på natten är slutgjord.

När det handlar om respektfull avvänjning på natten så är det okej att spola tillbaka eller ta en paus vid behov

Var inte rädd för att du inte kan ta en paus i processen när den väl har börjat. Om du behöver ta en paus, eller ta några steg tillbaka så är det okej. Det finns inget exakt rätt sätt för att gå igenom denna process. Om ditt barn har en särskilt jobbig natt och behöver amma, tänk inte för mycket – bara gör det. Eller så kanske det kommer något tillfälle då du inte känner dig tillräckligt stark för att motstå ditt barns tårar. Det är då helt i sin ordning att ta en paus i avvänjningsprocessen.

Slutsatser angående respektfull avvänjning på natten

Nattavvänjning är en process som helst bör ske gradvis för att lyckas och behålla respekten för både mor och barn. Vi är helt säkra på att upplevelsen kommer att bli mycket lättare om du följer ovanstående förslag. Kom också ihåg att det inte finns något magiskt recept. Använd din intuition och din egen kropp som din guide under avvänjningsprocessen.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.