8 små gester som betyder mycket för dina barn

8 små gester som betyder mycket för dina barn
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

När du får barn upprättar ni ett unikt band som bara ni själva kan känna av. Men vet du vilka gester som betyder mycket för dina barn?

Även om barn är väldigt oskyldiga har de ändå en bra analytisk förmåga. De märker det du gör för dem och även när du slutar göra dessa saker, och det kan i sin tur påverka deras humör.

Vikten av små gester

Det finns vissa saker som inte är så viktiga för oss vuxna, men som kan betyda mycket för barnen.

Det finns många sätt att visa de som står oss nära att vi bryr oss, och ett är att förstå vad de små gesterna i vardagen betyder för våra barn.

8 små gester som betyder mycket för dina barn

Mor och glada barn
  • Använd deras gåvor “offentligt”. Barn är kreativa från en tidig ålder, och de bygger och skapar sakar som de vill att du ska använda under dagen. De gör det med kärlek, och det minsta du kan göra för att återgälda dem är att använda gåvorna så ofta som möjligt.
  • Dansa med dem. Fysisk aktivitet är viktigt för vuxna, men ännu viktigare för barn. Ge dem en paus från sina dagliga aktiviteter och dansa och sjung med dem. Frammana ditt inre barn.
  • Lägg ut lappar eller överraskningar ibland. Om det finns något som barn tycker om är det överraskningar. Finns det något bättre än en plötslig lapp från föräldrarna där det står hur mycket de älskar dem?
  • Avsätt en speciell dag åt barnen varje vecka. Det måste inte vara en schemalagd dag där HELA dagen spenderas med dem. Det kan räcka med en eftermiddag där man tittar på tv och äter popcorn. Det kommer stärka banden med dina barn.
  • Visa intresse för sakerna som de tycker om. När ditt barn berättar för dig om något det hittade på under dagen ska du uppmärksamma det, även om du är trött. Lyssna på dina barn och ställ frågor om det de berättar för dig, så att du visar att du är intresserad. Det kommer ge dem större förtroende för dig.
  • Tänk ut en slogan för din familj och be ditt barn om hjälp. En slogan som kanske påminner dem om deras tecknade filmer och att ha roligt. Det kommer få dem att känna sig ännu mer betydelsefulla för dig, och de kommer känna att ni har ett starkt emotionellt band.
En glad familj
  • Låt dem välja ut vilka kläder de ska ha på sig. Lita på dina barn och begränsa inte allt de gör. Låt dem se att du litar på deras omdöme när det gäller exempelvis kläderna. De måste kunna skapa sin egen personlighet; med ditt stöd förstås. Låt dem ha på sig vad de vill så länge som kläderna är lämpliga för deras ålder.
  • Be dina barn att lära dig något som du inte känner till. Det spelar ingen roll om du redan vet hur man gör aktiviteten som du ber om hjälp med. Be dem att lära dig ändå, för det kommer få dem att känna sig smartare och mer självsäkra med att sprida sin egen kunskap. Det kommer även lära dem att vara tålmodiga och ödmjuka när de lär ut något.

Som du ser finns det många små saker som kan visa barnen hur mycket man älskar dem. De kräver inte så stor ansträngning, men de är gester som betyder mycket för dina barn.

Du kommer även märka att du får en bättre relation med dem, vilket i sin tur gör det lättare att komma igenom tonåren.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.