Hur man kan behandla och förebygga näsblod hos barn
Näsblod hos barn, även känt som epistaxis, är mycket vanligt. De förekommer huvudsakligen hos barn mellan 2 och 10 års ålder.
Att se näsblod kan definitivt oroa föräldrar, men det utvecklas sällan till ett allvarligare tillstånd. I allmänhet behövs det inte medicinsk vård och kan behandlas hemma.
Typer av näsblod hos barn
Främre näsblod är den vanligaste typen. Det förekommer i framsidan av näsan och när de små blodkärlen i näsan går sönder. Då börjar näsan blöda.
En annan typ är bakre näsblod. Som namnet säger förekommer det i näsans baksida, vilket är de delar som ligger längre in. I denna typ rinner blodet ner i halsen. Denna typ av näsblod inte vanlig hos barn.
Orsaker till näsblod hos barn
Det finns många olika orsaker till näsblod hos barn. Den vanligaste är torr luft. Både torrt klimat och hög värme kan irritera och torka ut slemhinnorna i näsan. Detta skapar sårskorpor, som kliar, och det gör att barn kliar sig i näsan. Detta kan göra så att näsan blöder.
Köld är också en vanlig orsak till näsblod hos barn. Den orsakar irritation i deras slemhinnor i näsan, vilket gör att deras näsa kan börja blöda.
Vanligtvis händer detta när barn snyter näsan upprepade gånger under dagen. Allergier kan också orsaka näsblod.
Slutligen kan skador, stötar eller fall få barn att blöda näsblod. Samma sak händer som vi nämnde tidigare. Blodkärl går sönder i näsan från slaget och det börjar blöda.
Hur man behandlar det
När barnen blöder näsblod är det viktigt att de vuxna inte drabbas av panik och oroar sig. När du måste ta hand om barn är det väldigt viktigt att hålla sig lugn. Det kan hjälpa dig att komma ihåg att det inte är någonting allvarligt.
För att stoppa blödningen kan du nypa tag i näsan med tummen och pekfingret. Barnet bör hålla huvudet i normalt läge eller luta det något framåt. Det är viktigt att hålla huvudet i denna position stilla ett tag för att stoppa blödningen.
Ett mycket vanligt fel är att luta barnets huvud tillbaka. Det är inte bra eftersom barnet kan sätta blodet i halsen. Det kan också få dem att hosta eller kräkas.
När näsblodet slutar, bör du vänta lite. Medan du väntar, se till att barnet inte rör vid näsan, petar sig i näsan eller snyter sig. Under de närmaste dagarna bör du vara försiktig så att han inte gör sig illa igen. Hans näsa är känsligare och det är lättare för honom att börja blöda igen.
Hur man kan förebygga näsblod
Att förebygga näsblod är relativt lätt. De flesta orsakas av miljön eller av direkta skador. Det är viktigt att följa några tips för att förhindra näsblod:
- Ett sätt att förhindra näsblod är att hålla dina barns naglar korta och vältrimmade. På så sätt kan du förhindra att de skadar sig om de petar sig i näsan. Dessutom är det viktigt att lära dina barn att inte stoppa in fingrarna eller andra föremål i näsan.
- När klimatet inte är idealiskt är det en bra idé att hålla luften fuktig. Du kan använda en luftfuktare, gärna en som avger ånga. Hur som helst är det viktigt att hålla utrustningen ren för att inte sprida smuts eller damm i luften.
- Ett annat sätt att förhindra näsblod hos barn är att hålla näsans slemhinnor fuktiga. För att göra detta kan du använda saltlösningsspray eller särskilda krämer från apoteket. Några av dessa alternativ hjälper till att hindra näsans slemhinnor från att torka ut och bli skadad.
Slutligen, om barn deltar i kontaktsporter där de kan bli skadade, rekommenderar vi att du använder skyddsutrustning så att de inte skadar sig själva. Kom ihåg att även om du kan vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder, kan de fortfarande få näsblod.