Hur man undviker utbrott bland folk

Hur man undviker utbrott bland folk
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Skriven av Gladys González

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Du är ute bland folk och ditt barn börjar få ett utbrott. Du känner att alla tittar på dig och du känner inledningsvis skam. Du kanske till och med börjar ifrågasätta vad du gör fel som förälder. Men tappa inte hoppet. Läs de fantastiska tipsen nedan om hur man undviker utbrott bland folk.

Föräldraskapet är fullt av fantastiska stunder. Det finns dock även ögonblick som inte är lika trevliga. Det kan till exempel vara när barnet vill ha något det inte kan få, speciellt ute bland folk. När det händer är det inte ovanligt att barnet ställer till med en scen som gör en obekväm, irriterad och frustrerad… minst sagt.

Ibland verkar det som om barnen tävlar i “årets utbrott”. Och låt oss erkänna att även vi ibland tappar kontrollen. Må inte dåligt över det! Beteendet är normalt då och då.

Som tur är finns det flera trick som undviker utbrott. Ge inte upp när ditt barn börjar gråta. Ja, vår roll som föräldrar är att finnas där för att hjälpa dem, men det innebär även att lära dem att de inte alltid kan få som de vill.

Hur du undviker utbrott bland folk

Här kommer några goda råd som du kan använda för att säga farväl till de jobbiga utbrotten:

  • Se till att ditt barn har tagit hand om alla sina behov innan ni lämnar hemmet. Det är alltid bra att organisera planerna på ett sådant sätt att barnet äter och tar en tupplur på samma tid som vanligt.
  • Planera i förväg och förbered barnet ordentligt. Om du ska gå till banken eller en annan plats som är tråkig för barn kan du ta med en leksak eller ett spel. Om du ska gå någonstans där det är varmt kan du ta med en kylväska med frukt och mellanmål. Det kommer hjälpa ditt barn att hålla sig lugnt.
  • Se till att tydligt berätta för ditt barn vad ni ska göra tillsammans. Barn är logiska. Om du säger åt ditt barn att ni ska gå till bageriet kommer han logiskt dra slutsatsen att han ska få en munk.
  • Något som undviker utbrott är att i förväg förklara precis vad ni ska köpa. Etablera tydliga gränser om val ditt barn får göra. Om du ska köpa flingor berättar du för barnet vilka sorter hon får välja mellan.

Du måste veta ditt barns gränser

Grinigt barn

Här kommer ytterligare några tips för att undvika situationer som kan ge upphov till oönskade utbrott när ni är ute:

  • Säg åt ditt barn vilka platser ni ska besöka, i vilken ordning och hur länge det kommer ta. Det ger ditt barn informationen det behöver för att hantera sina förväntningar.
  • Prata ärligt om aktiviteterna ni kommer ägna er åt medan ni är ute så att ditt barn kan förbereda sig mentalt på det som ska komma.
Stressad mamma
  • Upptäck möjliga utbrott och var proaktiv. Tusentals saker kan gå genom ett barns huvud när vi säger “nej”. Det bästa sättet att hantera en konflikt är att förebygga den.
  • Avvara en minut för att planera i förväg innan du tar barnet till sin favoritplats. Ni befinner er till exempel i parken och det är nästan dags att gå. Du ropar på ditt barn och säger att han har tio minuter kvar att leka. Det låter honom veta att du tar hänsyn till hans glädje. Det kommer även låta honom bearbeta och förbereda sig inför stunden när ni ska gå.
  • Ett annat alternativ är att omdirigera ditt barns uppmärksamhet. Den lille kanske vill ha godis och du ser i hans ansikte att han håller på att börja gråta när du säger nej. Men då distraherar du honom genom att säga att det är dags att ta hunden på en promenad. Försök få det att låta som en spännande chans. Distrahera och erövra.

Välj dina strider. Ibland är det okej att ge vika lite, men andra gånger måste man verkligen säga nej. Varje situation är annorlunda och det är upp till dig att välja rätt strategi.

När du sagt NEJ är det väldigt viktigt att hålla fast vid det. Om du ändrar dig mitt i ditt barns utbrott kommer du skicka fel budskap. Ditt barn kommer förstå att det är sättet att få som han vill, vilket kommer leda till ännu fler utbrott i framtiden.

Ändra dig inte när du väl sagt NEJ.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.