Påverkar månen barnafödandet?

Visst har du hört att månen påverkar haven och till och med människans hjärna? Den påverkar också många kvinnor när de fattar beslut om sina graviditeter.
Påverkar månen barnafödandet?

Senaste uppdateringen: 03 juni, 2019

Påverkar månen barnafödandet? Vi har länge hört olika teorier om detta ämne. Denna naturliga satellit och jordens följeslagare har motiverat människor att analysera hur den påverkar våra kroppar och vår miljö. Även förlossningen.

Sedan antiken har människor associerat menstruationer med måncykeln. Båda har cykler som är 28 dagar långa. I dessa tider var ägglossningen relaterad till fullmånen och blödningen med nymånen. Kvinnor som hade omvända cykler ansågs vara häxor.

Under fullmånen föds det fler barn. Är detta en slump? Vissa tror också att snabbare och lättare födslar är mer sannolika under denna månfas. Det finns emellertid inga vetenskapliga bevis som visar att månen har något att göra med dessa siffror.

Varför tror så många människor att månen påverkar förlossningen?

Från det ögonblick som Isaac Newton publicerade sina teorier om gravitationen, 1687, började vi förstå hur månen och solen utövar sina krafter. Dessa påverkar vattnet på vår planet. Före det här kopplade människor redan samman månens faser med tidvattnets rytm. Det visade sig att de hade rätt.

Det är välkänt att månens faser påverkar oceanerna genom gravitationen. Kan de också påverka människor eftersom vi huvudsakligen består av vatten? Skulle de påverka den vattenbaserade bubblan där barnet växer och utvecklas inuti sin mors livmoder?

Det finns många frågor som forskare har försökt att svara på. Men vi kan fortfarande inte glömma månens effekter på processer i människokroppen.

Gravid kvinna i sjukhusmiljö

Historien visar det

Många sjuksköterskor och barnmorskor kommer säkert att hålla med. Beroende på månens cykel när en bebis föds, kommer förlossningen ha vissa egenskaper. För många kvinnor påverkar det definitivt barnafödandet.

Dessa kvinnor som har erfarenhet av att sätta barn till världen tror också att månen kan påverka barnets kön. Men det finns inte tillräckligt med bevis för att styrka denna tro. Det finns inte heller tillräckligt med underlag för att bevisa länken mellan månens faser och förlossningen.

Förlossningstyper enligt månen och dess faser

Månfaserna tros påverka vissa egenskaper hos förlossningen. Här är några av dem:

Avtagande måne

Under den här fasen är det mer troligt att ditt vatten går. Antalet förlossningar minskar under denna fas. De som sker sker oftast med ett hårdare värkarbete än normalt.

Vanligtvis ligger barnen i en ofördelaktig position. Deras förlossningar blir mycket mer komplicerade.

Under fullmånen, jämfört med andra delar av måncykeln, förekommer fler förlossningar. Är det en slump?

Månen i första kvarteret

I denna fas förekommer det ett större antal kejsarsnitt på grund av ett långsamt öppningsskede. Trots detta är förlossningarna vanligtvis ansedda som enkla och normala födslar eftersom de ofta inte har några komplikationer.

Fullmåne

De som tror att månfaserna påverkar förlossningen säger att fler barn kommer till världen under denna fas. Kejsarsnitt är ovanliga. Graviditeter som närmar sig sitt slut under denna del av måncykeln har fullgjort nio hela månader.

Nyfödd bebis i mammas famn

Nymåne

Många barnmorskor är övertygade om att förlossningen i denna fas är mycket snabbare. Under dessa omständigheter går mödrarna in i värkarbetet efter att ha öppnats fullt. De är redo för en naturlig förlossning utan komplikationer.

Förlossningarna är så spontana att mamman ibland inte har tid att göra sig redo när hennes värkarbete börjar.

Utan tvekan är allt om detta ämne väldigt intressant. Det finns dock fortfarande inga statistiska och vetenskapliga bevis för att månen påverkar förlossningar.

Därför är allt här bara antaganden och spekulationer. Många människor väntar på vetenskapliga bevis och forskning för att kunna förlita sig på fakta.

Månfasernas inflytande på barnafödandet kommer alltid att vara ett ämne som genererar ett stort intresse. Det kan till och med motivera vissa kvinnor att ta hänsyn till månen när de försöker bli gravida.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.