Kaninen som så gärna ville somna

Upptäck hur boken Kaninen som så gärna ville somna, använder suggestiv kraft för att övertyga barn att gå och lägga sig.
Kaninen som så gärna ville somna

Senaste uppdateringen: 27 november, 2018

Har du hört talas om boken Kaninen som så gärna ville somna? Det är en illustrerad barnbok som är bra att läsa när det är dags att stoppa dina barn i säng.

För många familjer kan sänggåendet vara en ganska intensiv kamp. Föräldrar känner sig ofta överväldigade på grund av hur lång tid det tar för deras barn att äntligen ge efter för sin trötthet och somna.

Att få barnen att somna tidigt är ingen lätt uppgift. Det är viktigt att hitta effektiva metoder så att dina små får den vila de behöver.

Naturligtvis finns det ingen lösning som passar för alla för att söva deras barn eftersom varje barn är unikt. Det finns dock många olika knep du kan prova, beroende på hur just din situation ser ut.

Det är vanligt att rekommendera att läsa för sina barn. Därför vill vi idag tipsa dig om att upptäcka fördelarna med Kaninen som så gärna ville somna.

Den svenska psykologen Carl-Johan Forssén Ehrlin skrev boken med ett särskilt mål i åtanke. Han ville skapa en enkel metod för att hjälpa barn att somna.

Kaninen som så gärna ville somna lär barnen värderingar och hjälper dem att lära sig att övervinna hinder.

Godnattsaga

Strategier hos Kaninen som så gärna ville somna

Sedan denna bok kom ut på marknaden har den blivit en av de mest sålda barnböckerna.

Boken är eftertraktad online, i butiker och på bibliotek, och finns tillgänglig på 7 olika språk hittills.

Nedan följer några av bokens viktigaste egenskaper:

  • De ord som oftast förekommer i boken är: Sömn, trött, sova och dröm.
  • Det finns 26 sidor i boken, fulla av färgglada illustrationer. En kanin, en sömnig snigel och farbror Gäsp är historiens huvudpersoner.
  • Författaren använder tekniker med suggestioner och avkopplande aktiviteter för att hjälpa små barn att somna.
  • En användarhandbok kommer med boken. I den får läsaren veta var man ska lägga tonvikten, när man ska tala med lägre röst och när man ska använda effekter, som att gäspa.
  • Vissa instruktioner är markerade med fet stil.
  • Författaren använder ett enkelt språk i hela boken.

Lästekniker för Kaninen som så gärna ville somna

I Kaninen som så gärna ville somna, definierar författaren olika språkliga och psykologiska tekniker för att uppnå sitt mål.

För att uppnå optimala resultat bör därför läsaren tillämpa dessa tekniker.

Till exempel bör läsaren gäspa vid vissa fraser, vilket ger en känsla av realism åt berättelsen. Vid andra meningar måste läsaren använda mjukt tonfall för att få barnet att känna sig sömnigare.

Författaren hävdar att tillämpningen av dessa tekniker ger ett lugnt och avslappnat tillstånd för dem som lyssnar.

Som ett resultat börjar barnen att slumra in. Som ett slutresultat somnar barnen in helt och utan dramatik.

Hur goda resultaten blir beror inte på själva berättelsen. För att hjälpa barn att somna, är det viktigt att läsa Kaninen som så gärna ville somna med en dynamisk röst.

Pojke och teddykanin

Ytterligare rekommendationer för att läsa Kaninen som så gärna ville somna

Tanken med boken är att förmedla ett undermedvetet budskap till barnet genom läsningen.

Om du inte anser dig vara skicklig på detta område, kommer här är några rekommendationer och tips:

  • Karaktärer. Historiens huvudperson är en kanin. Författaren föreslår dock att kaninens namn ersätts med ditt barns namn. På detta sätt identifierar ditt barn sig själv som huvudpersonen.
  • Läsningen. Historiens struktur kräver uttalandet av några fraser med en annan ton eller rytm.
  • Gester. När du tar dig genom boken, använd dig av de uttryck som gäller för varje tecken. Samtidigt använder du upprepade gånger vissa ord som visas i boken för att hjälpa till att undermedvetet framkalla en dåsig känsla.
  • Andra användbara faktorer. Förutom att läsa berättelsen kan du också ta med andra detaljer i din läggningsrutin för att öka dina chanser att lyckas. En lättare måltid, ett varmt bad och en lugnande massage är alla effektiva metoder för att få barn att koppla av före sänggåendet.

Hjälper historien verkligen barn att somna?

Tusentals föräldrar svär på effektiviteten hos denna bok. Det finns emellertid också de som motsätter sig metoden.

Vissa kritiker hävdar att tekniken inte är magisk även om de inte kan förneka bokens framgång i butikerna.

Många föräldrar bekräftar att boken är en utmärkt pusselbit i deras barns sömnrutin. Men de säger att boken i sig inte är tillräcklig.

Samtidigt anger ett antal mammor och pappor att historiens effektivitet ligger i att följa anvisningarna noggrant.

Därför kan nästan alla uppmärksamma och erfarna läsare som kan tala långsamt och i en mjuk ton, använda denna metod framgångsrikt. Detta kan vara nyckeln till framgång för att få barn att somna in lugnt.

Det är viktigt att komma ihåg att boken riktar sig till en publik på 2 till 4 år. Historien är med stor sannolikhet inte fångande nog för att vara underhållande för ett äldre barn.

Det är upp till varje enskild förälder att upptäcka hur effektiv Kaninen som så gärna ville somna är för sin egen, unika familj.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.