7 tips för att förebygga och bli av med huvudlöss

7 tips för att förebygga och bli av med huvudlöss
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

När skolan börjar igen på hösten innebär det att man återgår till gamla rutiner och vanor som varit bortglömda över sommaren. Och början på skolåret kan också medföra mindre trevliga upplevelser, som huvudlöss.

Här är 7 tips för att förebygga och hantera huvudlöss.

Vad vet du om huvudlöss?

Huvudlöss är vinglösa insekter som lever i människohår. De är vanligare hos barn.

Dessa insekter äter små mängder blod flera gånger om dagen. Detta förklarar varför de är så plågsamma – deras bett kliar.

Om den drabbade individen kliar och river sig för mycket kan huden bli irriterad och detta kan orsaka sår och till och med infektioner.

Dessutom är huvudlöss mycket smittsamt. De kan gå från en persons huvud till en annan ganska enkelt. Löss överlever i upp till 30 dagar på ett människohuvud och kan lägga upp till 8 ägg per dag.

Med tanke på att huvudlöss reproducerar sig så snabbt är det bäst att behandla dem så snabbt som möjligt.

Huvudlöss är inte äckliga… Vad är deras syfte på den här planeten? Att hålla oss ödmjuka, naturligtvis, och att påminna oss att sakta ner och se noggrannare på våra barn.

-Beth Berry-

7 tips för att förebygga att ditt barn får huvudlöss

1. Information från ditt barns skola

När ditt barns skola varnar dig om förekomsten av huvudlöss, är det dags att dra fram luskammen. Kamma försiktigt genom ditt barns hår varje dag efter skolan för att eliminera eventuella löss och lusägg (gnetter).

Av samma anledning är det också viktigt att du låter ditt barns skola veta om du upptäcker att ditt barn har löss. Detta kan annars bidra till att epidemin sprids till alla andra barn i din son eller dotters klass.

Genom att regelbundet kontrollera ditt barns hårbotten kan du snabbt upptäcka och eliminera huvudlöss och gnetter. Att upptäcka problemet tidigt kommer att hindra lössen från att etablera sig i ditt barns hår, eller reproducera sig till infektionspunkten.

Det bästa sättet att ta sig igenom denna inspektion är att dela upp ditt barns hår i 4 sektioner. Inspektera långsamt och försiktigt varje sektion med en fin luskam.

För bästa resultat, använd en luskam som är CE-märkt, vilket visar att den uppfyller EU:s säkerhetskrav, och är skapad speciellt för att ta bort huvudlöss och deras ägg.

2. Inte dela med sig

Det är mycket viktigt att ditt barn inte delar hårborstar, mössor eller hårtillbehör med andra barn. Lössen kan inte flyga, inte heller hoppar de från ett huvud till ett annat. De måste gripa fast vid hårstrået och snabbt kravla sig från ett huvud till nästa.

Det bästa sättet att undvika spridningen av löss är att se till att barnen inte delar med sig av något som används på huvudet.

3. Vinäger

Vinäger är mycket användbart när det gäller att förebygga huvudlöss. Skölj ditt barns huvud med en blandning av lika delar vinäger och varmt vatten.

Skölj inte ut vinägern utan låt den sitta i och verka. Vinägern hjälper till att ta bort alla gnetter som har lyckats hålla sig fast i ditt barns hår, även efter att du har gått igenom det med en fin luskam.

4. Teträdolja

Teträdolja är en av de bästa naturläkemedel som finns för att förebygga huvudlöss.

Teträdolja hjälper till att bli av med huvudlöss på ett helt naturligt sätt. För att behandla ditt barn, späd ut 10 droppar teträdolja i 60 ml vatten och häll blandningen i en sprayflaska.

Skaka lösningen väl innan varje användning och spraya den jämnt över barnets hår. Fokusera speciellt på områdena runt nacken och bakom öronen. Se till att helt blöta igenom dessa områden.

Sätt på en badmössa och låt sprayen verka i 30 minuter. Teträdoljan kommer att få gnetterna att lossna från ditt barns hår, vilket gör det väldigt lätt att ta bort dem med en luskam.

5. Lavendel

Lavendel är känt för sina antiseptiska egenskaper och dess behagliga doft. Men det är också bra på att förebygga huvudlöss.

För att använda det på rätt sätt, sätt upp ditt barns hår i en hästsvans och droppa några droppar lavendelessens bakom hennes öron. Det kommer att fungera som ett naturligt avstötande medel, och förhindra att lössen hoppar upp på huvudet och stannar där.

Lavendel hjälper till att förebygga huvudlöss, men det kan inte döda befintliga löss eller gnetter.

6. Rosmarin

Doften av denna växt verkar också avskräckande på löss. Droppa bara några droppar rosmarinolja i ditt barns schampo. Massera in shampoo-lösningen i ditt barns hår och hårbotten och låt verka i 30 minuter. Skölj väl.

När du använder rosmarinolja eller någon annan eterisk olja, var alltid försiktig så du undviker att få in den i ditt barns ögon.

7. Farmaceutiska produkter

Du kommer att kunna hitta ett brett utbud av lusschampo, krämer och behandlingar på ditt apotek.

Alla dessa produkter ska appliceras i torrt hår med mild massage. Var noga med att följa instruktionerna till punkt och pricka.

Dessa produkter är vanligtvis mycket effektiva. Du kommer dock vanligtvis att behöva upprepa behandlingen efter några dagar för att bli av med problemet fullständigt.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.