Månadsvisa aktiviteter för ditt barns första år i livet
Under ditt barns första år i livet är spel och lekar fundamentala för hälsosam utveckling. Vi ska här dela med oss av några lekar du kan använda beroende på vilken fas ditt barn befinner sig i.
De kan hjälpa till att stärka ett kärleksfullt band mellan er. De är dessutom användbara för att stimulera barnets sinnen och det psykomotoriska centret i hjärnan, utöver att skapa en miljö där barnet känner sig skyddat och älskat.
Det är genom lekar som barn först börjar lära sig om världen.
Låt oss leka! Månadsvisa aktiviteter för ditt barns första år i livet
Aktiviteter från 0 till 3 månader
Under de första tre månaderna gör bebisar praktiskt taget inget annat än äter och sover. Du måste därför stimulera ditt barn medan det är vaket och väntar på mat.
Du kan stimulera sinnena genom att sjunga små vaggsånger, säga barnets namn, ta barnet i handen och låta det hålla dig i fingret för att identifiera dig.
Efter ett bad kan du ge barnet en liten massage med krämer. Du kan massera barnets armar och extremiteter för att främja matsmältningen och få armar och ben att slappna av.
Ta barnets ben och rör dem varsamt som om de vore pedaler på en cykel för att stärka barnets muskler. Barn tycker även om att du pussar på deras fötter.
Pediatriker rekommenderar att man tar barn på morgonpromenader för att solen ska stimulera produktionen av vitamin D i deras kroppar. Under tiden är det bra om du har en leksak som gör ljud ifrån sig.
Att dansa och sjunga medan du håller barnet i dina armar kan också vara roligt för det. Det kan hjälpa det att identifiera din röst och dina gester. Prata alltid med ditt barn med glädje i rösten.
Etablera säkerhets- och avslappningsritualer med barnet innan bad- och sängdags för att underlätta proceduren för dig.
Innan du exempelvis ger ditt barn ett bad kan du lämna det i barnsängen i blöja eller naket i några minuter. Det kan hjälpa det att förstå att det snart är dags att bada.
Innan det är sängdags kan du också göra rummet lite mörkare, stänga av elektroniska enheter och skapa en tyst miljö. Barnet kommer snart att vänja sig vid dessa vanor.
Aktiviteter från 3 till 6 månader
I den här åldern har barnet redan identifierat sin miljö, och det är dessutom mycket mer aktivt. Gör baddags till en lek!
Låt barnet ha kul genom att doppa fötterna i vattnet. Du kan även ge det en gummianka att leka med.
Du kan också göra blöjbytet till en lek. Kittla barnets mage och låt det leka med leksaker och sjung för det.
I den här åldern vill bebisar ta tag i allt och föra in det i munnen. Var försiktig – låt inte barnet leka med leksaker som har små delar! Uppstoppade djur som gör ljud ifrån sig och lekbollar är säkra och roliga alternativ.
Låt barnet stå på dina ben eller något mjukt samtidigt som du håller i det och sjunger. Bebisar älskar att man sjunger för dem.
Det här är en bra ålder att börja läsa barnböcker för ditt barn. Böcker med repetitioner och onomatopoetikon (ljudhärmande ord) rekommenderas.
Aktiviteter för 6 till 9 månader
I den här åldern har barnet tillräckligt med styrka i kroppen för att kravla. Lek med det med en boll eller genom att kasta leksaker.
Låt barnet göra ljud genom att använda en xylofon, ett piano eller andra leksaker som gör ljud ifrån sig när man leker med dem.
Introducera geometriska figurer. Barnet kommer försöka babbla eller göra ljud för att identifiera olika föremål.
Aktiviteter från 9 till 12 månader
Barn är väldigt nyfikna när de närmar sig sitt första år i livet. Även om barnet ännu inte har bemästrat att kravla kommer det att börja vilja springa. Det kommer leta efter sätt att ställa sig upp genom att luta sig mot små föremål eller mot väggen.
Se till att övervaka barnet hela tiden. Det är viktigt att du skapar en säker miljö genom att sätta skydd på eluttag.
Det rekommenderas även att du har en skumgummimatta där barnet kan leka och utforska under sitt första år i livet.
Fortsätt att utveckla barnets musikrepertoar och läsförmåga. Säg barnets namn och visa ansiktsuttryck. Du kan även ge det ett husdjur att leka med.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Liliana, S. (2012). Estimulación temprana. Guía de actividades para niños de hasta 2 años. Ediciones Lea.
- Carabaño, T. (2019b, mayo 9). Estimulación en los bebés: aprender a activar los sentidos. Recuperado abril de 2020, de https://mejorconsalud.as.com/estimulacion-en-los-bebes-aprender-a-activar-los-sentidos/