Rätt typ av näring för den nyfödde

Rätt typ av näring för den nyfödde

Senaste uppdateringen: 20 december, 2019

Då du har ditt barn i dina armar så kommer du behöva välja rätt typ av näring för den nyfödde.

Matningen av den nyfödde är en av de viktigaste sakerna som föräldrar måste tänka på och prata igenom. Då barnet fortfarande är i livmodern så får det alla de näringsämnen som det behöver för att växa och utvecklas.

Då den nyfödde kommer till världen så måste man dock börja tänka på den näring som dess kropp behöver.

Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) är den bästa näringen för barnet bröstmjölken. Bröstmjölken innehåller allt som den nyfödde behöver.

Prata med din barnläkare för att få råd hur du bör mata din bebis.

Din bröstmjölk är en så pass fantastisk substans att den faktiskt förändrar hur ditt barn växer. Dess egenskaper förändras hela tiden för att uppfylla barnets näringsbehov.

Då du ammar så kommer du förstå hur perfekt naturen är och hur din kropp kommer svara på din bebis alla behov.

Med det sagt så finns det vissa mammor som inte har möjligheten att amma sina små och som därför får välja mjölkersättning.

Mjölkersättningens syfte är att emulera bröstmjölkens egenskaper och se till att barnet utvecklas ordentligt. De varianter som finns idag är väldigt bra och kommer utgöra en perfekt grund för bebisens tillväxt.

De bästa sättet att mata den nyfödde

Bebis som sover med mössa.

Många nutritionister anser att moderns bröstmjölk är den bästa näringskällan för dessa små ömtåliga varelser som precis har anlänt i den här världen.

Som vi tidigare nämnde är det dock inte alla bebisar som har privilegiet att bli ammade.

Om du befinner dig i en sådan situation så är det normalt att du undrar följande: kommer min bebis bli stark om jag inte ammar? Kommer mjölkersättning räcka för att barnet ska bli friskt?

Finns det någon skillnad mellan bebisar som fått bröstmjölk och de som fått mjölkersättning? I grova drag finns det inget att oroa sig över oavsett vilken metod man använder, men tala med din barnläkare om du har frågor.

Under tiden så skulle vi vilja ta upp några skillnader mellan de två metoderna:

Vilken typ av näring finns i bröstmjölk:

Bröstmjölk har många fördelar för ditt barn, givet att dess immunologiska och bioaktiva faktorer bildar en barriär mot tusentals infektioner.

Den gör även så att barnet utvecklas både fysiskt och emotionellt under hela livet.

Om du av någon anledning inte kan amma direkt från bröstet så kan du skapa något som är känt som en mjölkbank.

Om du förvarar din bröstmjölk på rätt sätt så kan du se till att den inte förlorar sina näringsegenskaper i minst 48 timmar.

Vill du bara amma barnet direkt så rekommenderar vi att du pratar med en specialist för att se till att du tar rätt beslut.

Du kommer då veta att du alltid ger ditt barn rätt mängd mjölk, och du kommer dessutom lära dig om de bästa ställningarna för att mata barnet.

Varje mamma kan välja den matningsmetod som är bäst för hennes situation.

Vilken typ av näring finns i mjölkersättning:

Mjölkersättningen är ett resultat av över hundra års forskning för att skapa ett lämpligt substitut åt nyfödda bebisar.

En av de främsta fördelarna är att man kan garantera hälsan hos en nyfödd som inte får bröstmjölk.

Den främsta nackdelen med mjölkersättning är att den inte innehåller samma immunologiska substanser som bröstmjölken, och inte heller samma hormoner för att stimulera barnets tillväxt.

Mjölkersättning kräver också en större ansträngning från föräldrarnas sida givet flaskans hygienkrav och att man måste ha med sig mjölkersättningen överallt, etc. Med lite anpassningar blir det dock inga som helst problem.

Näring för den nyfödde: ett personligt beslut

Bebis som är omlindad i filt.

Varje mor känner till vilka möjligheter hon har. Det fins inga regler rörande hur hon bör mata sitt barn.

Du kan själv bestämma vad du anser vara bäst för ditt barn så länge som du följer specialistens rekommendationer.

Efter 6 månader kommer du ha fler alternativ med hjälp av implementeringen av en kompletterande kost. Detta kan man börja med efter runt 6 månader.

Lita på dina instinkter och fokusera på att hjälpa din bebis att bli stark och frisk.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Doare KL., Holder B., Bassett A., Pannaraj PS., Mother’s milk: a purposeful contribution to the development of the infant microbiota and immunity. Front Immunol, 2018.
  • Lechner BE., Vohr BR., Neurodevelopmental outcomes of preterm infants fed human milk: a systematic review. Clin Perinatol, 2017. 44 (1): 69-83.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.