Hur man uppmuntrar konstnärliga talanger hos barn

För föräldrar är det viktigt att lära sig att upptäcka och stärka sina barns konstnärliga talanger. Förskoleåldern är en bra ålder att börja ta reda på var deras färdigheter ligger.
Hur man uppmuntrar konstnärliga talanger hos barn
Azucena Fernández

Skriven och verifierad av läraren Azucena Fernández.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Ett av de första sätten förskolebarn lär sig att uttrycka sin kreativitet på är genom att rita och måla. Det hjälper dem i deras känslomässiga, kognitiva och sociala utveckling. Det är också ett sätt för dem att kommunicera. Tro det eller ej, men det är möjligt att uppmuntra ditt barns konstnärliga talanger redan i förskoleåldern.

Att spontant rita, teckna och måla på förskolan ger barn chansen att uttrycka idéer om det som omger dem och om andra människor. Vi bör därför uppmuntra dem att utveckla denna talang.

Låt oss titta på några tips för hur du kan uppmuntra ditt barns konstnärliga talanger i förskolan.

Hur du uppmuntrar ditt barn att vara kreativ

Om du vill att de ska göra det, gör det själv

Kom ihåg att föräldrar är barns första förebilder och deras bästa exempel att följa. Så om vi vill att våra barn ska utveckla sina konstnärliga talanger, börja rita till exempel, måste vi som föräldrar vara de första att plocka upp vår egen penna (eller pensel).

konstnärliga talanger: barn som har målat sig på händerna
Det är viktigt att kommunicera med dina barn så att de förstår vad du gör när de ser dig göra det. Mycket snart kommer de att försöka imitera och ta efter dig.

Det är viktigt att aldrig säga att dina, eller någon annans, teckningar inte är särskilt bra. Fokusera på det positiva i det du skapar och i vad dina barn ritar.

Om barn ser att vi är trygga i vad vi gör känner de också att de vågar prova. Det handlar inte om att vara en “konstnär”, det handlar bara om att väcka barnens intresse och uppmuntra dem att uttrycka sig genom konst.

Sätt att uppmuntra ditt barns konstnärliga talanger

När du har gjort det till en rutin att måla, färglägga och teckna kan du börja uppmuntra dina barn att testa nya kreativa aktiviteter eller vidare utforska det de redan gör.

Begränsa dem inte till att bara måla med vattenfärger och tempera, tuschpennor eller kritor. Andra material som oljekritor, färgpennor eller till och med fingerfärg kan vara bra.

Ge dina barn möjlighet att välja själva och göra sina egna upptäckter. Att ge dem utrymme för att fritt skapa vad de vill är det perfekta sättet att uppmuntra ditt barns konstnärliga talanger.

Prata med ditt barn

Ett säkert sätt att uppmuntra barn att rita är att visa intresse för vad de tecknar. Det räcker inte att bara säga saker som “vad fint”, utan försök att prata om alla detaljer på deras teckningar eller målningar, prata om färgerna och föreslå andra saker de kan rita.

Barn kanske inte alltid vill sitta still och rita på ett papper, så försöka att ibland föreslå nya idéer för dem att göra. Det bästa du kan göra är att ta reda på vad de är intresserade av och vad de gillar. Fråga och lyssna. Kommunikation är viktigt.

konstnärliga talanger: liten flicka med målarfärg

Tänk på deras ålder

Det är viktigt att vi som föräldrar vet till vilken utsträckning varje barn kan rita och måla beroende på deras ålder. Det finns tydligt distinkta faser i barns konstnärliga utveckling:

  • Först, när de är väldigt unga, ritar de mest streck.
  • Sedan, lite i taget, utvecklas de och börjar rita och måla mer realistiska saker.
  • Runt tre års ålder börjar de kunna sammanföra linjer.
  • Mellan tre och fyra års ålder försöker de skapa realistiska bilder. Det är en naturlig utvecklingsprocess och det är viktigt för föräldrar att vara medvetna om detta.

Ha tålamod

Om barnen är små kommer deras uppmärksamhet vara mycket begränsad. Så ha tålamod med dem och pressa inte på dem att måla eller rita. Det är att föredra att ge dem ett blankt papper och låta dem göra vad de vill än att köpa en målarbok till dem med färdiga figurer.

Om de inte känner för att rita spelar ingen roll. Du kan lämna det till en annan dag när de känner för det. Lusten att måla eller rita måste komma från barnet själv.

Slutligen, kom ihåg att konstnärliga talanger inte betyder perfektion eller att göra det på rätt sätt. Det viktiga är att de tycker om det, att de har kul och att det utvecklar deras kreativitet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Karnes, Merle B., y Angela R. Taylor. Preschool Talent Assessment Guide. (1978).
  • Jin, Suk-un, y John F. Feldhusen. Parent identification of the talents of gifted students. Gifted Education International. (2000).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.