5 bra mellanmål för barn efter skolan

5 bra mellanmål för barn efter skolan
Leticia María Fernández Gutiérrez

Skriven och verifierad av psykopedagogen Leticia María Fernández Gutiérrez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

När dina små kommer hem från skolan med kurrande magar behöver de ett smakligt och nyttigt mellanmål. Fortsätt läsa för att få veta vilka som är de fem bästa mellanmålen för barnen under eftermiddagen.

Ibland är det svårt att inte ta till snabbmat, som erbjuder en snabb lösning för hungriga barn och föräldrar som inte har tid. Men det finns många hälsosamma alternativ som barn gillar.

Underskatta inte värdet av hälsosamma mellanmål. En god diet är essentiell för dina barns uppväxt. Ett mellanmål efter skolan ger dem precis rätt mängd energi för en actionspäckad eftermiddag med läxor och lek.

En lång dag i skolan kan vara fysiskt och psykiskt tröttsam. Att äta ett mellanmål på eftermiddagen är ett bra sätt för barnen att få tillbaka sin energi och hålla ut fram till middagen.

Varför är det viktigt med mellanmål för barn?

 • Tillväxt: Dina barn växer och utvecklas. De behöver energi och de rätta näringsämnena för att hjälpa dem på vägen.
 • Matsmältningssystemet: Deras kroppar är inte bra på att gå långa stunder utan att äta. Barn behöver äta små portioner men ofta.
 • Viktkontroll: Genom att äta oftare kommer barnen inte att vara så hungriga vid middagen och stoppar sig inte fulla. Detta är anledningen till att rätt mellanmål kan hjälpa ditt barn att hålla vikten.
 • Energi: Barn är fysiskt och mentalt aktiva. De spenderar hela dagen i skolan, springer runt och använder hjärnan. De behöver mat som laddar upp deras batterier och håller jämna steg med deras hektiska dagliga rutin.
Bebis äter yoghurt

Mellanmålsregler för barn

 1. Håll ett öga på tidpunkten. Om de tar med sig ett mellanmål till skolan bör de äta det på rasten. Efter skolan försäkrar du dig om att de får sitt eftermiddagsmellanmål efter det att de smält sin lunch men inte för nära middagstid.
 2. Var uppmärksam på hur mycket de äter. Glöm inte att ett mellanmål bara ska hjälpa dem att klara sig fram till nästa mål mat. Överdrivet snaskande kan rubba måltidsbalansen ifall barnet fortfarande är mätt när det är dags för middag.
 3. Undvik raffinerat socker, artificiella färgämnen och konserveringsmedel. Även om det finns flera snabba och lätta alternativ till hands, läs innehållsförteckningen. Det finns en hel del substanser som de inte bör äta alls, och definitivt inte varje dag.
 4. Försäkra dig om att mellanmålet inkluderar rätt livsmedelsgrupper. Detta innebär inte att varje mellanmål behöver innehålla kolhydrater, frukt och mejeriprodukter, men de bör äta ur dessa grupper varje dag.
 5. Glöm inte vatten! Försäkra dig om att de är välhydrerade.

De 5 bästa mellanmålen för barn

Dessa idéer om mellanmål till barn är en bra utgångspunkt. Var inte rädd att vara innovativ: använd din fantasi.

Varför inte be ditt barn om förslag? Tillsammans kan ni skapa någonting nytt, smaskigt och hälsosamt.

 • Smörgåsar: Klassikern. När du gör smörgåsar måste du tänka på storleken beroende på ditt barn och dess aktiviteter. Fyllningen är också viktig; om det äter kött är skinka ett bra alternativ på grund av dess proteininnehåll. Du kan också göra söta smörgåsar med banan och choklad. De är energirika och ditt barn kommer alldeles säkert att älska dem.
Barn äter mellanmål
 • Fruktglass: Gör fruktpuré och frys det i en isglassform. Detta är ett väldigt hälsosamt alternativ som är lätt att göra i förväg och som är perfekt för varma sommardagar.
 • Yoghurt: Yoghurt ger ditt barn en perfekt portion av kalcium och protein. Du kan servera den med frukt och müsli. Det är bra att göra en vana av att se över innehållet. Det kan vara så att det finns en massa tillsatt socker.
 • Smoothies: Välj frukt efter säsong och gör en smoothie som de älskar. Du kan använda mjölk för en portion av mejeriprodukter. Du kan även lägga till gryn eller osaltade nötter för att ytterligare öka på näringsinnehållet.
 • Ett glas mjölk och en bit hemmagjord kaka: När det kommer till kakor och bakverk är hemmagjort alltid bäst. På så sätt vet du exakt vad som använts och hur mycket som använts i smeten. Detta är ett perfekt mellanmål till dina barn. Varför inte hugga in på en bit själv?

Självklart ska du inte oroa dig ifall du inte har tid att förbereda mellanmål från grunden varje dag. Det är okej att använda halvfabrikat då och då.

Nyckeln till en hälsosam diet är balans: en liten godsak då och då gör ingen skada.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.