Vilka är fördelarna med att klä syskon likadant?

Vissa föräldrar älskar att se sina barn klädda i samma kläder, även om de är av motsatt kön. Andra är mer diskreta eller gör det bara vid speciella tillfällen. Och så finns det även de som inte alls tycker om denna praxis.
Vilka är fördelarna med att klä syskon likadant?
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 02 augusti, 2020

Något som ofta är populärt är att klä syskon likadant, och nu för tiden går det dessutom att göra oavsett syskonens kön, vilket är ganska intressant. Men vilka är egentligen fördelarna med att klä syskon likadant?

Trots att det har blivit mer populärt på sistone har trenden förekommit länge. Faktum är att man har gjort det i flera årtionden och det har varit ganska kontroversiellt. Vissa håller inte med om att det är en bra idé och vissa tycker att det är helt fel.

Låt oss se vad några experter har att säga om det.

Vilka är fördelarna med att klä syskon likadant?

Vissa föräldrar tycker om att klä syskon likadant eller i matchande kläder eftersom:

  • Det går snabbare att shoppa eftersom de bara måste välja en outfit och därefter bara leta fram olika storlekar.
  • Det är mycket användbart när det finns flera syskon i familjen.
  • Det är väldigt gulligt att matcha barnkläder (även när de inte är av samma kön), särskilt för spädbarn.
  • Det gör att tvätten blir enklare eftersom det är samma kläder, med samma tvättinstruktioner och färger.
  • Man undviker bråk mellan syskon angående kläder. Inget syskon börjar bråka för att han eller hon gillar det andra barnets kläder bättre.
  • På fester eller vid något annat speciellt tillfälle kan barnen visa upp sina matchande kläder.
klä syskon likadant: systrar i likadana tröjor och kaninöron

Hur påverkar det barnen att klä syskon likadant?

En del människor tycker att trenden hindrar barn från att utveckla sin egen personlighet eftersom kläder är kopplade till utvecklingen av ens självbild, självkänsla och hela koncept om sig själv.

De anser även att det påverkar barns individualitet eftersom syskon då ser likadana ut och det kan bli svårt att skilja dem från varandra. Om barnen skulle ha haft på sig olika kläder skulle de förmodligen känna sig mer speciella och unika.

klä syskon likadant: bebisar i blå kläder

Nackdelar med att klä syskon likadant

Den negativa sidan av att klä syskon likadant är som sagt att föräldrar överför ett negativt budskap om att deras barn inte ska uttrycka sin egen personliga stil och personlighet.

Dessutom kan kläderna lätt blandas ihop efter att de tvättats och bli svåra att sortera.

Ibland kan barn även falla offer för mobbning på grund av att föräldrarna klär dem på samma sätt. Till exempel kan andra barn börja reta en flicka för att hon är klädd som en pojke och tvärtom.

Förslag för att klä barn

Först och främst, om du är förälder och vill klä dina barn på samma sätt måste du inse att det bara är för din egen skull du gör det. Det är du som vill att de ska se likadana ut.

Om du råkar vara med dem när ni handlar kläder och frågar dem vad de vill kommer de med mycket större sannolikhet att välja olika kläder.

Därför är det bäst att helt enkelt inte klä syskon likadant, eller åtminstone bara göra det vid speciella tillfällen. Du kan också överväga att klä dem på liknande sätt, men i olika färger.

Främja kreativitet och individualitet

Gör shoppingen rolig genom att låta dina barn dela med sig av sina åsikter och låta dem välja vad de vill ha på sig. Genom att låta dem göra det ger du dem möjlighet att uttrycka sin egen kreativitet och sin individualitet.

Dessutom lär du dem att vara engagerade i sin egen identitet och självbild. Med denna enkla åtgärd kommer dina barn att känna sig mer självsäkra.

När barn väljer kläder som de verkligen gillar börjar en känsla av ansvar att spira inom dem eftersom de helt logiskt vill ta hand om kläder som de gillar. De kommer att känna sig mer självständiga och, tro det eller ej, det kan hjälpa dem att bli mer beslutsamma och orädda.

Sist men inte minst kommer ditt barn att känna sig accepterad, respekterad och värderad av dig. Så det är dags för dig att bestämma om du ska klä alla dina barn i likadana kläder eller om du ska låta dem uttrycka sina distinkta stilar genom kläderna de själva väljer.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.