5 sätt att uppfostra dina barn

5 sätt att uppfostra dina barn
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Att uppfostra dina barn involverar att du ändrar dina vanor och attityder. Hur kan du be dina barn att göra det rätta om du inte gör det? Hur kan du be dem att vara respektfulla om du är respektlös själv?

Det bästa är att föregå med gott exempel. För dina barn är det värt tusentals lektioner att se hur du beter dig.

Var ett gott föredöme och andra kommer följa dig.
-Populärt uttryck

Att uppfostra dina barn är inte lätt

Du har kanske frågat dig själv vad du kan göra för att hjälpa dina barn att bli bra föräldrar när den tiden kommer? Det tar oss tillbaka till frågan: vad är egentligen en bra uppfostran?

Vi måste först försöka bli bättre individer och föräldrar själva. Människan är ett arbete under utveckling: vi kan alltid förbättra oss själva.

Barnen tar efter hur vi beter oss. Att vara en förälder innebär att man ser sig själv som en förebild.

Här är några tips för att uppfostra dina barn från boken La Crianza Feliz (Lycklig uppfostran) av den spanska författaren och föräldraexperten Rosa Jove.

Mor och son

Undvik “adultcentrism”

“Adultcentrism” (Vuxencentrism) är när vuxna tror att de är överlägsna sina barn, och borde ha mer rättigheter än dem.

Det leder till uppfostran baserad på blind lydnad, och idén att reglerna måste vara extremt hierarkiska.

Enligt den här typen av tänkande har föräldrarna aldrig fel, och om de har fel måste de dölja det. Och om deras misstag är för uppenbara för att gömma ger de bara ursäkter. Allt för att inte behöva be om ursäkt.

Många föräldrar tror fortfarande att de vet bäst själva. De lyssnar inte på de fantastiska idéer som deras barn ger dem.

Kom ihåg att en familj inte borde attackera eller försvara varandra, utan prata och förstå varandra.

Så var inte rädd för ett erkänna när du har fel för att försöka lösa problemet. Det är bra uppfostran, och du kommer hjälpa ditt barn att växa upp och bli en ödmjuk person.

För att uppfostra dina barn måste du förstå dem

Från 2 till 4 års ålder måste vi göra det väldigt klart för våra barn att vi förstår dem, även om vi inte alltid accepterar deras handlingar.

Det är under den här perioden som barnen börjar utveckla sitt oberoende. De kan därför komma att försöka göra allt själva, eller motsäga dig.

Vi måste förstå det innan vi försöker korrigera deras beteende. Även om det de säger går emot våra principer gör de inte det bara för att irritera oss. De prova nya saker och experimenterar med sin omgivning.

Låt dem experimentera och lära sig saker själva. Det kommer hjälpa dem att växa upp och bli säkra och oberoende personer.

Dela vanor och rutiner

Att lära sig att ta ett bad, laga en måltid eller städa upp är viktigt.

Psykologen Rosa Jove rekommenderar att vi bara försöker bygga vanor när en uppgift är viktig och när det är går att lära ditt barn att göra det på ett roligt och motiverande sätt.

Hon förklarar även att pappan borde delta aktivt inom hushållet. Det är inte bara viktigt för ett pars balans mellan arbetet och hemmet, utan ger även barnen ett positivt föredöme.

En bild som har blivit viral på sociala medier är ett foto som visar pojkar som leker med dockor, matar dem och bär dem med sig.

Texten under frågar sarkastiskt: Så du låter dina barn leka med dockor? Är du inte rädd att de kan komma att bli… bra föräldrar?

Pappa som bär barn

Horisontellt ledarskap hjälper dig att uppfostra dina barn rätt

Det finns två typer av ledarskap: en utövas genom makt och är hierarkisk. Inom föräldraskap är det vertikala ledarskapet baserat på den vuxnes övertygelse om att “Jag har rätt och det har inte mitt barn”.

En förälder som är en vertikal ledare försöker lära bort dåligt beteende genom rutiner eller straff.

Horisontellt ledarskap är när vi jobbar tillsammans med våra barn, axel mot axel.

Det är baserat på idén att när barnet gör fel kan vi påpeka det bra med vad det gjorde och guida det till att göra bättre nästa gång. Det finns alltid en positiv sida; man måste bara leta efter den.

Om dina barn kan lära sig från situationen och du guidar dem, berömmer dem för det som är bra med deras handlingar, kommer de medvetet kunna förändra sitt beteende.

Tyranniska beteenden mot barn skapar tyranner. Likgiltighet för ett barns gråt skapar vuxna som är likgiltiga, inte bara för andras smärta, utan för deras själva existens.
-Ferran Grau Codina-

Visa respekt för att få respekt

En vuxen får aldrig vara respektlös mot ett barn. Om man låter de vuxna vara respektlösa måste man acceptera när barnen är det. Och ingen har rätt att behandla andra med en bristande respekt.

Oavsett vad som händer är vi föräldrar och vi försöker uppfostra våra barn till att ta till sig våra starkaste värderingar.

Om vi vill lära dem att respektera andra kan vi inte vara respektlösa mot dem när det passar oss. Om vi gör det kommer även de göra likadant.

Barn kommer ofta (men inte alltid) imitera sina föräldrar. Det är därför viktigt att man uppfostrar dem med respekt.

Förklara vad du förväntar dig från dem och ge ett exempel: “Jag är också arg, men jag beter mig inte på det viset.”


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.