Ursprung och betydelse av namnet Ruben

Namnet Ruben är ett namn som aldrig riktigt går ur mode. Det har ett hebreiskt ursprung och dess betydelse är "se, en son".
Ursprung och betydelse av namnet Ruben
Samanta Ruiz

Skriven och verifierad av läraren Samanta Ruiz.

Senaste uppdateringen: 30 oktober, 2022

Att välja vad ett barn ska heta är en av de första uppgifterna för föräldrar, och det kan vara nog så överväldigande. Av den anledningen vill vi hjälpa dig i din jakt och ge dig all information om ursprunget och betydelsen av namnet Ruben.

Ruben är ett traditionellt namn vars ursprung går tillbaka till biblisk tid, men det går aldrig riktigt ur stil. I Spanien är namnet enligt uppgifter från det nationella statistiska institutet – INE bland de 100 mest utvalda namnen 2021, mer exakt var det på 67:e plats. I Sverige var namnet som vanligast vid förra sekelskiftet, men ligger idag på omkring 150:e plats.

Vad betyder namnet Ruben?

Ruben är ett namn av hebreiskt ursprung. Dess stavning på det språket är Re’uven (רְאוּבֵן), bildad av re’u, översatt som ”se”, och suffixet ben, som betyder ”son”. Därmed blir dess betydelse “se, en son”.

Det finns också en antik grekisk version som är Rouben, och en latinsk version, Reuben. Men det finns mycket mer att veta om detta vackra namn, och vi kommer att dela det med dig här nedanför.

Ruben, ett av överhuvudena för Israels 12 stammar

Gamla testamentet berättar att Jakob hade 12 söner, som är de som senare grundade Israels 12 stammar. Av dem alla var Ruben hans förstfödde.

Namnet förekommer i 1 Moseboken 29:32, där det står: ”Lea blev med barn och födde en son, som hon gav namnet Ruben, för hon sa: HERREN har sannerligen sett till mitt lidande, nu ska min man älska mig.” Enligt den bibliska redogörelsen var Lea inte Jakobs favorithustru och led av förakt, varför Gud gav henne glädjen av hennes första son, och hon gav honom namnet Ruben. Senare fick kvinnan 5 andra barn: Simeon, Levi, Juda, Issaskar och Sebulon.

Som du kan se, liksom alla bibliska namn, har Ruben en mycket vacker historia bakom sig.

En ung pojke som läser Bibeln.
Ruben är ett namn av hebreiskt ursprung som betyder “Se, en son”. Dessutom firas hans helgondag den 4 augusti och svenska namnsdag den 17 maj.

Vilken dag firas Rubens helgondag?

Många människor gillar tanken på att få sitt barns namn att sammanfalla med helgonets namn som firas på dagen för hans födelse.

Om du också har denna preferens vill vi meddela dig att den 4 augusti firas styliten (pelarhelgonet) S:t Rubin. Datumet valdes till minne av en eremit och stramt asketiskt helgon som tillbringade sitt böneliv installerad på toppen av en kolumn eller pelare.

Ett intressant faktum är att ordet stylit kommer från det grekiska ordet stylos, som betyder just “kolumn” eller “pelare”. Från 400-talet e.Kr. och framåt tog många munkar på sig den här typen av botgöring att leva på en pelare fram till dagen för sin död.

Hur säger man Ruben på andra språk?

Ruben har bibliskt ursprung, och därifrån antogs det på olika platser och anpassades till olika språk så att det idag finns många varianter av detta namn:

 • Svenska och engelska: Ruben, Reuben
 • Tyska/franska/italienska: Ruben
 • Spanska: Ruben, Rubem, Rubens
 • Ryska: Рубен
 • Estniska/finska: Ruuben
 • Armeniska: Rouben
 • Portugisiska: Rubén, Rubhino

Diminutiverna för Ruben används mest på engelska. Dessa är Rube, Ru, Ben och Reb.

Kända personer med namnet Ruben

Det finns många framstående personer med namnet Ruben. Några av dem är följande:

 • Rubén Darío: Journalist, politiker och poet född i Nicaragua. Hans arbete markerade början av modernismen i spanskspråkiga litterära verk.
 • Sir Reuben Vincent Barrow: Brittisk politiker från den viktorianska eran.
 • Rubén Sanz: Spansk skådespelare och modell. Han medverkade i filmen Lo contrario al amor, regisserad av Vicente Villanueva.
 • Rubén Cortada: Kubansk modell och skådespelare. Han deltog i serien El príncipe och i framgångsrika El tiempo entre costuras.
Spanske skådespelaren Rubén Cortada.
Den spanske skådespelaren Rubén Cortada deltog i den framgångsrika serien El tiempo entre costuras. Hans förnamn är bland de mest utvalda i Spanien.

Ruben i konstens värld

Vi gjorde lite mer research och fann att namnet Reuben har satt sina avtryck och överfört sin karaktär till manifestationer relaterade till konst och kreativitet. Här är några kända exempel:

 • Det finns ett brittiskt rockband som heter Reuben.
 • Gruppen Kenny Rogers and the First Edition spelade in en låt som heter Reuben James, som ingick på 1970 års album Ruby, Don’t Take Your Love to Town.
 • Reuben, Reuben är en komedifilm från 1983 vars stjärna, Tom Conti, nominerades till en Oscar.
 • Reuben Awards är den högsta utmärkelsen för serietecknare. Detta pris delas ut av The National Cartoonists Society i USA sedan 1948.
 • Peter Paul Rubens var en holländsk målare från 1500-talet som utmärkte sig inom barockstilen.

Fler namnalternativ för pojkar

För att hitta det perfekta namnet för ditt barn är det bäst att ha många alternativ. På så sätt kan du vara säker på att hitta ett som faller dig i smaken och har en relevant betydelse.

Förutom att hitta namn efter ursprung och betydelse, finns andra alternativ som är listor inspirerade av olika ämnen, såsom geografi och historia. Du kan välja några namn efter bokstaven de börjar med eller efter länder, till exempel japanska, grekiska och katalanska namn, bland annat.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.