3 hantverk som lär barnen matematik

Kolla in dessa roliga hantverk som lär barnen matematik, och genom vilka ni på ett underhållande sätt kan hålla motivationen på topp!
3 hantverk som lär barnen matematik
Samanta Ruiz

Skriven och verifierad av läraren Samanta Ruiz.

Senaste uppdateringen: 22 september, 2022

Att arbeta med händerna ger många fördelar, bland vilka utvecklingen av motoriska, emotionella och kognitiva färdigheter sticker ut. Av dessa skäl kommer vi idag att dela med oss av ett antal hantverk som lär barnen matematik; effektiva aktiviteter som stimulerar det logiskt-matematiska tänkandet hos barn, samtidigt som de låter dem leka och ha skoj.

Så låt oss använda vår uppfinningsrikedom och lära de små hur de med sina egna händer kan lära sig att ordna, räkna upp, experimentera, observera, jämföra och skapa matematiska samband.

3 hantverk som lär barnen matematik

Vi vet hur viktig matematiken är i våra liv, och hur bra det är för barn att lära sig den successivt efter deras egen ålder.

För att introducera barn till denna underbara värld där siffror är huvudpersonerna kan vi ta till olika strategier, som lekfulla aktiviteter och pyssel. Om vi anammar dessa två resurser kan vi gå längre och bjuda in de små till att skapa spel med sina händer, även med material som vi har hemma.

Målet med dessa hantverk som lär barnen matematik är att de ska vara roliga, dynamiska och framför allt didaktiska.

1. Nyckelpigespelet: Räkna prickar för att lära er matematik

Nyckelpigor är de där färgglada insekterna som barn så rart fascineras av. De är röda eller orangea med vackra prickar på skalet. Hur lär vi oss matematik med dem?

Material

 • Röd eller orange kartong
 • Sax
 • Linjal eller rund form för att rita cirklar
 • Svart markör
 • Lim
 • 40 cm mjuk tråd
 • Svart modellera eller trolldeg
Målade stenar.
Har du någonsin tänkt på nyckelpigans prickar som kulor på en kulram?

Instruktioner

 1. Rita 10 cirklar med cirka 5 cm i diameter på den färgade kartongen. Dessa kommer att vara nyckelpigornas kroppar.
 2. Klipp ut cirklarna.
 3. Klipp tråden i 20 bitar som var och en är cirka 2,5 cm långa.
 4. Limma fast trådarna i par som antenner på varje färgad cirkel.
 5. Skriv ett nummer på var och en av nyckelpigorna med den svarta markören och börja med 1, därefter 2 och så vidare upp till 10.
 6. Knåda modelleran till 55 små bollar.
 7. Nu är det är dags att lära sig matematik! Barnen ska limma på nyckelpigorna det antal bollar som var och en anger, enligt numret som är markerat. Dessa blir till prickarna, vilket är det enklaste sätten att associera numret med kvantiteten.
 8. Be dem slutligen ordna nyckelpigorna från den med minst till den mest prickiga, så att de skapar en uppfattning om siffrornas ordning.

Pizzaspelet för att lära sig addition och subtraktion

Här följer ytterligare ett exempel på att matematik är en del av vardagen. Vill du veta hur? Det är lika enkelt som när du skär pizzan i lika stora bitar.

Det är dags att gå ett steg längre, för med det här hantverket kan vi lära ut subtraktion allteftersom vi delar ut bitarna, eftersom detta minskar mängden pizza på tallriken!

Material

 • Kartong
 • Pizzaform
 • Färgade pennor
 • Sax
 • Linjal
 • Utskärningar av kartong
 • Dekoration: glitter, pärlor
 • Penna, papper och ett suddgummi

Instruktioner

 1. Lägg pizzaformen på kartongen och markera med hjälp av en penna omkretsen och skär.
 2. Markera två linjer med hjälp av en linjal för att dela cirkeln i fyra. Markera sedan igen så att de 8 portionerna är lika.
 3. Måla med färgpennor och dekorera med pärlor, glitter och kartongutskärningar som oliver, skinka eller paprika. På så sätt gör du den pedagogiska upplevelsen roligare.
 4. Skär ut bitarna. Det är dags för lunch och spelet är igång: Det finns 8 läckra bitar i pizzapannan.
 5. Ett barn serverar sig själv en skiva och nu ska de räkna mängden kvar i formen.
 6. En annan deltagare tar bort ytterligare en portion mat och måste räkna de återstående delarna i formen igen.
 7. Fortsätt på samma sätt att tillämpa samma resonemang och räkna varje gång hur många som är kvar? Fortsätt tills du når noll.
Ett barn klätt som en kock bär en pizza.
Alla älskar pizza, så varför inte använda pizzabitar som element för räkning och enkla operationer?

En ledtråd

Anteckna den matematiska operationen på papper så att barnet kan associera det abstrakta (att räkna på papper) med det konkreta (pizzabitarna).

3. Spaghettipiggsvin

Detta är ett av de roligaste och mest enkla matematiska undervisningshantverken för barn.

Material

 • Färgad modellera
 • Spaghetti
 • Pärlor med stora hål

Instruktioner

 1. Forma leran så att den formar kroppen på det lilla djuret i form av ett skal.
 2. Stick ner spaghettin i degen så att den ser ut som djurets taggar.
 3. Passera pärlorna genom spaghettin och lär dem att lägga till när de sätter dit dem, samt dra av när de tar av dem.

Hantverk som lär barnen matematik: dra nytta och njut av dem med dina barn

Flera vetenskapliga studier har dragit slutsatsen att människor är begåvade med matematiska färdigheter före den formella utbildningen. Dessutom kan barn genom olika aktiviteter förberedas att nå grundskolan med en solid grund. Detta kallas matematisk beredskap.

Spel, lekar och hantverk som lär barnen matematik är en del av detta skede och är effektiva resurser som har den extra bonusen att de är roliga för barn.

Enligt vad som publicerades i en forskningsartikel i Revista Pedagógica de la Universidad de Cienfuegos framskrider barn i sitt matematiska lärande, med utgångspunkt från naturliga kompetenser, för att sedan gå igenom träning och avancera mot riktig matematik:

Inlärningsstadierna som gör det möjligt för barn att gradvis förvärva logiskt tänkande, varje gång bredare och djupare, går från manipulation till symbolisk representation och sedan till generaliserande abstraktion.

Häri ligger hantverkets betydelse för matematikundervisningen: De är till för att förbereda ditt barn för vidare utveckling. Så dra nytta av dem och organisera dessa projekt för att stödja ditt barns lärande samt njuta av dem som en familj!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.