Coco: En film att se med familjen

Coco: En film att se med familjen
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 30 november, 2018

Om du är en förälder som gillar att kolla på animerade filmer med dina barn kommer du att älska Coco.

Den här filmen berättar en väldigt rörande historia. Den kommer att underhålla dina barn samtidigt som den lär dem viktiga saker.

Coco är en film som blev väldigt populär i Mexiko. Biograferna var fulla av folk som ville se deras vackra städer, kultur och traditioner, såsom “De dödas dag”.

Filmen är en djupt rörande berättelse. Den är också underbart animerad och full av vackra sånger och magnifika lärdomar.

Filmens handling

I oktober 2017 släppte Pixar Animation Studios den animerade 3D-filmen CocoDen är inspirerad av “De dödas dag”-firandet i Mexiko.

Filmen berättar historien om Miguel, ett barn som bor med sin familj i en stad som heter Santa Cecilia.

Miguel har en dröm: att bli en stor musiker precis som De la Cruz, hans idol som också är från hans hemstad.

Men huvudkaraktären har ett problem; hans familj har blivit bannlyst från att komponera musik i flera generationer.

De tror att de har blivit förbannade eftersom deras gammelmorfar övergav dem för att bli sångare.

Efter en märklig händelse slutar det med att Miguel reser genom de dödas värld där han påbörjar sitt fantastiska äventyr med Hector, ett skelett som hjälper honom att uppfylla sina drömmar.

“Lev ditt ögonblick.”

-Ernesto De la Cruz-

Karaktärer i Coco

Några av huvudkaraktärerna i filmen i Coco är:

 • Miguel Rivera: En pojke som vill bli artist, men måste kämpa mot förbudet som utfärdats av hans familj. När han på magiskt vis når de dödas värld letar han rätt på sin idol för att kunna återvända till de levandes land.
 • Mama Coco: Miguels gammelfarmor som är mycket äldre än vad han är men som inte stoppar honom från att älska och dela sina äventyr med henne.
 • Farmor: Miguels farmor som förbjuder all sorts musik inom familjen Rivera. När hon blir arg tar hon av sig sina flip-flops för att försvara familjen.
Farmor
 • Fadern: Miguels far är en god och varmhjärtad man som har ett familjeföretag som tillverkar skor. Han hoppas att hans son en dag ska ta över.
 • Modern: Den som varsamt vägleder Miguel till att följa familjens traditioner.
 • Hector: Ett vänskapligt skelett och svindlare som vill ta sig till de levandes land.
 • Ernesto de la Cruz: Den kända mexikanske musikern som råkar vara Miguels idol.
 • Chicharron: Hectors vän som glöms kvar i de dödas land.
 • Imelda: Grundaren av familjens skoaffär.

7 lärdomar för familjen

Den här filmen har många positiva budskap som kan tillämpas på äldre barn.

Små barn kan också lära sig om värdena av ihållighet när det gäller att uppnå sina drömmar.

Filmen understryker också betydelsen av ärlighet, uppriktighet och lojalitet.

 • Ge inte upp förrän du nått ditt mål. Även om Miguel är en 12-årig pojke, möter han alla sina utmaningar utan att ge upp. Han drömmer om att bli musiker och han hoppas kunna få sin familjs stöd.
 • Familjen kommer först. Den här filmen visar att familjemedlemmarna bör vara de man alltid kan lita på kravlöst. De bör ta hand om varandra, speciellt i svåra stunder. Alla kan dra lärdom av den här tanken.
 • Filmen porträtterar den mexikanska familjens essens och dess värderingar. Även om filmen utspelar sig i en liten mexikansk stad, visar den landets traditioner och folkets seder på ett bra sätt.
 • Den visar Mexikos skönhet, dess kultur, städer och högtider.
 • Filmen är full av färger, musik och ljus. Det fascinerar de små och de kommer att älska karaktärerna.
 • Den förklarar några saker om döden. Till exempel visar den att allt inte är förlorat i och med döden. Även om man sörjer ett tag så är det bättre att fira livet. Filmen förklarar hur den enda verkliga döden är om man glömmer bort en närstående. Kärlek har kraften att sträcka sig bortom döden.
 • Många människor visar dig inte vilka de egentligen är. Kända människor kanske verkar ha ett perfekt liv men det är inte alltid sant.
Rädd

Coco har som syfte att fira den mexikanska identiteten och ideologin bakom dess traditioner. Firandet av “de döda” vördar landets konst och kultur.

Filmen, som är fylld av värden, upptåg och drama, hyllar också familjens band och rötter genom en vacker berättelse.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Darla K. Anderson, Mary Alice Drumm, John Lasseter y Lee Unkrich, Adrián Molina. (2017). Coco. Estados Unidos. Walt Disney Pictures, Pixar Animation Studios.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.