Ett aktivt barn är ett lyckligt barn

Ett aktivt barn är ett lyckligt barn
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Som många andra mödrar kanske du har idealiserat moderskapet. Nu känner du dig dock nedslagen eftersom du drömt om att få ett barn, men aldrig föreställt dig ett sådant här beteende. Det finns dock inget att oroa sig över, för ett aktivt barn är ett lyckligt barn.

Tvärtemot vad många tror kan ett busigt, högljutt, rastlöst eller aktivt barn faktiskt vara synonymt med lycka. Har du någonsin sagt att du ska vara glad över ditt barns energi eftersom det antyder att det är väldigt friskt?

“Det där barnet vägrar sitta still,” hör man folk säga gång på gång. Det är som tur är helt normalt. Felet ligger istället i den löjliga missuppfattningen att barn beter sig på samma sätt som vuxna.

Det busiga beteendet må vara irriterande för vissa vuxna, men det är med det som barn lär känna världen omkring dem.

Ett aktivt barn är ett som lär sig genom utforskning

Ett aktivt eller busigt barn kommer utöver att var fritt och lyckligt även delta i en inlärningsprocess. Genom dessa utforskningar och äventyr kommer barnet upptäcka föremål, texturer och reaktioner. Därför är det inte lämpligt att begränsa dessa lärdomar från livet självt.

Glad liten flicka

Det skulle vara ett misstag att glömma vad barndomen består av och vikten av detta skede, som är en av de mest kreativa perioderna för varje individ. De som axlar det uppoffrande men vackra uppdraget att vara föräldrar måste anamma empati.

Finns det något bättre än att sammankoppla med de fantastiska år som märkt våra liv, och lämna ett arv signerat de busiga äventyr som blir de bästa minnena och anekdoterna, som vi minns med ett leende?

Din bebis kommer skratta, gråta och skrika. Det är hennes sätt att kommunicera med dig och uttrycka vad hon känner, såväl som att uttrycka behov eller irritationer. Men oroa dig inte, för du presterar bra trots att du inte har någon manual för moderskapet.

På samma sätt kommer din småtting hoppa, springa, sjunga och ställa insisterande frågor. Det är en del av hennes lek. Lekfullheten i barndomen är mer än bara skoj och underhållning; det är även utbildande.

Flicka med drakar

Ett aktivt barn är ett uppfyllt barn

Ett aktivt barn är ett lyckligt, uppfyllt barn. Som du vet vill småttingarna ta på allt, känna på det och ibland till och med smaka på det. Det är deras bästa sätt att lära sig om och uppleva världen omkring dem.

Om du tvingar honom att sitta still som en staty kommer du skapa en personlighet som är tillbakadragen, introvert, rädd och tvivlande. Dessa kommer inte våga utforska på grund av rädsla eller skuldkänslor, vilket genererar ett visst beroende på föräldrarna och skadar deras självgång.

Det leder till låg självkänsla, vilket är en tung börda för ett barn att bära. Det kommer vara ett ärr som stämplas på huden till vuxen ålder, och som även i framtiden kommer påverka personen i alla områden av livet.

Tvärtemot vad som ofta sägs måste man ta hand om gråt. Barnets önskan att leka måste uppfyllas, givetvis alltid med en vuxens uppmärksamhet, skydd och översikt för att undvika skador och faror. Men trots det är det föräldrarna som ska uppmuntra till utforskning och nyfikenhet.

Det är just frihet och njutning som väcker kraften att leka och använda allt inom sig. Att interagera med omgivningen gör barn väldigt glada. Ja, barndomen är högljudd och busig, för det är dess natur och definition.

Därför innefattar lycka i dessa åldrar att vara en rastlös och nyfiken busunge. Det kommer finnas gott om tid för dem att sitta tysta eller stilla utan att störa någon när de blir vuxna. Men idag handlar allt om action för ditt barn, vilket du måste acceptera, respektera och uppmuntra.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Corkille Briggs, D. (1994). El niño feliz. Su clave psicológica, 25.
  • Biddulph, S. (1996). El secreto del niño feliz: una guía imprescindible para padres y educadores. Edaf.
  • Hogg, T. (2005). El secreto de educar niños felices y seguros. Editorial Norma.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.