Fördelarna med att pussa och krama våra barn på morgonen

Fördelarna med att pussa och krama våra barn på morgonen
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 06 augusti, 2018

Att pussa och krama våra barn på morgonen eller innan läggdags är ritualer som kan ge underbara fördelar.

Att väcka våra barn med en morgonpuss är mer än bara ett kärleksfullt sätt att hjälpa dem att öppna ögonen. Det är också en exceptionell mekanism som kan användas för att fira den nya dagen genom att stärka bandet mellan förälder och barn.

Vårt sociala universum är laddat med dagliga ritualer som effektivt bygger vår verklighet, och laddar den positivt eller negativt.

Ritualerna som äger rum i hemmet påverkar också hur våra barn förstår världen.

Om barn saknar dessa gester – en godnattkram, en morgonpuss, ett “Hur var din dag?” efter skolan – växer de upp och tänker att positiva känslor inte har något värde i världen.

Att pussa och krama våra barn på morgonen är att ge en gåva. Det är en gåva till såväl dig själv som förälder som till dina barn. Gör det varje dag. Det är något som kan tyckas löjligt vid första anblicken, men det ger faktiskt många intressanta psykologiska och känslomässiga fördelar.

Vi ska här förklara vikten av att pussa och krama våra barn.

Att pussa och krama våra barn på morgonen är väldigt hälsosamt

Mamma och bebis

Vi vet att de snart kommer att växa upp, och vi är väldigt medvetna om att det kommer komma en dag när de glider ifrån oss och säger “Mamma, du är pinsam”.

Det spelar ingen roll. Pussa och krama dina barn från och med dagen de kommer till världen.

Att ge dessa kärleksgåvor främjar utvecklingen av deras hjärnor. Med den tillgivenhet och komfort du ger dem kommer du att uppfostra kloka och närvarande barn.

En ny dag börjar och mamma älskar dig

Kanske låter inte din bebis dig sova så mycket. Du kanske vaknar var tredje timme för att ge den bröstmjölk eller en flaska under de första månaderna efter födseln.

Men när den nya dagen kommer borde du pussa och krama dina barn det första du gör på morgonen.

 • Det är en naturlig handling som ger ett sensationellt bidrag till att vara “närvarande”, här och nu. Det överför  tröstande känslor till barnen, vilket gör att de känner sig trygga och älskade.
 • En puss är ett tecken på kärlek, språk som våra barn förstår omedelbart.
 • Även om vi kanske berättar för dem hela tiden att vi älskar dem är pussar, kramar och kel ett kraftfullt icke-verbalt språk.

Att pussa och krama våra barn på morgonen är väldigt hälsosamt.

En godnattkram och en morgonpuss

Mamma och barn

Som sagt är en morgonpuss mycket positivt i utvecklingen av ett starkt och kärleksfullt band med våra barn, men glöm inte att nattningen också kräver lite känslomässig förstärkning.

 • När våra barn växer upp börjar de sova fler timmar i rad utan att behöva vår uppmärksamhet. Men vi får inte glömma att ett barn i genomsnitt behöver sova mellan 10 och 13 timmar per dygn.
 • Det är en lång tid. Ett sätt att uppmuntra en djup, säker och lycklig sömn är att natta på rätt sätt.
 • Vi har i andra artiklar redan gett råd om hur viktigt det är att läsa en godnattsaga för dina barn innan de somnar, oavsett hur unga de är. Efter att ha läst en saga kan något så enkelt som att ge dem en lång kram få dem att känna sig mer avslappnade.

För att se till att våra barn känner sig älskade måste vi ha dagliga kärleksritualer.

Om vi ​​väcker våra barn i ett stressat tillstånd för att ta dem till förskolan eller deras mor- eller farföräldrars hem, eller om vi lägger dem i sängen för snabbt på kvällen med tanken att vi kommer att kunna göra annat som behöver göras, så försummar vi det viktigaste: våra barns känslomässiga och fysiologiska värld.

Medvetet föräldraskap

Mamma pussar dotter

Medvetet föräldraskap är ett tillvägagångssätt där föräldrarna är mer närvarande. Det råder ingen brådska.

Vi måste respektera våra barns inre klocka samtidigt som vi uppfyller alla deras behov: biologiska, psykologiska och emotionella.

 • Något så enkelt som att väcka dem med en puss, ägna några värdefulla ögonblick för en kram, att prata eller få dem att skratta, har definitivt en positiv inverkan på deras hjärnor.
 • Hjälp dem att vakna upp för en ny dag med ett leende, och till en mamma och pappa som visar dem hur mycket de älskar dem. Föräldrar ska låta barn växa upp i en trygg miljö, med vetskap om att de alltid kommer att få deras stöd.

När de blir äldre kan de börja bli lite obekväma med dessa uppvisningar av tillgivenhet, men inombords, även om du inte tror det, kommer de alltid att vara tacksamma.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
 • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
 • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
 • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
 • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.