Kan man bli gravid medan man ammar?

Kan man bli gravid medan man ammar?

Senaste uppdateringen: 10 april, 2019

Kan man bli gravid medan man ammar? Mer än en kvinna har ställt sig denna fråga. De flesta tror att det inte är möjligt på grund av att man inte menstruerar under dessa månader. Men många kvinnor har också trott på detta faktum och sedan blivit gravida, utan att ha planerat det.

Faktum är att det, även om det sker väldigt sällan, är möjligt att bli gravid samtidigt som du producerar mjölk. Amning kan vara ett slags preventivmedel. Det finns emellertid många omständigheter som försvårar det och många krav som måste uppfyllas för att det ska bli verkligt effektivt.

Låt oss ta en titt på mer information och fakta för att förstå en kvinnas fertilitet under denna period. På detta sätt kan du undvika oönskade graviditeter.

Vad händer i en kvinnas kropp under amningen?

När en kvinna just blivit mamma, tar det vanligtvis mellan tre och åtta månader för hennes menstruation att återgå till det normala. Den främsta orsaken till detta är effekten av amningen. Detta är ännu mer märkbart när det nyfödda barnet helammas och inte får någon stödmatning med bröstmjölksersättning eller annan föda.

spädbarn i sin mammas famn med nappflaska i förgrunden
Men hur påverkar amning en kvinnas menstruationscykel? Det finns ett direkt samband mellan när barnet diar och frånvaron av ägglossning. Detta beror på de hormonella förändringar som denna sugning producerar, förändringar som förhindrar ägglossning från att inträffa. Allt detta påverkar om man kan bli gravid medan man ammar.

Utan ägglossning finns ingen menstruation och heller ingen risk för graviditet. Normalt återgår kvinnans kropp till det normala. Menstruationen regleras och med den möjligheten att bli gravid. Processen är emellertid komplex och unik hos varje kvinna.

Vissa kvinnor kan faktiskt börja få ägglossning innan de har sin mens ännu. Det innebär att de kan börja ha ägglossning igen närsomhelst utan att veta om det. I dessa fall kommer risken att bli gravid när du ammar vara mycket hög.

Det är möjligt att bli gravid medan man ammar. Men alla kvinnor är unika.

Amning som en preventivmedel

Den preventiva effekten av amning har kallats LAM: Lactation and Amenorrhea Method. Även om metoden är 99% effektiv, måste vissa krav uppfyllas noggrant.

Det första är att kvinnan inte har haft sin mens ännu, och att mindre än sex månader har gått sedan hon födde sitt barn. Det är också nödvändigt att mata det nyfödda barnet endast på bröstmjölk. Detta måste göras ofta, dag och natt. Tiden mellan matningarna får inte överstiga fyra timmar under dagen och sex timmar på natten.

Använd inte bröstmjölksersättning för att mata barnet, och komplettera inte heller med fast mat. Att pumpa ut mjölk istället för att amma kommer också att minska effektiviteten av denna metod.

Om man uppfyller dessa villkor är det mycket osannolikt att man kommer att bli gravid medan man ammar. Om en av dem inte hålls hundra procent, ökar risken för en oplanerad graviditet avsevärt.

sovande barn ammar

Kan man bli gravid medan man ammar?

Ja, det är möjligt att bli gravid medan man ammar.
Även om amning kan användas som ett preventivmedel är villkoren för att göra det 100% effektivt inte alltid lätta att följa. En kvinna kan bli gravid och om paret inte vill gå igenom en graviditet till, är det lämpligt att använda sig av andra preventivmedel.

Ni kan gå till en gynekolog, som kan ge er råd om de bästa alternativen. Valet av den mest lämpliga metoden beror på många faktorer. Dessa inkluderar kvinnans personliga situation och det särskilda skede som hon går igenom.

Kondomer är utan tvekan det bästa alternativet. De har inget inflytande på moderns hormoner och stör inte barnets näringskälla. Det finns dock även andra möjligheter om du inte vill använda denna preventivmetod.

Minipiller är också ett utmärkt alternativ. Det liknar det klassiska p-pillret, men det innehåller inte östrogen. Detta gör det möjligt att ta det under amningsperioden, eftersom det inte påverkar mjölken till det nyfödda barnet.

En annan mycket säker möjlighet när det gäller effektivitet och helt ofarlig för barnet är en spiral, även kallat livmoderinlägg. Men läkare rekommenderar inte användningen förrän efter sex veckor efter förlossningen. Ett bra alternativ skulle vara att använda den här metoden efter de första sex veckorna, och kombinera den med kondom under de första veckorna innan du börjar använda den.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.