Så kan du lära dina barn tystnadens konst
I en värld full av stimulans och flyktighet är det lika svårt att finna tystnad som guld. Därför är det extremt viktigt att lära barn tystnadens konst från tidig ålder.
I den här artikeln förklarar vi fördelarna med att göra det för barnens utveckling.
Hur många minuter om dagen avsätter du för att njuta av tystnad? Föredrar du en lugn atmosfär i hemmet så att alla familjemedlemmar knyter an till sina egna tankar?
Kanske låter det som en utopi när det gäller unga barn. Men att lära barn tystnadens konst är att få de att värdera dessa ögonblick av lugn och avslappning är en nyckelfaktor till vår nuvarande existens.
Var uppmärksam på fördelarna med att lära barn tystnadens konst. Och om du anser det passande, applicera den i ditt hem.
Fördelar med tystnad
Att njuta av några minuters tystnad under olika tidpunkter på dagen erbjuder stora fördelar för folk. Naturligtvis gäller detta även barn.
Vetenskapen har bevisat att tystnad främjar följande aspekter:
- Det motverkar stress, eftersom den främsta orsaken till stress är högt ljud. Ljud på mer än 30 decibel anses kapabla av att skapa stress och högt blodtryck.
- Det främjar koncentration till att lösa problem och erbjuder mer sinnesfrid för att hantera svårigheter.
- Det hjälper utvecklingen och återhämtningen av immunförsvaret.
På grund av detta kan det vara en god idé att ta några minuter under dagen eller före läggdags att slappna av i tystnad. Aktiviteter som yoga, som också kan utövas av barn, erbjuder stunder av meditation.
Varför är det klokt att lära barn tystnadens konst?
Nu när du har sett anledningarna till varför tystnad är ett så viktigt element är det nödvändigt att klarlägga varför det är så viktigt att lära barn tystnadens konst.
Barn är aktiva med sin egen rätt men vår nuvarande teknologi och livsstil har ökat faktorn av konstant stimulering.
Därför är vikten av att få dem att se fördelarna med dessa ögonblick mycket större. Dessa är de huvudsakliga anledningarna till varför du bör lära ditt barn att värdesätta tystnad.
Ett ögonblick till att njuta av livet
Våra små är de mest rastlösa och nyfikna utforskarna i världen. Allt som omger dem fångar deras uppmärksamhet och de vill se, lukta på och smaka på den.
Det är dock inte alltid som de vuxna ger de friheten att göra det.
Vi lever i en snabb värld där man springer hela tiden utan att komma någonvart. Det värsta är att de flesta tar barnen med sig.
Vad ska vi göra då? Gör allting lugnare. Sitt ned med dina barn i en park och ge dem plats, tid och frihet att röra sig och utforska.
Skapa tid dedicerad till att inte göra någonting både för dig och dina barn. Det är möjligt att stanna upp, se efter och tänka över vad det är som händer i världen.
Tystnad tillåter en större koncentration för att lösa problem och erbjuder även större sinnesfrid när det gäller svårigheter.
Kvalitet över kvantitet
Har du hört talas om konceptet “multitasking”? Eller multitasking vad det gäller barn?
Båda koncepten förkroppsligar idén om att människor är kapabla av att göra flera saker på en gång med samma nivå av uppmärksamhet och perfektionsgrad.
Men vår hjärna är inte gjord för detta; tvärtom, det sliter bara ut oss mer när vi försöker.
Det som barnen får lära sig idag är att det är bättre att göra flera saker åt gången än att göra en sak ordentligt.
Därför ar de ständigt utsatta för ett konstant tankeflöde och orders utan att egentligen kunna lyssna på vad deras egen vilja säger.
Att lära barn tystnadens konst innebär att man skapar plats för denna reflektion, även när vi har mycket att göra.
Generellt sett uppstår de bästa och mest kreativa idéerna i lugna miljöer där vi befinner oss i en position som tillåter oss att tänka, analysera och besluta.
Tystnadens konst hjälper oss att förstå och beundra världen
Tystnad är ett kraftfullt verktyg för barn att kontemplera vad de har runtomkring sig och hur de kom till det tillståndet.
De undrar hur trädet blev så stort; hur fågeln kunde bygga det boet pinne för pinne; vid vilken tid solen gömmer sig bakom byggnaderna i horisonten.
Vi lever så alienerade, i en rytm som inte är vår egen att vi inte märker hur enkelt och uppenbart livets förändringar händer mitt framför ögonen på oss.
Kapaciteten för denna observation är fundamental för att skapa kritiskt tänkande och analytisk förmåga. Att lära barn tystnadens konst är ett bra sätt att utveckla den.
Montessoris tysta lek
Detta är en av de bästa aktiviteterna när det gäller att lära barn tystnadens konst. Den här leken, utvecklad av den italienska utbildaren Maria Montessori, bjuder in barnen till att skapa en plats för reflektion och avslappning.
Den är väldigt enkel att utföra:
- Barnen bör sitta på golvet, i en ordnad cirkel.
- Be de att börja föreställa sig att de är blommor, stenar eller orörliga objekt. De bör vara tysta i 30 sekunder.
- När de hör ljudet du indikerar eller när de kallas vid sitt namn bör de öppna ögonen.
- Be de att förklara vad de kände under det ögonblicket av tystnad.
Varje dag som du utöver den här aktiviteten kan du lägga till några sekunder av tystnad. Det är en extremt fördelaktig aktivitet och på samma gång väldigt annorlunda för barnen.
Det tillåter dem att utöva disciplin, självkontroll och tålamod.
Som mor måste du tänka på att erbjuda allt som är nödvändigt för hans eller hennes väsentliga utveckling. Detta inkluderar ofta sådant som är osynligt men extremt viktigt.
Tystnad platsar i den här kategorin: introducera ditt barn till den avslappnade verkligheten av frånvaron av ljud.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Santerini, M. (2013). Grandes de la educación: Maria Montessori. Padres y Maestros/Journal of Parents and Teachers, (349). https://revistas.comillas.edu/index.php/padresymaestros/article/view/959/814
- Espejo, P. R. (2009). Una maestra especial: María Montessori. Innovación y experiencias educativas.
- Harrison, E. (1914). The Montessori Method and the Kindergarten. Bulletin, 1914, No. 28. Whole Number 602. United States Bureau of Education, Department of the Interior. https://files.eric.ed.gov/fulltext/ED541681.pdf
- Cueva, A. P. (2015). LA EDUCACIÓN MONTESSORI. Perspectivas en primera infancia, 3(1). http://www.revistas.unitru.edu.pe/index.php/PET/article/download/981/908