Mina barn berättar inte vad de gör i skolan

Om dina barn inte berättar vad de gör i skolan bör du veta att det är ett vanligt beteende. Varför är det på det viset och hur kan vi lösa det?
Mina barn berättar inte vad de gör i skolan

Senaste uppdateringen: 09 mars, 2023

Du hämtar dina barn från skolan och vill veta vad de gjort hela dagen. Du är intresserad av vad de lärde sig, vilka de lekte med på rasten, om de hade en konflikt med en klasskamrat och om de gillade sin lunch. Vissa barn älskar att dela nyheterna om sin skoldag med sina föräldrar, men andra är mer reserverade och deras svar blir enstaviga. Om du undrar varför dina barn inte berättar vad de gör i skolan, fortsätt då att läsa följande artikel.

Skolan som det första autonoma utrymmet för barn

Barn tillbringar en stor del av sin dag i skolan. Det är för vissa det första betydande utrymmet utanför familjesammanhang. Det vill säga, det är den första, eller näst efter förskolan den andra, sociala institutionen där de uppträder autonomt som individuella och sociala subjekt. Nu uppfyller de en alltmer social roll på en plats med specifika normer och koder.

Att gå in i skolan markerar en abrupt förändring i barnets rutiner: Det är övergången från ett intimt till ett offentligt liv.

Allt som händer där undgår deras föräldrars ögon och öron. De får endast information indirekt från möten med lärare och rektorer, genom möten med andra föräldrar, eller från vad deras barn berättar för dem.

Oavsett barnets ålder kräver bara det faktum att vara student upprättandet av autonoma relationer. Med sina klasskamrater, med elever i andra klasser, med sina lärare, med administrativ personal och med utbildningssamhället i allmänhet. Därmed etablerar de dessa relationer från en aktiv position som huvudroll i sin egen historia.

En mamma frågar sitt barn om dess dag i skolan.
Många barn vill helst inte berätta hur deras skoldag var, vilket är ett giltigt ställningstagande. Men vi måste se till att orsaken inte beror på något problem som de upplever där.

Mitt barn vill inte berätta om sin skoldag: varför?

Vi utgår från att skolan har ett betydande inflytande på konstruktionen av den egna identiteten, bortom hemmiljön. Därför är det vettigt att vissa barn väljer att inte utveckla sina svar på frågan om hur de har haft det i skolan.

Det är dock viktigt att se till att deras tystnad inte är förknippad med någon problematisk situation de upplever där som de inte vet hur de ska hantera. I detta avseende är det viktigt att vara särskilt uppmärksam på deras allmänna humör och beteende.

När ska vi oroa oss om våra barn inte vill berätta om sin dag i skolan?

Om ditt barn är en person som vanligtvis är väldigt pratsam och utåtriktad, men helt plötsligt slutar prata om vad som händer i skolan, då bör detta fungera som en varningssignal. I det här fallet kan du engagera dig för att få barnet att känna att det kan lita på dig och vid behov begära ett möte med dess lärare.

Men om du inte är det minsta förvånad över deras sparsamma kommunikation eftersom du tycker att det är typiskt för deras personlighet, då bör du inte oroa dig. Kom ihåg att detta är ett steg för att bygga sina första autonoma band. Dessutom behöver de inte berätta allt. Det finns dock en annan möjlig orsak som kan förklara deras brist på dialog: Det är inte att de inte vill berätta för dig, utan att du ställer fel frågor till dem.

En mamma och sin unga dotter pratar om skolan medan de sitter i soffan.
Du kan ta till vissa strategiska ifrågasättanden varje gång du hämtar ditt barn från skolan och tillämpa det på ett respektfullt och naturligt sätt. Det är dock viktigt att du accepterar om de föredrar att inte svara.

Strategiska frågor för att uppmuntra till dialog

Hur var skolan idag? Det är en för allmän och ospecifik fråga, det är alltså inte förvånande att svaret också blir generellt och ospecifikt. Här följer några mer kreativa idéer för en längre och rikare diskussion:

  • Vad var det roligaste du gjorde i skolan idag?
  • Vilken var den mest intressanta delen av din dag?
  • Vad var det tråkigaste du gjorde?
  • Mådde du dåligt någon gång idag?
  • Om du var lärare, vad skulle du vilja göra i klassen?
  • Vad var det bästa och sämsta med din dag?

När barn föredrar att hålla information för sig själva bör vi respektera dem

De flesta föräldrar är väldigt nyfikna på att veta vad deras barn har gjort under skoldagen, vilket är förståeligt. Men det är också giltigt om ditt barn inte vill berätta för dig.

I dessa fall är det absolut nödvändigt att inte pressa dem att prata, än mindre anta att de borde veta absolut allt som händer. Detta hindrar bara tillit och flytande kommunikation. Barn kommer att vara mer villiga att prata så länge de upplever dialogen med sina föräldrar som trygg, fri och empatisk.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Rodriguez, M. (1997) La escuela. Primer espacio de actuación pública del niño.  Educación y ciudad, ISSN-e 2357-6286, ISSN 0123-0425, Nº. 3, 1997, págs. 8-19.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.