När ska du oroa dig för nagelbitning hos barn?
Onykofagi eller nagelbitning hos barn är mycket vanligt, men det är viktigt att behandla det i tid och hindra det från att bli en dålig vana som de bär med sig in i vuxenlivet.
Det kan finnas flera olika anledningar till att man biter på naglarna. Tyvärr kan det leda till hälsoproblem om man fortsätter med det under en lång tid.
Det är dags att börja oroa sig för nagelbitning hos barn när det går från slumpmässigt beteende till något som upprepas ofta och blir en dålig vana.
Det är viktigt att uppmärksamma och hjälpa barn att sluta bita på naglarna innan det blir en dålig vana. Först och främst måste man identifiera anledningen till att det händer.
Orsaker till nagelbitning hos barn
- Stress
- Ångest
- Uttråkning
- Emotionella händelser som dödsfall av en närstående, att föräldrarna bråkar eller osäkerhet inför ankomsten av ett nytt syskon.
Konsekvenser
Nagelbitning kan orsaka flera hälsoproblem för barn i varierande intensitet. Vi kommer att förklara de vanligaste konsekvenserna nedan:
Tandproblem
- Det kan leda till deformation av tandbågen. Detta kan fördröja ankomsten av och ge upphov till deformerade tänder. Problemet kräver hjälp av en ortodontist.
- Inflammation i tandköttet på grund av införandet av mikroorganismer som finns under naglarna. Det kan orsaka inflammatoriska tillstånd som gingivit och tandlossning.
- Det kan orsaka smärta när man tuggar mat eftersom man konstant använder käken till att också bita på naglarna.
- Halitos (dålig andedräkt) kan uppstå på grund av brist på munhygien eller infektioner.
Matsmältningsbesvär
- Beroende på nagelbitningens intensitet och varaktighet kan det orsaka tarmobstruktion.
- Nagelbitning kan leda till olika typer av infektioner av patogener som normalt inte är farliga. De utgör bara hälsorisker när immunsystemet är bristfälligt.
Dermatologiska problem
- Bakteriella infektioner på naglarna från barnets saliv som sedan kan övergå till inflammation i fingrarna. Detta kan vara smärtsamt.
- Beroende på intensiteten kan nagelbitning på lång sikt leda till deformation av fingrarna. Det kan också orsaka permanent nagelskada.
- Hudinfektioner kan inträffa efter att de har rivit av, bitit eller fått sår i huden. Dessa sår kan lätt smitta på grund av den stora mängden bakterier som finns i saliv.
- Ett annat problem är utseende. Nagelbitning är estetiskt obehagligt, och det kan påverka barns sociala liv negativt.
Vad kan du göra?
Utöver det faktum att nagelbitning kan ses som ganska otrevligt kan de svullna fingrarna, tandköttet och den dåliga andedräkten påverka barns självkänsla.
Varför? Eftersom utseendet kan leda till hånande och avvisande från andra barn. Det kan slutligen få barn att isolera sig och i extrema fall kan de utveckla sociala ångestsjukdomar.
Nagelbitning hos barn kräver vanligtvis inte farmakologisk behandling. Men med tanke på sin kompulsiva natur är det ibland nödvändigt att be om hjälp av en psykolog som kan initiera positiv terapi.
Det är väldigt viktigt att inte döma ditt barn. Tillämpa istället råd från professionella på ett sammanhängande sätt för att bli av med den dåliga vanan.
En till synes oskyldig vana som nagelbitning kan vara ett varningssignal för att ditt barn behöver mer uppmärksamhet och bättre omsorg.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Fernández Morales, M., Felipe, M., & Pérez García, C. Programa de relajación muscular para reducir la onicofagia en niños de 8 a 11 años: Intervención de la enfermera especialista en salud mental. http://www.index-f.com/para/n27/218.php
- Ojeda Léonard, C., Espinoza Rojo, A., & Biotti Picand, J. (2014). Relación entre onicofagia y manifestaciones clínicas de trastornos temporomandibulares en dentición mixta primera y/o segunda fase: Una revisión narrativa. Revista clínica de periodoncia, implantología y rehabilitación oral, 7(1), 37-42. https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?pid=S0719-01072014000100009&script=sci_arttext&tlng=en
- Restrepo Serna, C. C. (2011). Tratamiento de la onicofagia en niños. Revisión sistemática. Rev. odontopediatr. latinoam, 93-101. https://pesquisa.bvsalud.org/portal/resource/pt/biblio-1022649
- Sierra, M. F. N., Eraso, Y. A. M., Bravo, C. D. V., & Chamorro, A. C. M. (2010). Hábitos orales en niños de 6-10 años de la escuela Itsin de San Juan de Pasto. Universidad y Salud, 1(12). https://revistas.udenar.edu.co/index.php/usalud/article/view/183