Lär ditt barn att ta ansvar
Lär ditt barn att ta ansvar. Vi har 3 rekommendationer som vi anser nödvändiga när man uppfostrar ett barn.
Självklart lär alla föräldrar ut ansvar på olika sätt, men vi tror ändå att våra råd kan anpassas till vilken uppfostringsmetod som helst.
Ge dem hushållssysslor
Hushållssysslor bör delas av alla medlemmar i familjen, från den yngsta till den äldsta.
Ditt barn bör ta ansvar för att organisera sina rum och ställa undan sina leksaker. Det är inte okej för mamma och pappa att spendera hela dagen med att organisera den röra som deras barn orsakar.
Barnen måste lära sig att deras rum och leksaker inte är deras enda ansvarsområde. Det finns även andra sysslor i huset som rör hela familjen, till exempel att städa, laga mat, diska, tvätta kläder, ta ut soporna, återvinna, klippa gräsmattan…
Arbete gör barn nobla, och det lär dem även att ta ansvar. Det är därför viktigt att ditt barn börjar hjälpa till runt om i huset redan från en tidig ålder.
Låt oss ge ett exempel: om ditt barn är 1 år kan det hjälpa dig att plocka upp kläderna som har tvättats. Det kan flytta dem från sängen till garderoben, och det kan lägg sina smutsiga kläder i tvättkorgen. Du kan även be det att hjälpa dig bära varor från bilen till huset: tepåsar, en liten burk yoghurt eller glass, bröd, m.m.
Det lär ditt barn att hantera ansvar när det blir äldre. Försök att lära dina barn hur de ska hjälpa dig hemma så fort de börjar gå.
Lär dem att ta hand om andra
När barn är 2-4 år eller äldre borde de lära sig att ta hand om andra. De ska helst vara villiga att hjälpa andra med deras behov. På så sätt lär du dem att vara ansvarsfulla med sina kompisar.
Deras största ansvar ligger dock på studierna och att lära sig någonting nytt varje dag.
Om mammas huvud gör ont och hon lägger sig ner kan barnet stanna vid hennes sida och smeka hennes panna för att hjälpa henne att må bättre.
Att lära barn att älska andra är också viktigt för deras egna känslomässiga och fysiska välmående. Det är viktigt för barn att veta att de inte alltid är i centrum för familjens uppmärksamhet. De måste förstå att de andra kärnmedlemmarna i familjen också är lika viktiga.
Belöna dem för deras goda beteende
Sist vill vi rekommendera att du belönar dina barn när de gör något bra; det kommer hjälpa dem att bli mer ansvarsfulla.
Och när vi säger belöning menar vi inte en cykel, läsplatta, telefon eller andra materiella presenter. Vi menar att belöna barnen genom berömmelse, kärlekshandlingar och att uppmuntra deras självförtroende.
Ett barn som beter sig ansvarsfullt mot sig själv och andra borde få berömmelse från de vuxna runtom det.
Men såklart borde det göras med förnuft för att inte göra ditt barn självupptaget. Till exempel, om ditt barn utöver sitt vanliga ansvarsområde – göra läxor, ta ut soporna, plocka upp leksakerna från golvet i deras rum – också hjälper mamma att servera middag eller hjälper pappa att plocka örter från trädgården, förtjänar det en komplimang.
Vilket ansvarsfullt barn du är! Du växer upp så snabbt! Vad bra, det är så man gör! Tack…
För ditt barn, precis som alla andra, behöver få positiv feedback för att veta att det har gjort rätt.
Kom ihåg att barn älskar att få komplimanger och känna sig användbara. En puss, en klapp på axeln, en kram eller en uppmuntrande fras: Vilket duktigt barn! Se så mycket du hjälper din mamma!
Varför inte berätta för ditt barn hur du känner? För vem är bättre på att uppmuntra ditt barn än du?
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- González-Pienda, J. A. (2007). Los retos de la familia hoy ante la educación de sus hijos: a educar también se aprende. https://ruc.udc.es/dspace/bitstream/handle/2183/7080/RGP_15-13_Cong.pdf
- Macías Vélez, L., & Mejía Macías, Y. A. (2008). El niño entre la inocencia y la responsabilidad. Cartilla:¿ Cómo educar niños y niñas responsables? http://200.24.17.68:8080/jspui/handle/123456789/1643
- Seitún, M. (2011). Criar hijos confiados, motivados y seguros: Hacia una paternidad responsable y feliz. GRIJALBO.