Amningen värmer både själ och hjärta
Ibland är det något så grundläggande och viktigt som amningen eller flaskmatningen som fyller många fler funktioner än vi först trodde. Du tillbringar mellan sex månader till två år av ditt liv med att amma eller flaskmata.
Den emotionella delen av denna dagliga handling skapar ett band och en gemenskap mellan dig och ditt barn.
Utan att du inser det kommer ditt barn att mogna i fråga om uppmärksamhet, iakttagelseförmåga, klarsynthet och kommunikation. Detta tack vare att varje mamma viskar och sjunger för sitt barn medan hon ammar och berättar för barnet hur älskat det är.
Vi får inte glömma papporna som flaskmatar och på så sätt skapar emotionella band med sina barn genom att gunga, ta hand om och tala till dem. Pappan värmer också barnets själ och hjärta.
Amningen: ett personligt val som ger näring åt livet
Amning är varje mors personliga val. Bara hon kan besluta om hon vill amma och när hon ska börja med avvänjning.
WHO (Världshälsoorganisationen) rekommenderar amning i sex månader upp till två års ålder. Genom att amma stärker du barnets immunförsvar och skydd mot förkylning, hjärnhinneinflammation, luftrörskatarr, lunginflammation med mera.
Amningen har också en positiv effekt på modern. Genom amning minskar mödrar risken för att utveckla kvinnlig cancer (mellan 11-22 %) och benskörhet vid tidig ålder.
Fördelarna med amningen är många och kostnaderna är små. Det är en process som kräver både tid och engagemang. Modern måste kunna förena arbete och familjeliv.
De som framgångsrikt har kunnat kombinera arbete med familjeliv har kunnat amma sina barn tills dess att de ansett det nödvändigt. Det är en gåva full av känslor för evigt etsad i ditt minne.
Jag flaskmatar och skapar också band med mitt barn
Mödrar som valt mjölkersättning till sina barn är inga dåliga mödrar. Ej heller mödrar som valt mjölkersättning för att de inte kunnat amma bör känna ånger eller sakna något. Ditt barn kommer att känna sig lika älskat, nöjt och tillfreds.
- Vi vet att samhället ofta säger vad vi bör eller inte bör göra vid alla möjliga tidpunkter. Många mödrar kritiseras när de väljer mjölkersättning före amning till sina barn. Eller så kanske de blir tillsagda att “de inte kommer att skapa ett band till sitt barn på samma sätt som genom amning”.
- Amningen är magisk; ingen tvekan om saken. Men vad som verkligen skapar ett band är själva närheten till ditt barn, kroppsvärmen, den mjuka rösten, sången, skrattet och viskandet som lindrar oro och stimulerar sinnen.
Flaskmatning skapar också ett band mellan moder och barn. Ögonkontakt, smekande händer, leenden och äkta kärlek. Detta skapar en fridfull och balanserad omgivning.
Jag kommer att amma så länge jag vill, tills du säger ifrån…
Du kommer att skämma bort ditt barn. Han klänger fortfarande på dig. Hon fortsätter att skämmas bort. Han vill inte äta någonting annat. Hon kommer att tömma dig på energi. Han kommer att utvecklas till ett omoget barn och förtrycka andra…
Liknande kommentarer får de flesta mammor höra från vänner, mödrar, grannar med flera som rått dem att börja avvänja barnet medan mammorna inte har velat. Många av personerna i din närhet vet inte om att det som ibland kallas “bortskämt” är istället “väluppfostrat”.
Det är ett personligt val att fortsätta amma efter att barnet fyllt ett år. Om du vill amma två barn samtidigt kan endast du besluta då du är den enda som kan utföra uppgiften.
Om barnet har lärt sig gå och springa och fortfarande vill ha bröstet är det upp till både modern och barnet att besluta om de vill fortsätta med amning. De vet att det fysiska bandet som amningen medför kommer att avslutas på ett naturligt sätt, förr eller senare.
Avslutningsvis vill vi säga att amning är underbart och tillåter oss att stärka det magiska bandet till våra barn. Det är ett personligt beslut, likaså när det är dags att börja med avvänjning. Låt varje kvinna självmant ta beslutet hur hon ska uppfostra sina barn.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Bonilla, A. V. (2008). La lactancia materna y sus beneficios. Revista Enfermería Actual en Costa Rica, (15), 3. https://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/2745763.pdf
- Valado-Álvarez, S., & Orozco-Mujica, G. E. (2019). Amamantamiento. Aspectos psicosociales. Revista Mexicana de Pediatría, 85(6), 230-234. https://www.medigraphic.com/pdfs/pediat/sp-2018/sp186h.pdf