Hur stress påverkar munhälsan hos barn

När barn lider av stress kan problem som associeras med den uppstå i munnen. Lär dig mer om hur stress påverkar munhälsan hos barn.
Hur stress påverkar munhälsan hos barn

Senaste uppdateringen: 31 augusti, 2022

Brist på hygien och överdriven sockerkonsumtion är de främsta orsakerna till många problem i munnen, men de är inte de enda. När barn drabbas av stress får det ofta konsekvenser för tänderna och mer. Här kommer vi berätta om de olika sätten som stress påverkar munhälsan hos barn, så att du kan ta uppmärksamma dem innan det är för sent.

Ångest drabbar inte bara vuxna. Skolprov, långa dagar med schemalagda aktiviteter, sociala påfrestningar och konflikter inom familjen kan också ha en inverkan på barn.

Barns stress påverkar hela kroppen, inklusive munnen, men det finns ett antal sätt att förhindra de komplikationer som är förknippade med det.

Stress hos barn

Stress i små mängder kan betraktas som ett normalt och till och med nödvändigt och nyttigt fenomen. Det beror på att det är ett biologiskt system designat för vår överlevnad. Genom stress utlöser en viss stimulans spänningar och ett omedelbart svar för att uppnå ett mål (kamp eller flykt) och sedan en återgång till grundtillståndet.

Enligt definitionen av Världshälsoorganisationen kan vi påstå att stress är “uppsättningen av fysiologiska reaktioner som förbereder kroppen för handling”. Men om stressen blir kronisk och överdriven kan den bli ett problem. Att leva med känslan av ständig risk har en negativ inverkan på alla aspekter av ett barns liv.

Miljön där ett barn växer upp och dess genetik påverkar stressnivåerna i grundtillståndet och förmågan att hantera stress. Ibland kan förändringar som kan verka obetydliga för vuxna orsaka stress hos barn.

Vissa aktiviteter i det dagliga livet, såsom skolansvar, akademiskt tryck och en överbelastning av fritidsaktiviteter, kan öka ångesten hos barn. Dessutom spelar förväntningar på sig själv och vuxnas förväntningar sin roll.

Stress utlöses också ofta av livskriser, som föräldraseparation, ankomsten av ett nytt syskon, sjukdom, familjekonflikt, förlust av en älskad eller flytt till ett nytt hus. Dessutom orsakar problem som kamrattrakasserier, mobbning och grupptryck problem hos barn.

Ett barn känner sig stressad över sitt skolarbete.
Akademiskt ansvar kan vara en stor stressfaktor för barn. Detta kan yttra sig på en mängd olika sätt, såsom gnisslande av tänder eller frekventa mardrömmar.

Tecken på stress hos barn

Höga nivåer av hormonet kortisol i blodet är karakteristiskt för stress, men dessa värden mäts inte rutinmässigt. Istället kan läkare och tandläkare identifiera problemet genom att observera specifika beteenden eller skador som är förknippade med denna störning.

Några av de tecken och symtom som kan tyda på stress hos barn är följande:

  • Huvudvärk
  • Sömnproblem och frekventa mardrömmar
  • Förändringar i matvanor
  • Ny eller återkommande nattlig sängvätning
  • Mag- och tarmbesvär
  • En oförmåga att slappna av eller kontrollera känslor
  • Oro och ångest
  • Nya eller gamla rädslor som blir värre
  • Ilska eller aggression
  • Gråt
  • Brist på intresse för att delta i familjen, skolan eller sociala aktiviteter
  • Regression till beteenden från tidigare åldrar, som att suga på tummen eller sova i föräldrarnas säng.

Hur stress påverkar munhälsan hos barn

Ett stressat barn kan uppvisa en mängd olika fysiska, beteendemässiga och känslomässiga symtom. Dessa kan påvisas i olika delar av kroppen, men idag ska vi fördjupa oss i de som är associerade med munnen.

Munsår

Även om stress hos barn inte är den direkta orsaken till munsår så är det en utlösande faktor för uppkomsten av tillståndet i munnen. Kronisk ångest leder till att barn utvecklar obekväma och smärtsamma utslag i munhålan.

Munsår orsakas av herpes simplex-viruset. När sjukdomen väl kommer in i kroppen förblir mikroorganismen latent i nerverna och utnyttjar situationer då försvaret sänks (en sjukdom eller stress) för att återaktiveras. Och när den gör det visar den sig genom typiska utslag i munnen.

Munsår, eller förkylningssår, är smärtsamma sår i munslemhinnan. De verkar vitaktiga i färgen och är omgivna av en röd inflammatorisk ring. Stress är en faktor förknippad med deras utveckling, även om sambandet inte är helt klart. Utöver denna orsak är munsår kopplade till infektioner, vitaminbrist och ett försvagat immunförsvar.

Frekvent observation av dessa typer av sår är en indikation på att det kan finnas ett problem som gör att barnet är nervöst. Att hjälpa till att lösa konflikten kommer att förbättra orala tillstånd.

Tandgnissling

Att gnissla tänder, så kallad bruxism, är ett annat sätt genom vilket stress påverkar munhälsan hos barn. Naturligtvis är tandgnissning relativt vanligt hos barn och är inte alltid synonymt med ett problem. I allmänhet är det en aktivitet som är inneboende i utvecklingen av käkar och tänder, och som vanligtvis försvinner med tandersättningen.

Men när vanan att bita samman och slipa tänderna blir frekvent och förlängs över tid, då talar vi om bruxism. Detta tillstånd är förknippat med stress, spänningar och ångest hos barn. Det händer omedvetet och kan inträffa när som helst under dygnet.

Bruxism hos barn orsakar smärta i tänder, käke, öra, nacke och huvud. Speciellt vid uppvaknandet på morgonen, efter att ha bitit ihop och gnisslat tänderna hela natten.

Det orsakar också överdrivet slitage på tänderna som leder till känslighet, frakturer, sprickor samt tandköttets tillbakadragande. Den överdrivna och konstanta kraften på käkarna orsakar också dysfunktioner i käkleden.

En tandläkare kan hjälpa till att lösa denna situation av stressrelaterad bruxism med hjälp av skenor som skyddar tänderna och andra orala strukturer. Men att upptäcka orsaken till problemet och åtgärda det är också mycket viktigt. Att minska stressnivåerna hos barnet är det bästa sättet att lösa det och förbättra barnets livskvalitet.

Vanor som orsakar hål i tänderna

Ett annat sätt som stress påverkar barns mun är genom ohälsosamma vanor. Detta inträffar särskilt hos äldre barn och ungdomar, som inför nervositet och ångest ändrar sitt sätt att äta eller sina rutiner vad gäller hygien.

Det är vanligt att stressade barn väljer ohälsosam mat när de är nervösa. Men att äta mellanmål som är rika på socker och kolhydrater, ultrabearbetade livsmedel eller kolsyrade drycker i överskott får negativa konsekvenser för munhälsan. Lägg till detta ett bristande intresse för munhygien, såsom daglig borstning, så kommer förhållandena i munnen att förvärras ytterligare.

En sockerrik kost och brist på munhygien främjar spridning och ansamling av bakterier i munnen. Detta kan leda till problem som karies, tandköttsinflammation och dålig andedräkt.

För barn under stress är det därför viktigt att uppmuntra dem att behålla sina rutiner vad gäller hygien, samt begränsa sockerhaltiga mellanmål, annars kommer konsekvenserna i munhålan snart att dyka upp.

En tjej som biter på naglarna.
Fingersugning, nagelbitning eller förändrade matvanor är några av sätten genom vilka barn kan kanalisera stress.

Att suga på fingrarna

Ett annat sätt genom vilket stress påverkar munhälsan hos barn är genom fingersugning. Många barn återgår till att utöva tröstande vanor när de är nervösa. Att suga på tummen eller bita på naglarna är några av de vanligaste beteendena och erbjuder en tillfällig trygghetskänsla inför konflikter eller stressande förändringar.

Att suga på tummen efter två års ålder, när tänderna har kommit ut, orsakar ibland ocklusionsproblem. Fingrar i munnen orsakar förändringar i gommen och tandrörelserna påverkar bettet.

Att sluta suga på tummen är ofta svårt, eftersom handen alltid finns tillgänglig. Men vanan kommer att gå över snabbare om den inte uppmuntras.

Torr mun

Enligt en studie publicerad i Dental Research, Dental Clinics, Dental Prospects kan stress, ångest och depression minska salivproduktionen och orsaka muntorrhet

Muntorrhet har en negativ inverkan på munhälsan, eftersom saliv skyddar och rengör munnen och även neutraliserar de syror som bakterier producerar. Om dess produktion påverkas ökar det ett barns benägenhet att drabbas av karies och gingivit.

Att minska barns stress hjälper till att ta hand om munnen

Det bästa sättet att undvika problem med munnen i samband med stress hos barn är att minska denna utlösande faktor. Att hjälpa barn att hantera sina ångestnivåer främjar inte bara deras munhälsa utan förbättrar också deras livskvalitet i allmänhet.

Som föräldrar är det viktigt att ge barn användbara verktyg för att hantera sina känslor på ett lämpligt sätt. Att lära dem att möta problem och känna igen utlösande faktorer för att undvika eller förändra dem kommer att hjälpa dem att må bättre.

Dialog och översyn är nyckeln till att upptäcka orsakerna till oro och nervositet. Därifrån kan lämpliga lösningar bli antagna.

Djupandningstekniker, sport, teckning eller musik kan vara till stor hjälp. Och om du tycker att det är lämpligt så kommer professionell hjälp med en barnterapeut också att vara till stor hjälp.

I händelse av att stora förändringar är på gång, till exempel en flytt, ankomst av ett nytt barn eller början av en ny skola, så är det viktigt att du förbereder ditt barn i förväg. Att veta vad det kan förvänta sig och att vara förberedd för evenemanget i fråga kommer att minska stressen.

Att upprätthålla hälsosamma rutiner, såsom sömnscheman, munhygien, en hälsosam kost och regelbunden motion, trots problem, är ett utmärkt grundläge. Detta hjälper dina barn att förstå att egenvård alltid är nödvändigt och inte bör bli lämnat åt sidan när vi mår dåligt.

Och om du upptäcker något av de orala problem som är förknippade med stress hos barn som vi har skrivit om här, då är det bästa du kan göra att konsultera din betrodda tandläkare. Den hjälper dig att reda ut eventuella tvivel och åtgärda problemet på bästa möjliga sätt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Torrades, S. (2007). Estrés y burn out. Definición y prevención. Offarm26(10), 104-107.
  • Sinha, R., & Jastreboff, A. M. (2013). Stress as a common risk factor for obesity and addiction. Biological psychiatry73(9), 827-835.
  • Gholami, N., Sabzvari, B. H., Razzaghi, A., & Salah, S. (2017). Effect of stress, anxiety and depression on unstimulated salivary flow rate and xerostomia. Journal of dental research, dental clinics, dental prospects11(4), 247.
  • Michels, N., Sioen, I., Ruige, J., & De Henauw, S. (2017). Children’s psychosocial stress and emotional eating: A role for leptin?. International Journal of Eating Disorders50(5), 471-480.
  • Rodriguez Figueroa, M. M. (2021). Onicofagia y su relación con afecciones en piezas anteriores permanentes a causa del estrés (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
  • Palomino, S., & Marino, P. (2019). Prevalencia de lesiones de la mucosa bucal en adolescentes según el nivel de estrés, Centro de Salud Centenario i-4 Apurímac–Abancay 2017.
  • Dantón Moreno, N., & Apara, D. (2018). Factores predisponentes del Bruxismo en niños. Anuario de la Sociedad de Radiología Oral y Máxilo Facial de Chile, 35.
  • Solís-Espinoza, M. E. (2018). Succión digital: repercusiones y tratamiento. Revista Odontología Pediátrica17(1), 42-51.
  • Stamateas, B. EL ESTRÉS EN LA FAMILIA.
  • Estrella Matute, K. V. (2020). Orientación psicológica en el manejo de hábitos bucales deformantes (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
  • León Caicedo, S. F. (2021). La succión digital en niños, etiología y consecuencias (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
  • Bajaña Andrade, N. A. (2022). Ansiedad y estrés factores relevantes para el Desarrollo del bruxismo (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.