Vad ska man äta för att bekämpa illamående och kräkningar under graviditeten?
Illamående och kräkningar under graviditeten är vanliga problem, särskilt under det tidiga skedet. Du måste dock försöka anpassa din kost för att undvika att hamna i ett energi- eller näringsunderskott som påverkar din hälsa. Därför kommer vi att berätta för dig vad du ska äta om du upplever illamående för att lindra obehag och förse din kropp med fullgod näring.
Först och främst bör du veta att det finns vissa mekanismer för att kontrollera denna känsla. Ett effektivt alternativ är konsumtionen av ingefära, men du kan också ta till mediciner. Dessa måste dock ordineras korrekt av din läkare och du bör aldrig använda dem utan godkännande av en specialist.
Mat att äta om du upplever illamående under graviditeten
Följande livsmedel är rekommenderade för konsumtion mot ett typiskt illamående under de tidiga stadierna av graviditeten. De hjälper dig inte bara att lindra obehag, utan de tjänar också till att förse din kropp med näring och energi.
1. Kex
Salta kex är ett livsmedel som är lättsmält. De är lämpliga när du saknar aptit, eftersom de knappast behöver tuggas. Dessutom hjälper de till med att kontrollera din elektrolytbalans (balansen av vatten och salter i kroppen), eftersom obalanser ibland kan utlösa illamående.
2. Ingefära
Ingefära är en av de mest rekommenderade produkterna för att hantera illamående, vilket framgår av forskning publicerad i Canadian Family Physician Medicine. Det är bäst att konsumera som ett pulver och kan läggas till i nästan samtliga heta infusioner.
3. Vitt ris
Ett av de bäst tolererade livsmedlen för en orolig mage är vitt ris. Förutom att vara en naturlig del av vår vardagskost är det också starkt rekommenderat för att bekämpa episoder av diarré.
Denna typ av spannmål klarar av att ge en bra mängd energi, komplexa kolhydrater och en dos fiber. Detta sista element har visat sig vara avgörande för att säkerställa tarmflorans goda funktion, vilket hjälper till med att optimera tillståndet för tarmens hälsa.
4. Kycklingbuljong
Det är viktigt att garantera proteinintaget under graviditeten, även om du lider av illamående eller har lust att kräkas. Det bästa alternativet för detta är många gånger att använda kycklingbuljong, en mycket smidig och fettsnål vätska laddad med essentiella aminosyror. Hemlagat är i det här fallet bäst.
När den konsumeras varm kan denna beredning ge en lugnande effekt och förhindra att oron i magen förvärras. Samtidigt är den viktig för vätskebalansen eftersom den huvudsakligen består av vatten.
5. Infusioner
Det finns mängder av infusioner som kan konsumeras under graviditeten och som inte utgör någon risk för fostrets hälsa. Dessa inkluderar teer gjorda på kamomill och mynta. Det är bäst att dricka dem varma och utan tillsatt socker.
Tänk på att ett tillräckligt vätskeintag är nyckeln till att undvika en förändring i din kroppstemperatur som kan vara negativt för fostret.
När ska man gå till doktorn?
Du måste komma ihåg att det i vissa fall är bäst att gå till doktorn. Om lusten att kräkas kvarstår i mer än två dagar, du kräks mer än 3 gånger på en dag, eller om allt du äter orsakar kräkningar, då är det bäst att konsultera din läkare.
I händelse av att detta fenomen åtföljs av feber och magsmärtor så kan det vara matförgiftning. I detta sammanhang kan läkemedelsbehandling vara nödvändig för att undvika att ytterligare skador uppstår.
Planera ordentligt vad du ska äta om du upplever illamående och kräkningar under graviditeten
Som du har sett finns det ett antal goda livsmedelsalternativ att konsumera när det kommer till illamående under ett havandeskap. Tänk på att denna känsla är relativt frekvent och inte nödvändigtvis indikerar en allvarlig hälsorubbning. Du reagerar helt enkelt på de hormonella och fysiologiska förändringarna som äger rum under hela denna process.
Slutligen, kom ihåg att det är mycket viktigt att hantera din kost korrekt under hela graviditeten för att säkerställa en korrekt utveckling av fostret. Därmed kan framtida sjukdomar hos ditt barn relaterade till ämnesomsättning eller sammansättningen av tarmfloran förhindras. Har du fler frågor om allt detta, tveka då inte att konsultera en specialist på området.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Lindblad, A. J., & Koppula, S. (2016). Ginger for nausea and vomiting of pregnancy. Canadian family physician Medicine de famille canadien, 62(2), 145. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26884528/
- Simpson, H. L., & Campbell, B. J. (2015). Review article: dietary fibre-microbiota interactions. Alimentary pharmacology & therapeutics, 42(2), 158–179. Disponible en: https://doi.org/10.1111/apt.13248