7 pedagogiska spel för barn
Tack vare internet finns det nu många pedagogiska spel för barn inom räckhåll. Genom dessa kan barnen lära sig om många ämnen i sitt eget hem.
Det bästa med dessa spel är att du inte behöver övertala dina barn att spela dem, eftersom de kommer att vilja göra det av egen fri vilja.
Pedagogiska spel för barn ger dem flera fördelar. Många av spelen använder effektiva inlärningstekniker. Finns det något bättre än att lära sig medan man har roligt?
Spelen är utformade för barn i alla åldrar. Om ditt barn har svårt med ett visst ämne kan du försöka lära honom eller henne nya saker genom spel.
I den här artikeln har vi samlat ihop några alternativ som främjar:
- Lek och skoj.
- Fritid och rekreation.
- Lärande som presenteras på ett enkelt och attraktivt sätt.
Pedagogiska spel för barn på nätet
ABC StarterKit Svenska
ABC StarterKit Svenska är tänkt för barn som precis har börjat intressera sig för bokstäver och ljuden de representerar. Det är främst barn i åldrarna 3-6 år som kommer att ha mest glädje av den här appen.
Appen låter dig också öva på att forma bokstäver, hitta rätt begynnelsebokstäver, matcha små och stora bokstäver och till och med skriva ord. En extra fördel är att bokstäverna ser ut och formas enligt svensk standard. Man får även se och höra saker som börjar på respektive bokstav, exempelvis apelsin, boll osv. För att motivera de små spelarna delar de ut upp till tre stjärnor i belöning beroende på hur korrekt de har format en viss bokstav.
Det finns flera svårighetsnivåer och låter ditt barn utvecklas med spelet. Spelet kostar 30 kr.
Smoothie, Alfons Åberg
Detta är ett mycket väl genomtänkt pedagogiskt spel för barn i åldrarna 3-6 år. Det kostar 65 kr.
Spelarna lär sig om att odla och om flera koncept inom matematik, utan att det krävs några förkunskaper. Man behöver inte kunna läsa för att spela detta engagerande spel.
Vi upptäcker naturen
Vi upptäcker naturen är ett sällskapsspel om skogens djur för barn i åldrarna 5 till 8 år.
Man kan spela det som ett sällskapsspel med 2-4 deltagare eller själv mot appen. Det innehåller flera roliga fakta om Sveriges djur och natur och man kan även lägga in egna frågor. Det går att spela på olika svårighetsgrader, vilket gör spelet mer rättvist om deltagarna har olika förutsättningar.
Villa Villekulla
Detta är ett spel för barn i åldrarna 4-7 år. Det är baserat på den alltid lika populära Pippi Långstrump och det är fullt av minispel som kommer att hålla dina barn sysselsatta under lång tid.
Det här är en app som uppmuntrar barnens upptäckarglädje och nyfikenhet och bli inte förvånad om du kommer att höra många skratt medan de spelar det.
Pettsons Uppfinningar
Den här appen kostar 50 kr och rekommenderas för barn i åldrarna 3-6 år.
I appen Pettsons Uppfinningar ska man hjälpa Pettson att bygga uppfinningar. Det är ett klurigt spel där man använder delar som finns utanför uppfinningen till rätt plats. Delarna kan vara allt från förutsägbara kugghjul och rep, till duschmunstycken och blommor. Det gäller att lösa Pettsons problem på rätt sätt, som inte alltid kommer att vara det som är mest rättframt och lättast.
Curiosity Machine
Detta gratis spel är för barn äldre än 8 år och det är på engelska. Curiosity Machine fokuserar på vetenskap och teknik.
Här kan barn titta på videor om hur man gör saker och klarar av utmaningar. Barn får även möjlighet att kontakta handledare för att kunna få svar på sina frågor eller hjälp med sina projekt.
Playing History Pesten – Äventyrsspel om pesten
Playing History Pesten – Äventyrsspel om pesten kostar 10 kr och är tänkt för barn äldre än 9 år. Det är ett äventyrsspel som handlar om pesten. Spelet är på svenska och utspelar sig på medeltiden i 1300-talets Florens. Det är ett pedagogiskt, intressant och roligt äventyrsspel som både väcker intresse att lära sig mer och är kul att spela enbart för nöjes skull.
Traditionella pedagogiska spel för barn
Förutom onlinespel finns det flera traditionella pedagogiska spel att välja mellan.
De här spelen har också många fördelar för våra barn, och vi kan även vara med och leka med dem. Här är några exempel:
- Alfapet. Många av oss växte upp med detta välkända spel. Hjälp dina barn att bli bekanta med bokstäver och lära sig att skapa nya ord. Spelet finns även i en variant för barn, Barn-Alfapet.
- Pussel. Genom pussel kan barn skapa mentala kartor och lära sig om former. De kommer också att kunna utveckla sin logik.
- Gåtor. Dessa är ett bra sätt att utveckla logiskt tänkande
- Korsord. Barn ska förses med enkla korsord.
- Finn Fem Fel. I detta spel tittar barnet på två nästan likadana bilder och ska leta efter skillnaderna mellan dem.
- Mattespel. De kan göra torn av siffror.
- Memory. I detta spel lär sig barn hur man matchar föremål, bilder eller ord. Det kommer i en hel rad olika varianter där man till exempel ska matcha en bild med det rätta skrivna ordet, eller en målare med en pensel.
Det är mycket fördelaktigt för barn att spela dessa traditionella spel och även de som numer finns online. De kan bli deras favoritsysselsättning!
Pedagogiska spel är bra eftersom de hjälper barn att lära sig samtidigt som de är roliga och stimulerande.
Viktigast av allt så bidrar de också till barnets utveckling. När allt kommer omkring är ett av de bästa sätten för våra barn att lära sig att ha kul och leka.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Zurita, G., Sánchez, J., & Nussbaum, M. (1999). Usabilidad de juegos educativos. Taller Internacional de Software Educativo. TISE, 99. https://www.researchgate.net/profile/Gustavo_Zurita2/publication/228360083_Usabilidad_de_juegos_educativos/links/00b49526e6a6839c92000000/Usabilidad-de-juegos-educativos.pdf
- Arias Tovar, C. M. (2016). Los juegos didácticos y su influencia en el pensamiento lógico matemático en niños de preescolar de la Institución Educativa El Jardín De Ibagué–2015. http://repositorio.uwiener.edu.pe/handle/123456789/625
- Montero, M. M., & Alvarado, M. D. L. Á. M. (2001). El juego en los niños: un enfoque teórico. Revista educación, 25(2), 113-124. https://revistas.ucr.ac.cr/index.php/educacion/article/view/3585
- Bacilio Ruiz, L. M. (2013). Influencia del programa de juegos educativos en el mejoramiento del desarrollo cognitivo de los niños de 4 años del cee “rafael narváez cadenillas” de la ciudad de trujillo del 2012. http://dspace.unitru.edu.pe/handle/UNITRU/1625