Batmaneffekten - vad är det och hur påverkar det barn?

Batmaneffekten är en strategi som används för att motivera barn. I den här artikeln kommer vi att berätta allt du behöver veta om den. Vi är säkra på att du kommer att finna det intressant!
Batmaneffekten - vad är det och hur påverkar det barn?
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 15 juni, 2019

Batmaneffekten är ett roligt och enkelt sätt att visa barn att de är starkare än de tror. Idag blir det allt svårare att lära barn uthållighet och mental styrka.

Batmaneffekten låter barnen upptäcka den viktiga förmågan att vara uthållig. Det är en fantastisk strategi, som hjälper många barn att ta sig igenom de tråkigaste uppgifter.

Det finns faktiskt ett antal studier som visar att Batmaneffekten påverkar barn på ett positivt sätt. Det hjälper dem att hålla ut bättre än barn som inte använder en liknande metod.

Att använda en taktik som hjälper barn att undvika att bli distraherade när de arbetar mot långsiktiga mål, är avgörande för deras framgång. Det här är vad som händer med Batmaneffekten.

Små barn låtsas att de är superhjältar. De använder all sin inre energi och motivation för att utföra den aktivitet som de står inför.

Batmaneffekten och uthållighet

Uthållighet, eller förmågan att hålla fast vid någonting, är livsviktig. Och den är extra viktig för barn. De har teknologin, med omedelbar tillgång till nästan alla former av underhållning.

Med tanke på svårigheten som barn har med att hålla ut när de utför tråkiga sysslor, är Batmaneffekten en väldigt användbar strategi. Det fungerar nästan perfekt. I grunden handlar det om att motivera barn genom att be dem agera som en superhjälte.

Batmaneffekten gör barn mer uthålliga.

När små barn leker och låtsas att de är någon positiv karaktär så kan det öka deras uthållighet. Glöm inte att den här förmågan gör att de kan kontrollera sig själva, undvika distraktioner, och koncentrera sig på sina mål.

Batmaneffekten innebär att barnen flyttar sig till en tredje persons synvinkel, och ser saker från ett utifrånperspektiv. Faktum är att det får dem att känslomässigt förflytta sig själva från hur de känner sig i stunden. Det här hjälper dem att kontrollera sig själva och bli mer uthålliga.

Mer uthålliga barn utklädda till Batman

För att förklara hur Batmaneffekten fungerar för barn, kommer vi att visa dig forskningen bakom den. Man har kunnat visa att barn är mer uthålliga när de är utklädda till den superhjälte som de tycker bäst om.

Forskarna testade 180 barn från 4 till 6 års ålder där de skulle göra en övning på dator. Men de hade också möjligheten att spela på en iPad om de blev uttråkade.

Man delade in barnen i tre grupper. I den första gruppen skulle barnen tänka på sitt utförande av uppgiften och om de gav 100%.

I den andra gruppen skulle barnen tänka på sig själva i tredje person. Och i den tredje gruppen skulle barnen låtsas att de var superhjältar.

Experimentet visade att barnen i den tredje gruppen ägnade mer tid åt att arbeta utan att bli distraherade. De kunde arbeta utan att få lust att spela på sin iPad.

En möjlig förklaring är att när barn låtsas vara superhjältar så låtsas de också att de har superhjältekrafter.

Batmaneffekten låter barnen upptäcka den viktiga förmågan att vara uthållig. Det är en fantastisk strategi som hjälper många barn att ta sig igenom de tråkigaste uppgifter.

Kan jag använda Batmaneffekten hemma?

Svaret är utan tvekan – ja! Du kan använda Batmaneffekten för att motivera dina barn att städa sina rum eller avsluta någon aktivitet. Det kan faktiskt vara den lilla knuff de behöver, och det är enkelt att tillämpa.

Låt ditt barn välja någon av hans eller hennes favoritkaraktärer. Du ska självklart se till att det är någon som arbetar hårt och som är en bra förebild.

Sedan när du ser att ditt barn kämpar med någonting så kan du motivera det genom att säga att han eller hon ska göra sitt jobb precis som hans eller hennes favoritsuperhjälte skulle ha gjort.

Utklädd till en superhjälte.

Du kan också delta i leken och kalla ditt barn för superhjältens namn. Det här kommer att få honom eller henne att känna sig ännu mer entusiastisk och involverad.

Faktum är att ditt barn kan känna sig mer bekvämt med att det blir en lek, och då arbeta bättre än vanligt.

Varje gång ditt barn lyckas hålla ut så kommer det att utveckla en större mental styrka. Han eller hon kommer att bli redo att ro i land mer komplicerade utmaningar i framtiden.

Kort sagt, Batmaneffekten är en av de mest användbara metoderna för att motivera barn med uppmärksamhetsproblem. Som du kan se så har den många fördelar. Den kommer med all säkerhet att fungera bra för din lilla.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • White, R. E., Prager, E. O., Schaefer, C., Kross, E., Duckworth, A. L., & Carlson, S. M. (2017). The “Batman Effect”: Improving Perseverance in Young Children. Child Development88(5), 1563–1571. https://doi.org/10.1111/cdev.12695
  • White, R. E., & Carlson, S. M. (2016). What would Batman do? Self-distancing improves executive function in young children. Developmental Science19(3), 419–426. https://doi.org/10.1111/desc.12314

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.