5 lekar som uppmuntrar barn att lyssna
Lyssnar dina barn på dig eller hör de dig bara? Naturligtvis finns det en skillnad. Dessa fem spel och lekar uppmuntrar barn att lyssna på ett roligt sätt och tränar dem på att vara uppmärksamma på vad du säger.
Hur uppmuntrar dessa lekar barn att lyssna?
De här lekarna uppmuntrar barn att lyssna och är baserade på specifika instruktioner som barnen ska följa.
Om de inte uppfattar instruktionerna kommer de inte att kunna följa dem ordentligt. De är därför också bra för att hjälpa barn som har problem med koncentrationsförmågan eller språket.
Ibland räcker det inte att bara ge dem instruktioner och berätta för dem hur leken går till: du måste ge dem några exempel på hur man leker leken. Var beredd på att du kan behöva visa dem ett flertal gånger innan de kommer att förstå vad de ska göra.
Försök att uppmuntra dem att ha en positiv attityd genom motivation och stöd. Vi rekommenderar att du och en annan vuxen deltar i leken. På det här sättet, om barnen vid någon tidpunkt blir distraherade eller slutar leka, kan ni ingripa så att de inte tappar intresset.
Om barnen fortfarande inte förstår dina instruktioner, efter många försök och demonstrationer, kan du prova vid ett annat tillfälle eller gå vidare till en annan aktivitet. Vissa barn kanske bara behöver lite mer uppmärksamhet eller så kan de vara bättre lämpade för en annan typ av aktivitet.
5 lekar för att uppmuntra barn att lyssna
Lek: “Kungen befaller…”
I det här spelet måste barnen utföra en åtgärd när de hör frasen “Kungen befaller …” Så du kan säga till dem, till exempel, “Kungen befaller, rör vid din näsa!” “Kungen befaller, lyft ditt högra ben!” eller andra liknande fraser.
Du kan göra det lite svårare genom att leka leken medan de blundar eller har en bindel för ögonen.
Då och då kan du testa dem genom att inte säga “Kungen befaller… ” först. Om de ändå utför din befallning så förlorar de.
Spel som hjälper barn att lyssna: “Fruktsallad”
Gör några kort med bilder av frukter på dem. Låt barnen sitta i en cirkel och ge var och en av dem ett kort. Namnge två frukter samtidigt, till exempel äpple och apelsin.
De barn som har dessa frukter måste byta plats. Innan du börjar, berätta att om du säger ordet “Fruktsallad!” måste alla byta plats.
Gör det svårare genom att ta bort barnens kort när de har memorerat dem.
Variera spelet lite genom att byta kort efter några rundor. På det här sättet måste de vara uppmärksamma och lyssna efter en annan frukt.
Lek som hjälper barn att lyssna: “Lyssna noga nu!”
Den här aktiviteten är mycket enkel men kan hålla barns intresse väldigt bra. Läs en bok eller en berättelse och be dem att göra en viss aktivitet varje gång du säger ett visst ord.
Till exempel, varje gång du säger namnet “Maria” ska de lyfta höger ben.
Gör det svårare genom att ha fler ord och åtgärder varje gång du säger dem.
“Om barnen börjar bli distraherade eller slutar leka kan ni ingripa så att de inte tappar intresset.”
Spel: “Den talande hatten”
Samla ihop följande saker: kort med ämnen att prata om, en hatt och en äggklocka (detta är valfritt, du kan använda en vanlig klocka eller din telefon).
Låt barnen sitta i en halvcirkel och sätt dig framför dem. Spelet går ut på att ge hatten till ett barn och be honom att välja ett kort.
Barnet måste sedan prata om ämnet han valt i en minut och sedan skicka hatten vidare till ett av de andra barnen. Sedan plockar nästa barn ett kort och upprepar processen.
Medan de väntar på sin tur måste de andra barnen lyssna tyst och uppmärksamt.
Lek: “Vi kommer att köpa…”
Det här är en riktigt dynamisk och underhållande lek. Du börjar med att säga frasen “Vi kommer att köpa…” följt av något som du kan tänka dig att köpa. Till exempel: “Vi kommer att köpa äpplen.”
Sedan måste barnet till höger fortsätta meningen genom att lägga till något annat och upprepa hela meningen. Till exempel “Vi kommer att köpa äpplen och bananer.”
Sedan är det nästa barns tur, som måste upprepa hela meningen och lägga till något annat, och så vidare. Leken tar slut när meningen har blivit så lång att det är svårt att upprepa allt.
Du kan variera vilken mening ni vill använda, till exempel “Till skolan ska vi ta med…” eller “Vi kommer att arbeta med…”.
Om ett barn inte kommer ihåg hur man fortsätter hela meningen kan du ge henne några tips för att hjälpa.
Spelens och lekarnas dynamik
Oavsett vilken lek eller vilket spel du väljer för att uppmuntra dina barn att lyssna, försök att hålla deras intresse. Om du märker att stämningen förändras i gruppen, ändra leken lite eller låt barnen byta roller eller positioner.
Efter ett tag kommer barnen att bli mer engagerade och du kommer verkligen att kunna se deras framsteg. Ta reda på vilken lek de gillar mest och försök att variera den för att hålla dem motiverade.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Barti, R. (2016) INFLUENCIA DEL RUIDO EN LA CAPACIDAD DE ATENCIÓN. http://sea-acustica.es/fileadmin/publicaciones/131_01.pdf
- Beuchat, C. (1989). Escuchar: el punto de partida. Lectura y vida. Revista latinoamericana de lectura, 3, 20-25. http://www.lecturayvida.fahce.unlp.edu.ar/numeros/a10n3/10_03_Beuchat.pdf
- Julien, G. (2007). La comunicación niños-adultos: Cómo ayudarles a expresar y cómo aprender a escuchar (Vol. 60). Narcea Ediciones.
- Naranjo Fuentes, M. P. (2021). Estrategia lúdico pedagógica para promover la escucha activa en los niños y niñas del grado segundo de la Institución Educativa Inocencio Chinca Sede San Antonio de Tame. https://repository.unad.edu.co/bitstream/handle/10596/40970/mpnaranjof.pdf?sequence=1&isAllowed=y
- Rinaldi, C. (2006). La pedagogía de la escucha: La perspectiva de la escucha desde Reggio Emilia. Una mirada reflexiva hacia la cultura de la infancia. Bogotá. http://www.bama.org.ar/sites/default/files/_archivos/merkaz/Jomer_on_line/rh_pedagogia_escucha.pdf