5 saker som händer när dina barn växer upp med sina kusiner

5 saker som händer när dina barn växer upp med sina kusiner
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Hur känns det när dina barn växer upp med sina kusiner? Många mammor känner en djup tillfredsställelse.

Vad de gör är att de utvecklas i samma rytm som individerna som kommer att bli deras bästa vänner. Och vi talar inte enbart om barndomen, utan om livet i stort.

Finns det ett finare barndomsband än det som delas av kusiner? Naturligtvis går ingenting upp mot den dyrbara gåvan av att få växa upp med syskon.

Men när du ser ditt barn växa upp med sina kusiner kommer du att uppleva en mix av känslor och sinnesintryck. Först och främst, all den oförklarliga värmen. Sedan, sinnesfrid och stolthet. Det finns ingen kompanjon som en kusin, en trogen vän som delar allt, till och med blod.

Självklart är ett band som barnet delar med ett syskon eller en vän också dyrbart, men få har uppmärksammat den viktiga kontakten som finns mellan kusiner. Det har en stor betydelse för barns inlärning och utveckling.

Det är därför vi i den här artikeln vill gå in på det oerhörda värdet i denna djupa och speciella vänskap för ditt barn.

Om dina barn är nära sina kusiner kommer du förstå att du är på rätt spår när du avslutar artikeln. Och du kommer vara mer förberedd på att främja och utveckla den här kontakten så att den kan vara för evigt.

Kusiner är viktiga för barn

fördelarna med att växa upp med kusiner

Utan tvekan är kusiner ett viktigt inslag i dina barns liv. Det gäller från det att de är väldigt små tills dess att de blir vuxna. Om de än busar ihop, spelar spel, upplever äventyr eller delar hemligheter blir de en spegel för motparten. De blir en uppenbar förebild.

Naturligt sett betyder en kusin mycket i ett barns liv. Det är varför de i livet är så betydelsefulla och lämnar onekliga märken i hjärtat och själen.

Vad finns det mer för fördelar att växa upp med sina kusiner? Här följer några saker:

  • Sammanlänkade med mer än blod: Eftersom kusiner, förutom att de är familjemedlemmar, också är vänner. De kan vara de mest lojala och trogna vänner som dina barn alltid kommer att vilja ha nära för sin kravlösa kärlek.
  • Mycket att dela: Som sagt är lekar, spel, skämt och hemligheter kännetecknen för det här barndomsbandet. Det är vad som för de här unga samman, så att kusiner blir oförglömliga och alltid kära människor.
  • Så mycket att lära: Det finns mycket att lära från sina kusiner. De kan lära ditt barn att dela med sig, att vara supporter och förlåta i likhet med få andra. Å andra sidan kan de också inviga ditt barn i konsten att förhandla och lösa otaliga konflikter. Allt detta från väldigt tidig ålder.
lek med kusiner
  • Ögonblick som inte har någon liknelse: Det finns intet som går upp emot att ha en person i familjen nära till hands för att dela skämt och skratt med. De kan vara de enda som förstår, medan andra kan känna sig överväldigade när de hör de tokiga barndomskoderna.
  • De vackraste minnena är souvenirer för en livstid. Kusiner har den otroliga kraften att fylla ditt sinne med de varmaste minnena och värma våra hjärtan. Det är hur vi bär dem i vår själ livet ut. Och våra bästa barndomsvänner har en tendens att leva i våra tankar livet ut.

Tveka inte att ge ditt barn det mesta av den unika upplevelsen som det är att växa upp omgiven av sina kusiner. Tro mig, de kommer inte att ha en närmare eller mer tillitsfull relation i världen än denna.

Och vad spelar det för roll om de då och då bråkar som om de vore de värsta fienderna på jorden när de, trots allt,  fortfarande visar de mest genuina tecken på kärlek och tillgivenhet.

Antalet slagsmål de har dagligen spelar ingen roll, för grälens intensitet står i direkt proportion till deras kärleksfulla band.

Bild från wikiHow.com ©


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Zhao, H. (2000). Family-based association studies. Statistical Methods in Medical Research, 9(6), 563-587. https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/096228020000900604
  • Palacios, J., & Rodrigo, M. J. (1998). Familia y desarrollo humano (pp. 333-349). Alianza.
  • Suarez, O., & Moreno, J. (2002). La familia como eje fundamental en la formación de valores en el niño. Carabobo: Universidad de Carabobo.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.