Fluorlack: vad är det och hur används det inom barntandvården?

Fluorlack är en tandprodukt som hjälper till att förebygga eller behandla karies hos barn. Vi berättar allt du behöver veta.
Fluorlack: vad är det och hur används det inom barntandvården?

Senaste uppdateringen: 06 september, 2022

Karies är en av de vanligaste sjukdomarna under barndomen, och användningen av fluor ger stora fördelar för att förebygga den. Ämnet är till och med kapabelt att bota tillståndet i dess tidiga skeden. Det finns olika sätt att införliva denna mineral och dra fördel den, en metod är genom fluorlack som appliceras direkt på tandytorna.

När du besöker din tandläkare kan den föreslå att du använder den här produkten, och det är därför vi i den här artikeln vill berätta allt om det i detalj. Missa inte det!

Vad är fluor och hur fungerar det?

Innan vi berättar om fluorlack, låt oss ta en närmare titt på några viktiga aspekter då det kommer till fluor. Det är en naturlig mineral som hittas i vissa livsmedel, så som fisk, gröna bladgrönsaker, kål, vindruvor, vete, ris, te och vatten.

Dessutom finns fluor som en ingrediens i ett antal industriellt bearbetade ätbara eller drickbara produkter. Dessutom drar många samhällen nytta av dess förebyggande åtgärder mot karies genom att tillsätta det till kranvatten, mjölk eller bordssalt.

Det är också en del av komponenterna i flertalet munhygieniska produkter, såsom tandkräm, tandtråd och munvatten. Det finns såklart även särskilda produkter med flour som används av tandläkaren på tandläkarmottagningen för att förebygga eller behandla karies.

Fluor kan kombineras med andra mineraler i kroppen och stärker tänder och skelett. I tänder, till exempel, kombineras det med emaljkristaller för att öka deras motståndskraft mot avkalkning.

Närvaron av fluor i den orala miljön hämmar vidhäftningen av bakterier till varandra, vilket hindrar bildandet och ackumuleringen av bakteriellt plack. Det minskar också metabolismen av bakterier och minskar produktionen av syror som är skadliga för tänderna.

Ett litet barn borstar tänderna.
Barn bör använda fluortandkräm vid varje tandborstning, men ibland räcker inte detta ensamt. Rådgör därför med er tandläkare för att säkerställa bästa möjliga vård för dina barns tänder.

Källor till fluor

Införlivandet av fluor i kroppen sker på två huvudsakliga sätt:

  • Systemisk: Mineralet intas och distribueras genom kroppen via blodet. Väl i munnen avsätts det på de bildade tandstrukturerna och ökar deras motståndskraft. Detta är med andra ord huvudkällan för spädbarn och småbarn.
  • Lokalt: Detta sker direkt på tänderna som redan har brutit ut och finns i munnen. Fluor kommer från tandkrämer, tandtråd och munsköljmedel som används hemma, eller material som lacker eller geler som appliceras av en tandläkare.

Vad är fluorlack?

Fluorlack, ofta kallat bananlack, är en tandprodukt som appliceras på tänderna för att förhindra hål i dem. Det hjälper också att stoppa utvidgningen och minska de som redan har uppstått så att de inte förvärras.

Det är ett lack med krämig konsistens, gul färg och behaglig smak, ofta av banan, och som innehåller höga koncentrationer av fluor.

Med placeringen av fluorlack på emaljen främjas kombinationen av detta element med andra mineraler i tänderna. På så sätt får det behandlade elementet motstånd mot verkan av bakteriealstrade syror, och i fallet med håligheter så möjliggörs en remineralisering av tandstrukturen.

Vad används fluorlack till?

Som vi redan har nämnt kan fluor minska utvecklingen, spridningen och metabolismen av bakterier i munnen, vilket minskar surhetsgraden som är skadlig för tänderna. När det kombineras med andra mineralerna i emaljen gör det den dessutom ännu mer motståndskraftig.

I fall där kariesprocessen redan har börjat kan fluor stoppa förlusten av hård vävnad och främja remineralisering. Detta beror på att det är införlivat i tandstrukturen genom bildandet av nya fluorapatitkristaller.

Som vi redan har nämnt så används fluorlack för att förebygga eller behandla karies hos barn. Dess främsta fördel är att den på grund av sin konsistens förlänger kontakttiden mellan mineralet och tandemaljen, och fungerar därmed som en reservoar med långsam frisättning.

Enligt data som erhållits från en granskning utförd av Cochrane Collaboration Oral Health Group:

“Barn och ungdomar som får periodisk behandling med fluorlack drabbas av 43 % mindre nya hål i permanenta tänder och 37 % mindre i mjölktänder”.

Indikationer för fluorlack

Barntandläkare brukar tillgripa denna enkla, bekväma och effektiva behandling i de fall då barnet har en hög eller mycket hög risk för hål i tänderna. Här följer några specifika fall:

  • Barn för vilka det är svårt att borsta och använda tandtråd. Till exempel barn med funktionsnedsättningar, beteendeproblem eller bristande samarbetsvilja.
  • Barn som löper hög risk att utveckla hålrum på grund av tandreglering, lider av tandträngning eller felaktig positionering, upprätthåller en hög konsumtion av godis eller har en låg salivproduktion.
  • Spädbarn med hjärt-, immunitets- eller blodproppsproblem. I dessa fall ökar utvecklingen av kaviteter risken för att drabbas av allvarliga systemiska komplikationer.
  • Barn med aktiv karies eller med en historia av att ha lidit av sjukdomen.

Hur appliceras fluorlack på barns tänder?

Appliceringen av fluorlack på barns tänder är mycket enkel och bekväm, både för patienten och för den läkaren.

Den består av att måla ytan på tänderna med en liten pensel som innehåller materialet. Det liknar sättet som naglar målas med nagellack. Därför tar processen bara några minuter och gör inte alls ont.

Fluorlack är klibbigt och när det väl applicerats kommer det i kontakt med saliv och härdar snabbt. När det väl är på plats kan barnet känna närvaron av materialet på sina tänder men kan inte ta bort det.

De flesta märken marknadsför produkten med en gulaktig färg som är tydlig vid tidpunkten för appliceringen. Men detta fläckiga utseende är tillfälligt och försvinner efter några timmar eller efter den första borstningen. För närvarande utvecklas transparenta lacker för att undvika detta besvär.

En tjej hos tandläkaren.
Behandling med fluorlack hos barn är säker eftersom de doser som appliceras är minimala. Det skyddar till och med barns tänder i flera månader. Resultaten förbättras dock om processen upprepas minst var tredje eller var fjärde månad.

Eftervård

När tandläkaren har applicerat fluorlacken på ditt barns tänder finns det ett antal saker du bör överväga för att behandlingen ska så framgångsrik som möjligt:

  • Ditt barn kan äta och dricka när det lämnar tandläkaren, men hård, varm, klibbig eller sur mat bör undvikas.
  • Tänderna ska inte borstas och tandtråd inte användas på minst 4 till 6 timmar. I de flesta fall är det bäst att vänta till nästa dag för att sanera munnen igen.
  • När ditt barn borstar tänderna igen bör de uppmanas att spotta och därmed undvika att svälja pastan eller saliven.
  • Övriga riktlinjer som tandläkaren på tandläkarmottagningen angett bör följas.

Tänk på att även om fluorlack är en utmärkt förebyggande åtgärd mot karies så räcker det inte i sig. Det är alltid nödvändigt att upprätthålla annan enkel men viktig vård, såsom borstning och kostval.

Att ta hand om ditt barns munhälsa och ta det till tandläkaren regelbundet är de bästa strategierna för att hålla munnen frisk.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Alberti, Y., Diana, B., de Gouveia, M., & Molin, L. (2020). Agentes fluorados en la terapia de remineralización en niños: revisión sistemática. Revista de Iniciación Científica6.
  • Marinho VCC, Worthington HV, Walsh T, Clarkson JE. Fluoride varnishes for preventing dental caries in children and adolescents. Cochrane Database of Systematic Reviews 2013, Issue 7. Art. No.: CD002279. DOI: 10.1002/14651858.CD002279.pub2
  • Perona, M. D. P. G., Gálvez, D. A., & Salinas, C. T. (2021). Novedades en el uso del barniz de flúor. Reporte de caso. Revista de Odontopediatria Latinoamericana3(2), 111-117.
  • Santamaría García, R. A., Mendoza Ibáñez, A. J., & Maldonado Avelar, E. C. (2016). Comparación de la efectividad en la remineralización de la lesión inicial de caries dental utilizando dos protocolos de aplicación y dos marcas de flúor barniz al 5%.
  • Casals Peidró, E., & Pereiro, G. (2014). Guía de práctica clínica para la prevención y tratamiento no invasivo de la caries dental. RCOE. Revista del Consejo General de Colegios de Odontólogos y Estomatólogos de España, 2014, vol. 19, num. 3, p. 189-248.
  • Colque Huasco, R. Uso del barniz de flúor en escolares a nivel preventivo (Doctoral dissertation).
  • Montaño Forero, A. C., Rangel Monroy, A. A., & Rodríguez Moreno, M. L. (2019). Flúor y su relación con estructuras dentales: un análisis bibliométrico.
  • Plaza Pedraza, C. L. (2021). Evaluación remineralizante de diferentes barnices de uso en odontopediatría con liberación de calcio y fluoruro en esmalte desmineralizado. Estudio in vitro (Bachelor’s thesis, Quito: UCE).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.