Vanliga dåliga vanor hos barn som du bör rätta till

Vanliga dåliga vanor hos barn som du bör rätta till
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 30 september, 2018

Dåliga vanor hos barn när de är små kan leda till verkliga problem senare i livet. Med detta i åtanke är det viktigt för föräldrar att se upp för dessa varningssignaler. Att ingripa i tid är viktigt för att kunna göra nödvändiga korrigeringar.

Barn imiterar beteendet hos personerna runtomkring dem. Om barn spenderar all sin tid runt folk som har dåliga vanor, kommer de ganska sannolikt att plocka upp dessa.

Detta är något som är mycket viktigt att ha i åtanke när vi talar om hur vi korrigerar dåliga vanor hos barn.

Hur skapas en vana?

Vanor skapas när vi omedvetet upprepar ett beteende. Dåliga vanor hos barn kan orsakas av fysiska eller psykiska problem.

Vanor kan ge upphov till tvångsmässiga beteenden, vilka bör behandlas av en läkare eller psykolog.

Dåliga vanor hos barn

Vissa dåliga vanor hos barn kan ha en direkt negativ påverkan på hälsan. Andra kan påverka relationer till kamrater eller familjen.

I vilket fall som helst är det viktigt att korrigera negativt beteende så tidigt som möjligt så att det inte blir permanent.

1. Ohälsosam mat

Att äta snabbmat är en väldigt vanlig dålig vana nuförtiden. Faktum är att det finns barn som inte vill äta något annat än snabbmat.

En konsekvens av detta är bland annat övervikt och högt blodtryck hos barn.

För att få barnen att sluta med den här vanan kan du tillaga recept med ett varierande innehåll och som är visuellt tilltalande.

Om det finns någon specifik mat som de inte gillar, byt ut den mot någonting annat från samma matgrupp.

Be barnen att hjälpa till med tillagningen. Det är mycket mer troligt att de äter om de har hjälpt till att göra maten.

Pojke äter

2. Att äta framför TV:n

Studier har visat att vanan att äta framför TV:n kan orsaka övervikt. Barnets hjärna, som är fokuserad på dess favoritserie, registrerar inte när det är mätt och skapar således överätande.

Dessutom borde middagstiden vara ett tillfälle när familjen sitter ned tillsammans och pratar om sin dag.

“Barn imiterar beteendet hos personerna runtomkring dem. Om barn spenderar hela sin tid runt personer med dåliga vanor, kommer de med största sannolikhet att ta efter dessa.”

3. Otrevligt och offensivt språk

Som vi redan nämnt, imiterar barn det de ser. Om de vuxna hemma är otrevliga mot varandra och använder svordomar kommer barnen att ta efter dessa vanor. Detta kan sedan vara svårt att korrigera.

När de är utanför hemmet, kommer barnen att upprepa de här svordomarna framför lärare och andra vuxna. Korrigeringen av det här beteendet borde göras hemma, genom att föregå med gott exempel.

4. Dataspel, TV-spel och TV-tittande

Teknologi och skärmtid kan gå från hobby till beroende. Faktum är att det till och med blir skadligt för vår hälsa.

Många barn vill inte leka utomhus eftersom de sitter fast inomhus framför sina datorer, paddor eller smartphones.

För mycket skärmtid kan också leda till sömnsvårigheter och påverka barns sociala utveckling.

Genom att spendera för mycket tid på spel kan barn hamna efter med sitt skolarbete.

För att förhindra eller korrigera det här beteendet måste du sätta en rutin och försäkra dig om att de inte sitter framför skärmen mer än två timmar i taget.

Teknologin kan också gömma ett annat, underliggande problem. Många barn som lider av ångest eller osäkerhet kan bli beroende av teknologin som en utväg.

Om du märker av någonting mer allvarligt bör du söka råd av en läkare.

5. Suga på tummen och peta i näsan

Små barn kan suga på tummen istället för en napp. Detta är en dålig vana som uppstår tidigt men som vanligtvis försvinner av sig själv.

Om den inte gör det är det bäst att anlita en specialist för att försäkra sig om att det inte skapar några problem med formationen av barnets mun.

Att peta i näsan är en annan otrevlig vana som kan leda till näsblod. Småbarn har en tendens att göra det omedvetet. 

Försäkra dig om att de vet vad de håller på med varje gång de stoppar fingret i näsan. Kommentarer som “akta hjärnan” brukar fungera och då är du redan på god väg att bryta vanan.

6. Gå och lägga sig sent

Småbarn behöver mellan 11 och 13 timmars sömn per natt. Om barn inte får tillräckligt med vila kan de bli irriterade, distraherade, trötta och slöa. Detta kan leda till minnesförluster och trögtänkthet.

Dåliga vanor hos barn - att lägga sig sent

Att inte få tillräckligt med sömn kan också skapa obalanser i hormonsystemet. Att upprätta en anständig tid för läggdags och upprätthålla en rutin utan undantag kan avhjälpa den här vanan.

Till exempel kan du försäkra dig om att de får en tidig middag och att du läser en godnattsaga för dem för att se till att de skapar en ny och hälsosammare vana.

7. Dålig hygien

Hygien är grundläggande för god hälsa och ett normalt socialt liv. Många barn gör motstånd när de ska duscha och vill inte alltid borsta tänderna när det är dags.

Men det här motståndet blir lätt en dålig vana. Försäkra dig om att hela familjen skapar en rutin av att tvätta händerna regelbundet och att duscha och borsta tänderna regelbundet.

Kom ihåg att barn tar efter sina föräldrar i det här här fallet, så föregå med gott exempel.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.