Husprovet: ett fönster till barnets emotionella värld
Att rita är en av barnens favoritaktiviteter. Och alla som har tillbringat tid med dem vet att hus är ett av de mest återkommande elementen i deras teckningar. Men något så uppenbarligen enkelt och trivialt kan faktiskt ge oss viktiga och intressanta uppgifter om den känslomässiga världen hos barnet. Av denna anledning kommer vi att ta en djupgående titt på något som kallas för husprovet. Vad består det av och vilka uppgifter kan det avslöja för oss?
Husprovet ingår i de så kallade projektiva testerna. Eller mer specifikt inom de grafiska eller uttrycksfulla. Det betyder att teckningarna som barn gör kan öppna ett fönster till deras undermedvetna. Till deras mest intima upplevelser.
Kännetecknande för dessa tester är att personen som undersöks inte vet vad som utvärderas eller hur det går till. Därför är motståndsnivån och manipulationen minimal. Särskilt när det gäller barn, för vilka just tecknandet är en så naturlig och vardaglig aktivitet.
Vad är husprovet?
Husprovet består helt enkelt av att be barnet att rita ett hus, helt enligt egen fantasi. Det är viktigt att inte yttra några kommentarer som kan påverka dess teckning. Var noga med att låta dem utföra aktiviteten på ett helt fritt sätt.
När de är färdiga tittar du på flera aspekter av deras skapande vilket informerar dig om olika aspekter hos ditt barn. Till exempel deras känslor, personlighet och sociala relationer.
Hur tolkar man husprovet?
För att få relevant information från teckningen måste vi titta på formen, storleken, färgerna och elementen som utgör huset. Det är dock viktigt att betona att du senare måste bekräfta resultaten gentemot andra typer av tester. Dessutom måste dina tolkningar vara allomfattande, du kan alltså inte ta innebörden av ett enstaka element som något avgörande.
Storlek
Öppna, utåtriktade och sällskapliga barn ritar vanligtvis stora hus. De brukar vara glada barn som upplever sitt hem som en välkomnande plats full av välbefinnande. Tvärtom indikerar små hus att barnet är blyg, reserverat eller introvert och kan känna en viss nivå av social ångest.
Å andra sidan, när huset är väldigt högt kan det tyda på ett barns behov av att växa upp snabbt och nå självständighet. På samma sätt, om huset är väldigt lågt, kan det indikera att barnet känner ångest, press eller oro.
Dörrar och fönster
Dörrar och fönster representerar barnets relation till sin omgivning, deras öppenhet mot utsidan. Därför, om de inte ritar en dörr eller om dörren är liten, är det troligt att barnet vill isolera sig och flytta bort från miljön och sociala relationer. Detta skulle förstärkas om dörren är stängd eller har ett hänglås eller lås.
Å andra sidan, om dörren är stor och öppen, kommer det att indikera att barnet är vänligt och har goda relationer. Det kan till och med ha en tendens att vara alltför beroende av andra.
Stora fönster visar å andra sidan ett barn som är öppet och ivrigt att utforska och lära sig. Medan små fönster kan indikera en viss försiktighet och misstro i relationer med andra.
Tak och skorsten
Taket representerar kreativitet och fantasi. Således indikerar stora tak, sluttande tak eller tak som går utanför väggarna en stor kapacitet då det kommer till fantasi. Tvärtom kommer ett hus utan tak att vara ett tecken på låg kreativitet. Dessutom, om takpannorna ritas på ett detaljerat sätt tittar du på en mer rationell och logisk personlighet. Om taket är plant kan det bero på förtryck från en alltför styv uppväxt.
Samtidigt är skorstenen och röken som kommer ut ur den en symbol för familjerelationer. Om dessa element är närvarande kommer de därför att indikera att barnet uppfattar sitt hem som en varm och mysig plats och att familjekommunikationen fungerar effektivt. Deras frånvaro betecknar ett kallt hem eller brist på kommunikation.
Nyttan med hemtestet
Ovanstående är bara några av de många aspekter som vi tittar på för att tolka husprovet. Detta eftersom du måste tolka alla element som helhet för att få tillförlitliga data.
Dessutom, även om det är ett vägledande test som kan ge intressant och värdefull information, är det viktigt att bekräfta det senare genom andra, mer objektiva, instrument.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Rodríguez, J. M. C. (2012). Estudio de los mecanismos de adaptación y socialización en el dibujo del “Test de la Casa” con una muestra de estudiantes de psicología. International Journal of Developmental and Educational Psychology, 1(2), 183-191. https://www.redalyc.org/pdf/3498/349832340018.pdf
- Hammer, E. (1988). Aspectos expresivos de los dibujos proyectivos. Test proyectivos gráficos, 51-61. https://www.bibliopsi.org/docs/carreras/obligatorias/CFG/15proyectivas/veccia/primer%20cuatri%202020/Hammer%20-%20Aspectos%20expresivos%20de%20los%20dibujos%20proyectivos.pdf