Hur ofta ska bebisar badas?
En spädbarns hud är väldigt känslig och har ännu inte utvecklat en tillräckligt stark barriär för att bibehålla fukt. Därför bör inte bebisar badas för ofta under de första månaderna. Vi delar här med oss av mer information.
När en nyfödd kommer hem för första gången oroar sig de flesta föräldrar över hur ofta de ska bada sin bebis. Det första du ska veta är att, i motsats till äldre barn, behöver bebisar inte badas varje dag.
Tvärtom kan barnets hud reagera negativt, med utslag och torrhet som följd, om det badas varje dag. Kom bara ihåg att området runt blöjan alltid måste hållas rent.
De flesta specialister rekommenderar att tills resterna av navelsträngen ramlar av ska barnet tvättas med en tvättsvamp eller tvättlapp, hellre än badas i badkar. När naveln väl har läkt kan bebisen badas en till två gånger i veckan.
När bebisar har lärt sig att krypa blir de lättare smutsiga, och de kan då få dagliga bad. Försök att alltid använda en återfuktande hudkräm efter att ha badat ditt barn så att inte huden torkar ut.
Det är viktigt att välja en bra tidpunkt för att bada ditt barn. Det bästa vore när bebisen är glad och nöjd. Se också till att rummet är varmt.
Det är samtidigt viktigt att se till att ha all nödvändig utrustning i närheten: en balja med varmt vatten, en handduk, en bomullsdress, en ren blöja och rena kläder.
Hur ofta ska bebisar badas?
Att bada en nyfödd bebis för första gången kan vara ett riktigt trevligt ögonblick. Men för vissa föräldrar kan det också vara väldigt oroväckande. Även om ni föräldrar kanske är oroliga till en början kommer ni att bli allt bättre och säkrare efter att ni har lärt er vad som fungerar bäst för er bebis.
Under de första månaderna i ett spädbarns liv bör ni bada det en till två gånger i veckan. Även om ni badar barnet en eller två gånger i veckan, se till att vara särskilt uppmärksamma på barnets ansikte, händer, blöjområde och underarmar varje dag.
För vissa föräldrar är det en kamp att bada sina barn. Vissa bebisar gör vad som helst för att undvika att hamna i badbaljan. Å andra sidan finns det också barn som verkligen njuter av det.
När är den bästa tiden att bada en bebis?
Vilken tid som helst på dagen kan vara den rätta för att bada ditt barn. Det enda du ska tänka på är att undvika att bada barnet direkt efter en måltid. Om man gör det kan det få barnet att kräkas upp vad det just fått i sig.
Det är också viktigt att bestämma en särskild tid för badstunden. Det hjälper dig hålla dig oorganiserad och lugn. Lämna aldrig barnet obevakat när du badar det.
Kom ihåg att det är viktigt att vara närvarande och bevaka barnet hela tiden. Om du måste lämna badrummet, se till att du tar barnet med dig för att undvika olyckshändelser.
“I motsats till äldre barn behöver bebisar inte badas varje dag, men det är viktigt att se till att området runt blöjan alltid är rent.”
Tips för att bada din bebis
Eftersom ditt barns hygien är väldigt viktig, var uppmärksam på följande:
- Den perfekta temperaturen för badvattnet är ljummet.
- Längden på ett bebisbad bör vara mellan 5 och 10 minuter.
- Använd mild, oparfymerad tvål för att inte torka ut bebisens hud.
- Använd små mängder tvål och tvätta ditt barn med händerna.
- Tillåt inte barnet att sitta eller leka i badkaret om vattnet innehåller tvål.
- Använd tvål i slutet på badet, inte i början.
- När du avslutar bebisens bad, skölj med varmt vatten för att avlägsna tvålen från barnets kropp.
- Vaselin är en fantastisk fuktighetskräm, särskilt om den appliceras direkt efter att barnet kommer ur badet.
- Använd inte hudkrämer med parfym, färgmedel, konserveringsmedel eller andra kemiska ingredienser.
- Använd inte produkter som innehåller alkohol.
Slutligen, tänk på att frekvensen med vilket du badar ditt barn ska ökas gradvis för att undvika hudirritationer. Om du följer dessa tips kommer din bebis badstund bli ett väldigt speciellt ögonblick för er båda.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Asociación Española de Pediatría (2018). Aseo en el recién nacido. Consultado el 26 de abril del 2023. https://enfamilia.aeped.es/edades-etapas/aseo-en-recien-nacido.
- Asociación Española de Pediatría. (s. f.). Cuídame: guía para madres y padres. Departamento de Salud y Consumo del Gobierno de Aragón. https://www.aeped.es/sites/default/files/3-cuidame_esp.pdf.
- Enguita, J., Tabuenca, V., López, M., Preciado, R., Bazaco, V. y Sobradiel, R. (2021). Protocolo para el baño del recién nacido. Ocronos, 4(11). https://revistamedica.com/protocolo-aseo-recien-nacido/.
- Mayo Clinic. (2022). Conceptos básicos de baño para bebés: guía para padres. Consultado el 26 de abril del 2023. https://www.mayoclinic.org/es-es/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/in-depth/healthy-baby/art-20044438
- National Health Service. (2022). Washing and bathing your baby. https://www.nhs.uk/conditions/baby/caring-for-a-newborn/washing-and-bathing-your-baby/
- Navsaria, D.(2020). Bathing Your Baby. HealthyChildren. Accessed 2 May 2023. https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/bathing-skin-care/Pages/Bathing-Your-Newborn.aspx
- Sosa, N. (2018). Baño al recién nacido. Revisión bibliográfica [tesis de enfermería, Universidad de Las Palmas de Gran Canaria]. AccedaCRIS. https://accedacris.ulpgc.es/handle/10553/41556.