Vad är en babyhängmatta och hur fungerar den?

En babyhängmatta är en sorts vadderad och bekväm liggstol där barnet kan gunga, halvligga och samtidigt ha rörelsefrihet. Det finns många modeller av babyhängmattor på marknaden. Det är viktigt att välja den som passar ditt barns behov bäst.
Vad är en babyhängmatta och hur fungerar den?
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 21 december, 2022

Det finns många alternativ när det gäller tillbehör och produkter till din bebis. En av de mer intressanta produkterna är babyhängmattan. Även om en babyhängmatta är mycket praktisk under de första levnadsmånaderna, är det verkligen något nödvändigt?

Babyhängmattor, även kallade babysitters, är vadderade liggstolar som hänger i luften.

På grund av komforten kan barnet både gunga och halvligga. Babyhängmattan ser ut som en sorts upphängd påse fastsatt i en enkel konstruktion, liknande en solstol. I babyhängmattan finns bälte eller selar för att förhindra att barnet trillar ur.

Syftet med en babyhängmatta

En av de viktigaste fördelarna med hängmatta är att barnet kan se vad som händer runtomkring, vilket inte är möjligt om barnet ligger i spjälsäng. Det är ett jättebra och säkert sätt att låta barnet vara med under familjens aktiviteter.

Babyhängmattan kan användas redan från första stund när barnet kommer hem från förlossningen. Barnet halvligger och huvudet ligger lutat. Denna sitt/liggställning medför inte någon ansträngning för barnets nacke.

bebis i liggstol

Egenskaperna hos en babyhängmatta

Det finns många olika sorters babyhängmattor på marknaden. När det blir dags att välja är det alltid viktigt att tänka på den specifika egenskapen för var och en. Det finns olika sorters hängmattor och dess egenskap och kvalité kan variera från modell till modell.

Säten

Hängmattans säte bör vara vadderat och mjukt för maximal komfort. Det finns även hängmattor med hårda säten som vanligtvis är av plast och enkla att rengöra.

Säkerhetsbälte

Alla babyhängmattor fyller en viktig funktion, och det är att skydda våra barn när de sitter i hängmattan. Varje hängmatta har en fästanordning, antingen säkerhetsbälte eller sele för att barnet  inte ska ramla ur.

Golvstativ

Det finns olika sorters stativ till babyhängmatta. Det finns fasta stativ och fyrbenta stativ men ingen av dessa stativ kan erbjuda rörelser.

Babysitter kan däremot erbjuda rörelser, den gungar bebisen, och det är ett sätt att underhålla barnet på.

Aktivitetscenter

Många babyhängmattor har aktivitetscenter i form av en båge tvärs över hängmattan. Aktivitetscenter används för att hänga leksaker inom barnets räckvidd för att se och leka med.

Aktivitetscenter är mycket användbart när barnen börjar bli samspelta med sin omgivning och när de kan börjar greppa och leka med saker.

Huva eller solskydd

Solskydd för hängmattor är ett annat viktigt tillbehör. Även om alla hängmattor inte har solskydd kan det vara bra att ha om babyn behöver lite lugn och ro vid sovdags.

Solparaplyer skyddar dem från solen, vinden och kölden om ni är ute på promenad.

baby i jultröja

Säkerhetsrisker med en babyhängmatta

Det är viktigt att babyhängmattor endast placeras på marken då hängmattan gungar om barnet rör sig.

Om ni placerar hängmattan på höga ytor kan den falla. Tänk på att inte placera  hängmattan på bord, stolar och i bilar.

Ni måste tänka på säkerheten för barnet i hängmattan. Försäkra er om att bälten är justerbara och anpassade för ditt barn. Du måste också försäkra dig om att bältet har ett säkerhetslås så att barnet inte självt kan öppna selen. På så sätt undviker du lättast olyckor.

Slutligen är det viktigt att försäkra sig  om att hängmattan kan placeras i olika ligglägen. Hängmattan måste ha en låsanordning så att du kan låsa den i önskad position.

Vi bör inte missbruka användandet av olika tillbehör till barnen utan använda dem med måtta. Barn bör använda hela sin kropp för att utveckla sin motorik och intelligens.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.