Information angående ultraljud i tredje trimestern
Under graviditetens gång kommer läkare att beställa ultraljud för att bedöma barnets tillväxt och utveckling, samt tillståndet hos moderns livmodervävnader. Ultraljudet under tredje trimestern är det sista som eventuellt utförs och fokuserar på att bekräfta fostrets välbefinnande under den sista sträckan.
Ta reda på vilka andra parametrar som bedöms i denna studie, i vilken vecka den utförs och varför det är viktigt att du gör det.
I vilken vecka utförs ultraljud i tredje trimestern?
Vi betonar är ultraljud en icke-invasiv, snabb, enkel och smärtfri diagnostisk studie. Den används för att observera tillståndet för de interna strukturerna genom emission av radiofrekvensvågor.
När det gäller prenatala ultraljud är den främsta fördelen att de tillåter visuell övervakning av graviditeten för att upptäcka eventuella graviditetskomplikationer i tid.
Under de 9 månaderna av graviditeten indikerar vårdpersonalen ofta flera ultraljud för att verifiera korrekt tillväxt och utveckling av barnet, såväl som anpassningen av moderns vävnader till detta nya tillstånd.
Även om alla ultraljud är viktiga, är den som utförs under tredje trimestern avgörande för att förutse eventuella komplikationer relaterade till barnets födelse. Av denna anledning utförs det vanligtvis mellan den 32:a och 36:e graviditetsveckan.
Vad bedöms i tredje trimesterns ultraljud?
Ultraljudet i tredje trimestern syftar till att observera följande parametrar för moderns och fostrets hälsa:
- Fostrets tillväxt: det sista stadiet av graviditeten kännetecknas av “gödning” av fostret. Därmed blir en av de viktigaste uppgifterna som ska samlas in med denna studie den att veta om fostrets storlek är i enlighet med dess graviditetsålder. När barnet är mindre än förväntat är det nödvändigt att slutföra utvärderingen med andra studier för att utesluta intrauterin tillväxthämning.
- Babyns biofysiska profil: förutom storleken bedömer läkaren hjärtfrekvens, andningsrörelser, aktivitet och fostrets tonus. All denna information är mycket relevant för att kunna bedöma om barnet är redo att lämna livmodern och om förhållandena inuti livmodern är tillräckliga.
- Fosterstatik: det vill säga barnets relativa position inuti livmodern. Information som söks är huruvida barnet ligger med huvudet först (cefalisk presentation), i sätesbyxa eller sitter tvärgående.
- Fostrets anatomi: även om denna punkt utvärderas i detalj i det morfologiska ultraljudet, omvärderas den i det här fallet för att upptäcka sent debuterande medfödda anomalier.
- Placentalstatus: förutom att bekräfta barnets hälsa, bestäms också graden av moderkakans mognad. När moderkakan åldras eller riskerar för tidigt åldrande, är det bäst att noggrant övervaka graviditeten. Dessutom bekräftas placeringen av moderkakan och den mest lämpliga födelsevägen definieras i fallet med placenta previa.
- Mängd fostervatten: denna parameter rapporterar volymen av vätska som omger barnet, vilken måste hållas inom strikta marginaler för att undvika graviditetskomplikationer.
- Funktionalitet av navelsträngen: denna struktur garanterar ankomsten av syre och näringsämnen till barnet, så i varje ultraljud utvärderas dess anatomi och position och knutar på navelsträngen utesluts. För att slutföra utvärderingen kan läkaren begära ett Dopplerultraljud för att bedöma blodflödet genom denna struktur.
- Livmoderhalslängd: detta består av att mäta livmoderhalsens längd, för att utesluta risken till för tidigt födda barn.
- Fostrens position i en tvillinggraviditet: den position som de två eller flera barnen intar i en flerbördsgraviditet kommer att göra det möjligt att definiera den lämpligaste förlossningsvägen.
Andra parametrar som kan bedömas i denna ultraljudsundersökning
Det är möjligt att i detta möte utförs en visualisering av barnet med 4D-tekniken. På så sätt kommer läkaren att kunna detaljera ansiktsdragen med större precision, såväl som hjärt- och hjärnanatomin hos den lilla.
När det gäller modern, i fallet med bäckentumörer, såsom stora myom, är detta ultraljud den sista utvärderingen. Platsen och storleken som förvärvats under graviditeten definieras och den mest bekväma förlossningsvägen utvärderas.
Hur utförs ultraljud i tredje trimestern?
Ingen förberedelse krävs för ultraljud i tredje trimestern. Det är dock lämpligt att gå till kliniken med lösa och bekväma kläder, vilket underlättar exponeringen av magen. Det är också bäst att inte applicera fuktgivande krämer på huden på magen för att inte störa ultraljudsbildtagningen.
Denna studie utförs genom buken, så det är nödvändigt att tömma blåsan innan du börjar för att underlätta visualiseringen. I allmänhet varar det mellan 15 och 30 minuter.
Tänk på att på grund av barnets storlek kan endast specifika delar av dess kropp observeras. Å andra sidan, om specialisten noggrant vill utvärdera livmoderhalsens längd eller moderkakans egenskaper så är det möjligt att komplettera studien med ett transvaginalt ultraljud.
Missa inga studier
Prenatala ultraljud är en praktisk metod för att bedöma ditt barns välbefinnande under hela graviditeten och utgör ingen fara för hälsan. I allmänhet är en per trimester indikerad, men detta beror på resultaten eller moderns underliggande tillstånd.
Dra nytta av alla fördelar med ultraljud och missa inte någon prenatal studie. På så sätt kommer du att erbjuda den bästa vården till ditt barn från första stund.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Gonzales, A. (2009). Ecografía en obstetricia. Anales de Pediatría Continuada. Vol. 7. Núm. 1. Recuperado de: https://www.elsevier.es/es-revista-anales-pediatria-continuada-51-articulo-ecografia-obstetricia-S1696281809704500
- Marcus, G. Et al (2020). Características del circular de cordón umbilical simple en neonatos de partos eutócicos atendidos en servicio de primer nivel. Revista Científica de Salud UNITEPC. Vol.7 N°2. Recuperado de: http://www.scielo.org.bo/scielo.php?pid=S2520-98252020000200002&script=sci_arttext
- Vila-Candel, R. et al (2019). Ecografía del tercer trimestre combinada con un método clínico para mejorar la predicción del peso del recién nacido a término: un estudio de cohortes en España. Revista Colombiana de Obstetricia y Ginecología. Vol.70, Núm.1, pp.27-38. Recuperado de: http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_abstract&pid=S0034-74342019000100027&lng=en&nrm=iso&tlng=es