Skälen till att barn får vredesutbrott
Många föräldrar blir oroliga när deras barn får vredesutbrott. Föräldrar kan dock använda vissa metoder för att lugna sina barn och förhindra framtida raserianfall.
Att förstå varför barn får vredesutbrott är otroligt viktigt för att förebygga dem. Raseriutbrott är oundvikliga medan barn växer, men de skapar obekväma situationer som kan testa en förälders förmågor och tålamod.
Kan man göra något för att förhindra raseriutbrott? Hur ska vi reagera när vi konfronteras med dem?
Vredesutbrott kan uppstå av olika skäl. Till exempel kan barn bli upprörda när deras föräldrar vägrar ge dem något de entusiastiskt vill ha. Det kan vara en leksak, lektid eller att inte vilja ta dem till en viss plats.
När barn har vant sig vid att få raseriutbrott hittar de alltid en anledning att få ett. Det gäller särskilt om det ger dem resultat.
Varför får barn vredesutbrott?
Hur motsägelsefullt det än låter är raseriet en del av barns känslomässiga utveckling. Det börjar vanligtvis mellan ett och fyra års ålder, när barnet börjar interagera aktivt med sin miljö.
Barn får vredesutbrott för att uttrycka frustration och ångest över att inte få vad de vill ha. De kan inte kontrollera sina negativa känslor och det får dem att “explodera”.
Här är vanliga anledningar till att barn får utbrott:
- De vill ha en leksak eller ett föremål.
- De vill inte acceptera mat eller läggdags.
- När de känner att deras föräldrar inte ger dem den uppmärksamhet de förtjänar.
- När de är trötta eller uttråkade.
- Små bebisar kan få raserianfall om de är hungriga, sömniga eller lider av kramper.
- Barn kan också få vredesutbrott för att uttrycka sin frustration över att inte uppnå ett mål, som att cykla.
Hur kan föräldrar lugna vreden?
De flesta erfarna föräldrar vet hur de ska hantera det. Men alla barn kan inte behandlas på samma sätt. Det finns också många förstagångsföräldrar som fortfarande inte har hittat ett sätt att ordentligt lugna sitt barns vrede.
Här är några tips som kan hjälpa dig att ta dig igenom det på bästa sätt:
Behåll lugnet
Det första du bör göra är att hålla dig lugn. Ge inte omedelbart efter för deras krav. Även om det kan tyckas svårt att tro tröttar barn till slut ut sig själva, och du får då tillfälle att tillämpa korrigerande åtgärder.
Varning! Det betyder inte att du ska ignorera ditt barn. Tvärtom är det bäst att prata med ditt barn lugnt, för att få henne att resonera logiskt.
Om du börjar tappa kontrollen introducerar du bara mer stress till situationen. För ditt eget bästa, och för barnets bästa, är det sista du vill göra att lägga till mer stress till utbrottet.
Dialog och empati
Dialog och empati är två viktiga verktyg som är användbara i dessa situationer. Om du lyckas lugna barnet, fråga honom varför han får utbrott. Efter hans egen förklaring, försök att förklara din synvinkel och skälen bakom ditt beslut.
Det här är också ett bra sätt att förhindra raseriutbrott. Nästa gång du förnekar ditt barn något kommer hon att kunna förstå ditt resonemang lite bättre. Efter ett tag kommer du att kunna se en positiv förändring i hennes beteende.
Ta barnet till ett lugnt ställe
Om du är på en offentlig plats, ta barnet åt sidan till en plats där han kan lugna sig. Sedan, ge honom en kram och dela din synvinkel med honom.
Det här är mycket användbart för att lätta på trycket i stressande situationer. Det ger utrymme för att ventilera och hitta lugn.
Ta kontroll
När ditt barn till exempel får vredesutbrott i mataffären bör du låta henne veta att du är den som har kontroll över situationen.
Lär dina barn att raserianfall inte är hur man får det man vill ha. Du kan till och med förutse dessa utbrott och låta dem veta i förväg att de inte kommer att vara effektiva.
Det är också viktigt för föräldrar att ta hänsyn till de olika skälen till att deras barn blir arga. Om ett barn får vredesutbrott på grund av hunger, trötthet eller bristande uppmärksamhet är det föräldrarnas jobb att tillfredsställa de grundläggande behoven.
Vredesutbrott börjar vanligtvis mellan åldrarna ett och fyra.
Hur man förhindrar vredesutbrott
Även om det låter som magi kan utbrott faktiskt förebyggas och undvikas helt. Hur är det möjligt?
Först ska du låta dina barn förstå reglerna som du har satt för dem. Du måste få dem att förstå genom dialog att de inte kan få allt de vill ha. Om de vill ha något specifikt finns det konstruktiva och fredliga metoder att be om det.
Utbrott är barns sätt att uttrycka frustration och ångest över att inte kunna få vad de vill.
Det är också klokt att belöna barn när de förtjänar det. Om ditt barn till exempel besöker en släkting eller är i en butik och agerar på rätt sätt kan du låta honom veta att du uppskattar hans goda beteende. På så sätt kommer han att känna sig värderad och kommer också känna att hans goda beteende inte går obemärkt.
Slutligen är det viktigt för föräldrar att utvärdera de specifika anledningarna bakom sina barns utbrott. När de har identifierats blir det lättare att hitta lämpliga lösningar.
Som föräldrar bör vi inte vara för stränga, och det är viktigt att engagera sig i att skapa positiva förändringar i barnens beteende. Detta hjälper dem att förstå värdet av samexistens och social integration.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Pearce, J. (1995). Berrinches, enfados y pataletas. Soluciones comprobadas para ayudar a tu hijo a enfrentarse a emociones fuertes. Barcelona: Paidos.
- Sáez Ruiz, D. (2000). La psicología al alcance de los padres. Consejos para papá y mamá. Valencia: Ed. Promolibro.
- Vallejo, M. P. (2010). Las Rabietas. https://archivos.csif.es/archivos/andalucia/ensenanza/revistas/csicsif/revista/pdf/Numero_31/MARIA_PEREZ_2.pdf