A Cloudy Lesson lär oss värdefulla läxor

"A Cloudy Lesson" är en fantastisk tecknad kortfilm som lär oss några mycket värdefulla läxor. Till exempel att det inte finns något rätt sätt att göra saker på och att underbara saker kan hända på grund av misstag. Den visar oss också att barn kan uppnå otroliga saker om vi låter dem ta initiativ, låter dem "vara" och lita på sina egna förmågor.
A Cloudy Lesson lär oss värdefulla läxor
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 20 april, 2019

Vi uppmanar dig att titta på kortfilmen A Cloudy Lesson tillsammans med dina barn. Deras åldrar spelar ingen roll. Det visuella meddelandet, det magiska innehållet och den fängslande berättelsen kommer omedelbart att fånga dina barns uppmärksamhet på ett sådant sätt att de kommer att identifiera sig med huvudpersonen.

Det här är en historia om värderingar som går bortom barnens perspektiv. Det finns en rad dolda meddelanden som vi som mödrar, fäder och lärare också ska förstå.

Vi på Att vara mamma uppmanar dig att upptäcka dessa meddelanden.

Betydelsen av att lita på barn och låta dem ta initiativ

Liten pojke

Maria Montessori säger att vår skyldighet är att erbjuda våra barn en “stråle av ljus” så att de senare kan följa vår väg. Vi är allierade, trollkarlar, hantverkare och guider av deras utbildning. Vi bör aldrig vara tvångsmässiga, svåra eller för direkta.

Barn bör veta att vi litar på dem, att de är älskade och värderade tills de blir starka nog att göra saker på egen hand och bli äventyrliga. Barn bör få skina med fri vilja och skapa moln i form av stjärnor som vår huvudperson gör.

Storyn i A Cloudy Lesson

Storyn i A Cloudy Lesson behöver inga ord. Berättelsen är perfekt, den fängslar oss direkt och förvånar oss.

Denna korta tecknade film gjordes 2010 av regissören Yezi Xue och producerades av Ringling College of Art Design. Handlingen är simpel: en farfar och hans barnbarn njuter av en eftermiddag medan de tillverkar moln med hjälp av en spännande anordning.

Farfar visar barnet att han har ett väldigt speciellt verktyg som kräver viss kompetens för att hanteras. När han lämnar det till sitt barnbarn kan han inte skapa lika perfekta moln, stora och svampiga, som de som tidigare skapades av farfar.

Ändå uppfinner barnet ett mycket originellt sätt att göra moln på. Hans farfar låter honom göra vad han tycker om. Han blir också en tålmodig observatör och ibland en härlig partner. Vad barnet till slut uppnår är magiskt…

A Cloudy Lesson lär oss att leta efter den positiva sidan av saker

Animerad film

En annan sensationell tanke som A Cloudy Lesson lämnar oss med är att vi alla har våra brister och att i det här livet lär sig ingen utan att ha gjort flera misstag.

Det finns också några saker som vi bör lära våra barn, såsom att det är okej att göra misstag. De kan övervinna frustrationen av ett misslyckande eller fel och bygga upp modet och självförtroendet för att försöka igen. Det är okej att misslyckas hundra gånger för att nå ditt mål.

Det här är hur ett barn utvecklar sin talang. Vi har alla fantastiska möjligheter, vi är alla kreativa, begåvade och har stor potential. Ändå måste vi ge barnen tillräckligt med utrymme och frihet att utveckla sin egen kreativitet. Denna exceptionella kraft som barnen har inom sig bör alltid “matas”, drivas av självförtroende och idealiska situationer så att den kan väckas.

Att ge initiativ till barn då och då är ett fantastiskt sätt att hjälpa dem växa upp med en känsla av ansvar och känslan att de kan uppnå stora saker.

Lagarbete: det perfekta sättet att uppnå fantastiska saker

Det finns inte många band som är lika speciella som det som byggs mellan mor- och farföräldrar och deras barnbarn. Det är ett speciellt kamratskap, det finns förtroende, men det är också en union där kärlek och respekt alltid bidrar till de bästa historierna.

A Cloudy Lesson

Om det finns något annat anmärkningsvärt som vi ser i A Cloudy Lesson så är det kontrasten mellan det traditionella sättet att göra saker på och innovationen som nya generationer kan frambringa. I den här berättelsen kan vi se att farfar gör sina moln på traditionellt sätt med en maskin som han säkert har ärvt från sina egna föräldrar och de från deras.

Tack vare initiativet som farfar ger sitt barnbarn, ser vi hur den lilla pojken efter att ha gjort många misstag bestämmer sig för att prova något nytt.

Han bestämmer sig att för att innovera, samtidigt som hans farfar inte tvekar att hjälpa honom. Magin hos samarbete och förtroende är det enda sättet att göra bra saker på, såsom att göra moln i form av stjärnor eller djur.

Detta är utan tvekan en av de mest speciella kortfilmerna som du kan se. Vi rekommenderar den starkt för dig och dina vänner. De kan också dela den med sina barn så att ni tillsammans kan skapa vackra saker.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


    • Yezi Xue. (2010). A cloudy lesson. Cortometraje. Estados Unidos. Ringling College of Art and Design

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.