Tecken på att du ska ringa en barnläkare direkt

Tecken på att du ska ringa en barnläkare direkt
Diego Pereira

Granskad och godkänd av läkaren Diego Pereira.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

När du är en förstagångsmamma kan det ibland kännas som att varje liten sak är allvarlig, och besöken hos barnläkaren blir konstanta. Om något oroar dig ska du självklart ringa en barnläkare direkt för att försäkra dig om att ditt barn är okej. 

När du borde ringa en barnläkare

Vi vill idag prata om några tecken att hålla utkik efter, och om de stämmer på din bebis ska du ringa en barnläkare direkt.

Kalla fötter

De har väldigt kalla händer och fötter

Om ditt barns fötter och händer känns kalla ska du placera dina händer på deras bröst för att känna deras temperatur där. Om deras bröst är varmt och rosa är det inget som är fel.

Din bebis cirkulationssystem är fortfarande under utveckling. Deras blod blir ofta omdirigerat till de stora organen och systemen. För det är där som det behövs mest. Det är på grund av det som deras händer och fötter är de sista delarna på kroppen som tar del av blodcirkulationen.

Det kan ta upp till tre månader för små barns cirkulation att helt anpassa sig till livet utanför livmodern. Under tiden är det vanligt för de små att ha kallare händer och fötter än normalt.

När din bebis börjar röra sig mer kommer cirkulationen börja förbättras. Men besök din barnläkare om bebisens läppar är lila och du inte kan få bebisen varm.

Gråtande barn

Det finns blod i barnets blöja

Samma modershormoner som kan ge upphov till inflammation i testiklarna och läpparna kan också få ett barns vaginala avsöndring att innehålla blod. Oroa dig inte om du ser lite blod i din bebis blöja under de första veckorna i deras liv.

För små tjejer håller den här lilla mensen i sig i endast ett fåtal dagar. Ibland kan blodet vara koncentrerat i urinen och därför se mycket mörkare ut. Men om blodet är klarrött eller om det finns mycket ska du ringa en barnläkare så snart som möjligt.

De har blåsor på läpparna

Många nyfödda utvecklar en knöl eller blåsa på läpparna från att ha sugit på en nappflaska eller ammat mycket.

I vissa fall kan blåsorna även komma från att de har sugit på tummen i livmodern och även från födseln.

En förhårdnad eller knöl kan formas på deras läpp, men dessa försvinner inom kort. Om de inte försvinner, gå till din doktor för att hitta den bästa möjliga lösningen.

Diarré

När barn under tre månader har diarré kan det finnas risk för uttorkning, och det kan vara livshotande. Så det är väldigt viktigt att du uppsöker en läkare snabbt om din bebis har diarré. Men du behöver också kunna avgöra om det verkligen är diarré eller inte.

Ammande bebisar har ofta flytande, senapsgul avföring. Bebisar som matas med ersättning till bröstmjölk kan ha bättre tarmrörelser och färgen på avföringen kan därför vara något mörkare, men kommer fortfarande ha en flytande eller mjuk konsistens.

Det finns nyfödda bebisar som bajsar flera gånger per dag, medan andra bara gör det några gånger i veckan. Det som spelar roll är att din bebis går upp i vikt och inte har ont i magen eller är svullen.

Det kan ibland vara svårt att skilja normala avföringsmönster från de som beror på diarré, speciellt om du ammar din bebis.

Vanligtvis bajsar bebisar som ammar efter varje måltid. Det är bäst att lära känna just din bebis och veta vad som är normalt eller inte (frekvens, volym, konsistens…). Om något förändras ska du ringa till barnläkaren.

Om du inte kan se dessa tecken på din bebis, men märker att någonting inte är som vanligt och funderar på att gå till doktorn, tveka inte att stilla din oro.

Det är viktigt att om du tror att ditt barn gråter för mycket, om huden är fjällig eller har en konstig färg, om det nyser mycket, andas på ett konstigt sätt… eller om du har några andra bekymmer, ring en barnläkare för att inte stressa upp dig.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.