Var försiktig när du använder hårband på din bebis

Var försiktig när du använder hårband på din bebis

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Det kan vara farligt att använda hårband på din dotter. Du har förmodligen redan hört att de kan göra det obekvämt för henne?

Så oavsett om det är inne eller inte, eller ifall du försöker göra din dotter ännu vackrareinnan du utsmyckar henne med hårband måste du vara medveten om den eventuella skadan de kan föra med sig.

Hur vet jag om hårbandet är skadligt för mitt barn?

För att få veta huruvida bandet du sätter på ditt barns huvud skadar det på något sätt måste du observera barnets beteende.

Om det vill ta av det, gråter eller blir riktigt besvärligt när du sätter på det kan du vara säker på att det är obekvämt för barnet.

Ett annat sätt att få reda på om accessoaren har en skadlig effekt är genom att observera henne när hon sover. Om hon inte sover bra eller har svårigheter att somna efter att ha använt accessoaren en längre tid kan det indikera att det har en skadlig effekt.

headbands and ribbons can cause harm to babies

Slutligen är det viktigt att veta att benen i barnens skalle behöver hållas fria från tryck.

Deras skalle består av sju ben med en struktur emellan sig. Dessa mjuka fogar täckta av membran möjliggör för skallen att växa när hjärnan ökar i storlek.

Alternativ till hårband

Förutom hårband finns det andra vanliga accessoarer man kan välja mellan. Till exempel rosetter, små blommor, fjärilar och andra accessoarer som hålls fast av klämmor eller hårnålar. De är inte lika begränsande som huvudomslutande band.

Dessa kan dock också vara farliga även om de inte utövar tryck på barnets skalle. Bebisar som har utvecklat tillräcklig motorik för att kunna avlägsna accessoarerna löper risk att svälja dem när ingen ser.

“En mamma är mer effektiv än någonsin när hon kan följa sitt eget rättesnöre” – Donald Winnicott

Så borde jag aldrig pryda min dotters huvud med accessoarer?

headbands and ribbons on a baby

Det är helt och hållet upp till dig att göra det valet, för det är din bebis.

Om du vill att din bebis ska bära huvudaccessoarer har vi dock följande tips att ge dig:

  • Välj hårband som är mjuka med minimal elasticitet. Det är bättre att ha ett som konstant faller av än att ha ett som sitter ordentligt med ett hårt tryck.
  • Använd andra accessoarer (hårnålar, rosetter, fjärilar…). Det borde göras innan din dotter har utvecklat tillräckligt med finmotorik för att ta av dem. Hursomhelst måste du alltid vara uppmärksam om du använder små accessoarer.
  • Använd accessoarer vid specifika tillfällen. Till exempel när du går ut. Undvik att använda dem hela tiden. De är inte viktiga.
  • Var förståndig och försiktig. Bedöm för- och nackdelarna av accessoarer och förstå att det är du som mamma som väljer om du vill använda dem eller inte. Innan du tar ett beslut kan det vara bra att be din barnläkare om sin professionella åsikt.

“Varför ler vi när vi ser en bebis? Kanske är det för att vi ser någon som ännu inte har alla de defensiva barriärerna; när de ler mot oss är deras leenden fullständigt äkta. Barnasjälen vi fortfarande har inom oss ler tillbaka med melankolisk tacksamhet.” – Jack Canfield


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.