5 saker du borde prata om med din tonåring

5 saker du borde prata om med din tonåring

Senaste uppdateringen: 15 november, 2018

Det är väldigt viktigt för föräldrar att vara vägledare och rådgivare åt sina barn. Av flera anledningar är tonåren den period där vägledning är särskilt viktig. Här går vi igenom fem ämnen som vi rekommenderar att du talar med din tonåring om.

Livet som tonåring hemsöks av förändringar och osäkerheter. De börjar fråga sig många saker. Ingen är bättre guide för dem i dessa tuffa tider.

Kommunikation mellan föräldrar och barn är essentiell under tonårenDet är en nyckelfas i deras utveckling, en fas där sociala relationer blir fler (både vänner och de första dejterna).

De kommer att ge sig in på nya erfarenheter såsom att byta skola eller gå med i nya föreningar eller grupper.

Logiskt sett kan dessa erfarenheter ofta få dem att känna sig osäkra på vilken väg de ska ta. Det är då du kan erbjuda en hjälpande hand.

Tonåringar

5 ämnen du bör tala med din tonåring om

Om vi måste välja fem ämnen som inte bör gå obemärkta förbi under den här fasen så blir det följande:

  1. Sexualitet. Detta är ett område som genererar mycket tvivel. Det kan kännas svårt att ta upp, men att tala om sex med ditt barn är inte längre tabu. Sexualundervisningen börjar i hemmet och det är väldigt viktigt för ditt barn att värdesätta dina råd framför råden från sina vänner exempelvis. Sex är tveklöst ett ämne som kommer att komma upp bland vännerna. De kommer att se det på TV eller internet. Det är viktigt för dig att förmedla lite sanning mellan all tillgänglig desinformation.
  2. Vänskap. Tonåren är en tid av konflikt. Det kan innebära att förlora vänner eller få nya. Under denna tid kommer barnen lära sig vem de kan lita på och hur man bör bete sig. Du kan tala med dem om din egen erfarenhet. Det är bra att berätta vad du gått igenom för att kunna lära dem hur de bäst manövrerar i världen som de precis börjat upptäcka på egen hand.
  3. Ansvar. Ditt barn går igenom en fas där ansvarsområdena blir fler. Det kan till och med få sitt första jobb. Vi måste lära dem vikten av att fullfölja de åtaganden och skyldigheter de åtar sig. Undfallenhet är inte en bra strategi eftersom det bara kommer få dem att bilda dåliga vanor i framtiden.
  4. Värderingar. Att undervisa barn om värden måste påbörjas i barndomen. När de blir tonåringar börjar de röra sig fritt; de tror att de kan göra det på sitt eget sätt. Det är då du kan se snällhet, respekt, tolerans och andra värden de lärt sig hemma. Tala med din tonåring och vägled honom eller henne genom de dagliga situationerna.
  5. Pengar. Med ansvar kommer pengar. Detta kan också föra med sig fördelar, så vi måste lära våra tonåringar hur man värderar saker och den nödvändiga ansträngningen som behövs för att uppnå sina mål. Konflikter eller dispyter kan uppstå men med en bra dialog kan du vara en god hjälp för dem.

Tips för hur du kommunicerar framgångsrikt med din tonåring

Ha tålamod

Även om du har de bästa intentionerna och tror att du kan lösa alla deras problem med ett femminuterssnack, pressa dem inte. Om de inte är villiga att berätta för dig vad som hänt, tvinga dem inte.

Det är viktigt att de vet att du är tillgänglig. De tänker på dig som en person de kan vända sig till för att få uppmuntran och hjälp.

Tonårspojke

Lyssna först

Tänk på frasen: “Vi har två öron och bara en mun för att lyssna mer och tala mindre.” Det är viktigt för barn att uttrycka sig. När tiden är rätt kan du rekommendera vad du tycker är bäst.

Detta kommer bara att fungera om du inte tvingar på dem dina ordrar utan att till fullo ha förstått vad de menar.

“En förälder som lyssnar är en förälder som lyssnas på.”

Observera

Var uppmärksam på deras kroppsspråk, ton och ansiktsuttryck. Utan att tänka på det kan tonåringar vara extremt uttrycksfulla genom sina gester. Om du analyserar dem korrekt kan detta tala om för dig den rätta meningen bakom deras ord.

Var klok

Fråga försiktigt. Var väldigt försiktig med orden du väljer. En felanvänd term eller invaderande fråga kan förstöra all tillit som byggts upp.

En engagerad förälder kan hjälpa sina barn genom alla deras faser. Var inte rädd för en dialog, men tvinga inte heller fram den.

Ta tillfället i akt när det ges för att samtala med din tonåring och ge dina råd sakta men säkert.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Faber, A., & Mazlish, E. (2006). Cómo hablar para que los adolescentes escuchen y cómo escuchar para que los adolescentes hablen. Barcelona: Medici.
  • Estévez, E., López, E. E., & Ochoa, G. M. (2007). Relaciones entre padres e hijos adolescentes (Vol. 3). Nau Llibres.
  • Estévez López, E., Musitu Ochoa, G., & Herrero Olaizola, J. (2005). El rol de la comunicación familiar y del ajuste escolar en la salud mental del adolescente. Salud mental, 28(4), 81-89. http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=
  • Jiménez, Á. P., & Delgado, A. O. (2002). Comunicación y conflicto familiar durante la adolescencia. Anales de Psicología/Annals of Psychology, 18(2), 215-231. https://revistas.um.es/analesps/article/view/28421

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.