Värmeutslag hos bebisar – förebyggande och behandling
Bebisar är ömtåliga varelser som behöver sina föräldrars skydd och omhändertagande. När något går fel i deras kroppar är det viktigt att föräldrar vet vad de ska göra eller tar barnet till en läkare så snart som möjligt. Idag ska vi prata om värmeutslag hos bebisar.
Miliaria, även känt som värmeutslag, är vanligare än man kanske tror. Utslaget uppstår på grund av en igentäppning av svettkörtlarna, vilket leder till att bebisen inte kan svettas ordentligt.
När svetten inte kommer ut hålls den kvar i huden och kan ge upphov till små värmeplitor eller till och med blåsor. De kan vara mycket obehagliga för bebisen eftersom de kliar och till och med kan svida.
Värmeutslag hos bebisar
Värmeplitorna kan ha olika storlekar och utseenden; de kan till och med vara mer eller mindre koncentrerade på vissa områden av kroppen. Allt beror på hur allvarligt värmeutslaget är. Det finns lindriga fall som endast leder till små skorpor och hudirritation.
I allvarligare fall uppstår stor klåda och sveda. Miliaria håller vanligtvis i sig i några dagar, men om föräldrarna inte använder rätt hudvård eller om barnet lever i en varm och fuktig miljö kan utslagen dyka upp igen i olika intensitetsgrader.
Det finns ingen specifik plats på kroppen där utslagen dyker upp, men de är vanligare runt ansiktet, armarna, armhålorna, ljumsken, låren och bröstet. Irritationen kan uppträda klumpvis på olika delar av kroppen, men kan även vara utspridd över flera regioner. Symptomen varierar från barn till barn.
“Det finns inget bättre jobb i världen än att ta hand om sin bebis.” – Okänd
Hur man förebygger värmeutslag hos bebisar
Eftersom värmeutslag hos bebisar är relativt vanligt är det bäst att följa några riktlinjer för att undvika det helt och hållet. Om du märker att ditt barn uppvisar mycket irritation eller klåda måste du tala med en barnläkare för att utvärdera hur allvarligt det är. Din barnläkare kan även ge den lämpligaste behandlingen.
Följ dessutom nedanstående tips:
- När det är varmt eller fuktigt ska du hålla bebisen sval och torr. Klä den i lätta kläder, helst av bomull. Se till att de inte är för åtsittande.
- Håll temperaturen hemma sval för att undvika för mycket värme. Fläktar och luftkonditionering kan användas.
- Förebygg blöjutslag genom att ofta byta blöjor.
- Förebygg hudirritation genom att använda bekväma kläder som inte är för åtsittande. Tajta kläder kan orsaka onödig friktion.
- Använd bara duschtvål som är speciellt framtagen för bebisars känsliga hy.
- Undvik för stor exponering för solen och skydda alltid huden med solskyddskräm för bebisar och tillräckligt med kläder.
När värmeutslag redan dykt upp
Om ditt barn redan drabbats ska du tala med din barnläkare för att få reda på den bästa behandlingen. Det är också viktigt att du följer tipsen ovan så att inte tillståndet förvärras. Din barnläkare kan rekommendera en speciell kräm för känslig hy.
Om din bebis upplever intensiv klåda kan din barnläkare ordinera krämer som innehåller kortison. Kortisonkrämer minskar klådan och inflammationen. Det är viktigt att alltid tala med en barnläkare för att få ett professionellt utlåtande, oavsett hur allvarliga man tror att utslagen är.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Barbarot, S., & Stalder, I. F. (2003). Dermatología neonatal. EMC-Pediatría, 38(2), 1-17. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1245178903720472
- Bayliss S. (1991). Trastornos cutáneos neonatales. Clin Ped Norteamérica 1991; 4: 767-81.
- Bellver, E., Carnero, L., González, M. A., Vicente, M. A., & Krauel, X. (2002). Problemas dermatológicos más frecuentes del recién nacido. Junta Directiva de la Asociación Española de Pediatría, 245. https://www.researchgate.net/profile/Alfredo_Garcia-Alix/publication/237744456_Asfixia_intraparto_y_encefalopatia_hipoxico-isquemica/links/02e7e52d123fdba509000000/Asfixia-intraparto-y-encefalopatia-hipoxico-isquemica.pdf#page=250
- Weston, W. L., Lane, A. T., & Morelli, J. G. (2008). Dermatología pediátrica. Elsevier España.
- Zambrano A, López-Barrantes V. (1991). Afecciones cutáneas del recién nacido. En: Dermatología Pediátrica. Ed Jims, Barcelona, 1991; 1-15.