10 fraser du aldrig ska säga till barn

10 fraser du aldrig ska säga till barn
Marisol Rendón Manrique

Skriven och verifierad av förskolepedagogen Marisol Rendón Manrique.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Ord kan märka ett barn för livet, och därför är det så viktigt att man är medveten om att det finns vissa saker man aldrig ska säga till barn, även om man är upprörd.

Som föräldrar måste vi vara väldigt försiktiga med våra ord och tänka på vad vi säger till våra barn, för fel fraser kan ha en permanent och kraftig påverkan på deras liv.

Alla ord har konsekvenser, vissa positiva och andra negativa. Här ska vi dela med oss av några fraser du ska undvika till varje pris när du pratar med dina barn.

“Förbjudna” ord och fraser som du aldrig ska säga till barn

  • “Jag gör det åt dig”

Som en förälder är det naturligt att du vill ta kontroll över situationen för att göra barnets liv enklare på alla möjliga sätt. Men om du använder den här frasen i fråga om deras läxor, uppgifter eller dagliga aktiviteter kan du få dem att förlora motivationen. Det är bättre att du hjälper dem när de gör sina uppgifter istället för att göra allt åt dem.

  • “Gråt inte”

Speciellt när det gäller pojkar är det ganska vanligt att man hör det från vissa föräldrar. Det är inte hälsosamt att säga till barn, för det lär dem att svälja sina känslor. Undvik att tillrättavisa dina barn från att uttrycka ledsamhet eller frustration.

  • “Varför är du inte mer som din bror/syster?”

Jämförelser kan såra, oavsett hur gammal man är. Varför använda dem för att få våra barn att må dåligt? Byt ut det mot något annat som betonar deras bra egenskaper istället. Beröm saker som gör dem unika som individer. De ska känna att du respekterar och beundrar dem som de är.

Barn och föräldrar
  • “Jag lovar”

Det är inte bra att lova något utan att verkligen kunna hålla löftet. Ett brutet löfte innebär att barnet inte kan lita på dig. Använd fraser som “Jag ska försöka” istället.

  • “Prata illa om andra”

Det finns många fraser som kan användas för att nedvärdera en person, och om ditt barn hör dig säga sådant kan det påverka deras framtida beteende. Kom ihåg att du är ditt barns förebild. De kommer imitera saker du gör och säger. Om du vill att ditt barn ska tilltala andra med respekt måste du börja med att vara en bra förebild.

  • “För att jag säger det”

Det är en ganska så kliché fras som används när föräldrar inte vill berätta anledningen till sina handlingar. Försök att undvika det. Det är bättre att ge bra argument som förklarar dina handlingar. Barn kommer inte ha någon anledning att sluta med sina beteenden om de inte ges en ordentlig förklaring.

  • “Håll käften”

Det här ska du självklart aldrig säga till någon överhuvudtaget, och speciellt inte till dina barn. Utöver att vara oförskämt hotar det ditt barns förmåga att uttrycka sig ordentligt. Det skapar även en offensiv miljö. Istället kan du påpeka i förväg när de måste vara tysta och när de kan prata ohindrat.

  • “Du är så… (vilket adjektiv som helst med en negativ konnotation)”

Föräldrar säger ibland sådana här saker när de är upprörda, utan att tänka på det. Men om en förälder konstant säger sådana saker kan det hända att barnen börjar tro dem. Säg det bara för att betona deras styrkor och talanger; det kommer i sin tur att stärka deras självkänsla.

Pojke och mor
  • “Du ska få se när din pappa (eller mamma) kommer hem”

Den här frasen används ofta som hot för att tillkännage att fadern eller modern kommer att ge ett straff när han eller hon kommer hem. Men det är inte något du ska säga till barn. Det är ett tecken på en svag auktoritet. Det visar att du inte vet hur man hanterar situationen. När beteendet inte korrigeras så fort det händer kommer barnet glömma vad han gjorde, och straffet kommer inte vara kopplat till handlingen. Genom att använda frasen skapar du dessutom en negativ bild av pappan eller mamman, eftersom det får barnet att känna sig ängsligt inför hemkomsten.

  • “Lämna mig ifred”

När det här används för ofta kan dina barn komma att misstolka det. De kan börja tro att deras närvaro irriterar dig. Om du känner dig stressad är det bättre att varna dem innan att det kanske inte är rätt tillfälle att prata. När du känner dig bättre kan du gå tillbaka dem och spendera lite tid med dem.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.