Fördelar och risker med onlinespel
Under de senaste decennierna har videospel blivit en mycket viktig aktivitet för barn och tonåringar. Numera är det väldigt lätt för dem att få tillgång till onlinespel via internet. Som ett resultat blir de lätt medlemmar i onlinespelvärlden, och det kan leda till att de står inför många risker.
Traditionellt har föräldrar och lärare varit emot videospel. Nyligen genomförda studier har dock visat att onlinespel och flerspelarspel kan främja barns kognitiva utveckling.
Exempelvis visade resultat från en studie utförd av Oberta University of Catalunya att att spela videospel förbättrar vissa neurala aspekter, såsom uppmärksamhet och kognitiv kontroll, bland andra.
Onlinespel: negativa aspekter
Det är sant att onlinespel är mycket populära bland barn. Deras främsta egenskaper är att du behöver internetuppkoppling, och att du får chansen att vara i kontakt med andra spelare. Detta är faktiskt anledningen till att de kan bli lite farliga.
Barn ska få en ordentlig utbildning om hälsosam och ansvarsfull användning av internet. Om de inte får det blir de sårbara för olika risker, till exempel skrämsel och utpressning för att lämna personlig information om dem. Dessutom kan de bli offer för nätmobbning.
En annan möjlig fara med onlinespel är att barn kan bli beroende av dem. Enligt Världshälsoorganisationen har spel inkluderats som en störning, eftersom det kan leda till beroendeframkallande beteenden. För att undvika detta bör föräldrar begränsa den tid deras barn spenderar på att spela online.
Hur man identifierar symptom
Om dina barn spenderar för mycket tid på onlinespel eller om du tror att detta beteende påverkar deras sociala eller akademiska prestationer, kan de drabbas av följande:
- sömnstörningar eller konstant trötthet
- huvudvärk eller stark ögonsmärta
- dålig akademisk prestation
- ångest eller irritabilitet när de inte får vara i kontakt med sin dator.
Vilka är fördelarna med onlinespel för barn?
Å andra sidan, även om det finns vissa risker med onlinespel, finns det också många fördelar. Det finns faktiskt fler fördelar än nackdelar när det gäller onlinespel.
Daohne Bavelier, lärare i kognitiv neurovetenskap, visade att onlinespel kan representera ett träningsverktyg för verkliga situationer. Det betyder att barn skulle kunna anpassa sig till olika vardagssituationer, som att fatta beslut och tänka snabbt.
Även om stridsspel är förknippade med våld kan de faktiskt förbättra minnet och koncentrationen. Spelare måste analysera olika drag och fatta beslut, medan de fortsätter att fokusera på de uppgifter de utför.
Precis som Cristina Castro säger, förbättrar barn sina uppmärksamhetskunskaper, närmare bestämt sin selektiva och ihållande uppmärksamhet. På detta sätt övar barn på att uppmärksamma ett element och undviker värdelösa yttre distraktioner.
Dessutom tillåter onlinespel för flerspelare barn att interagera och kommunicera med varandra, vilket främjar lagarbete och samarbete.
Vilka är föräldrarnas roller i allt detta?
Det är mycket viktigt att föräldrar räknar med all nödvändig information om onlinespel som deras barn spelar. Detta beror på att även om kategorin och spelet kan tyckas lämpligt för dem, kan vissa spel medföra andra risker.
Till exempel spelas vissa spel av en giftig spelargrupp, som kanske inte är lämplig för barn.
Slutligen kan det vara kontraproduktivt att förbjuda barn att spela videospel online. Detta beror på de många fördelar som vi har nämnt tidigare, och eftersom dessa spel är en del av barns livsstil. Så, för att undvika alla möjliga risker, försök att identifiera symtom och tecken och utbilda dina barn till att använda internetvärlden på ett bra sätt.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Australian Government eSafety Commissioner (s.f.). Online Gaming. Recuperado de: https://www.esafety.gov.au/parents/big-issues/gaming
- Bavelier, Daphne & Green, C & Han, Doug & Renshaw, Perry & Merzenich, Michael & Gentile, Douglas. (2011). Brains on video games. Nature reviews. Neuroscience. 12. 763-8. 10.1038/nrn3135.
- Castro, C. (2017). Jugar a videojuegos mejora el cerebro. El Independiente. Recuperado de: https://www.elindependiente.com/vida-sana/2017/07/22/jugar-a-videojuegos-mejora-el-cerebro/.